Spremeni svojo prehrano in poskrbi za svoje zdravje!
Ekipa raziskovalcev, ki je izvedla študijo in jo objavila v Journal of the American Medical Association, je izjavila, da jim je bolj jasno, zakaj vegetarijanska prehrana zmanjšuje tveganje za raka debelega črevesa.
V raziskavi so opazovali 77.000 odraslih oseb in njihove prehranjevalne navade v sedmih letih.
Ugotovili so, da so imeli posamezniki, ki so se prehranjevali vegetarijansko 20 odstotkov nižjo skupno pojavnost raka debelega črevesa v primerjavi z ljudmi, ki so jedli meso, medtem ko so imeli tisti, ki so jedli ribe, vendar brez mesnih izdelkov, tveganje za 43 odstotkov manjše.
Po podatkih Ameriškega združenja za boj proti raku je rak debelega črevesa in danke tretja najpogostejša vrsta raka, ki povzroči smrt tako pri moških kot pri ženskah, in je vsekakor poziv k razmišljanju o načinu prehranjevanja.
Ker raziskovalci iz omenjene študije niso priporočali nobenega posebnega načina prehranjevanja, so novinarke Women's Healtha za prehranske nasvete povprašale onkološke dietetike in dobile odgovore, katera živila zmanjšujejo tveganje za nastanek raka debelega črevesa.
1. Mastne ribe
»Omega 3 maščobne kisline, ki jih najdemo v ribah, kot sta tuna in losos, zmanjšujejo vnetje v črevesju, vnetje pa je povezano z razvojem tumorskih bolezni,« pravi Mitchell Gaynor, onkolog.
2. Ovseni kosmiči ali otrobi
»Bogati so s prehranskimi vlakninami, vlaknine pa so nujne za zdravo prebavo. Redna prebava je nujna, da se telo znebimo toksinov. Ker dlje časa toksini ostanejo v prebavilih, obstaja večja možnost poškodbe DNK celic, kar na koncu povzroči nastanek tumorjev,« pojasnjuje Jennifer Fitzgibbon, onkološka dietetičarka na Stony Brook University Cancer Center v New Yorku.
3. Olivno olje
»Poleg vseh drugih lastnosti, ki jih ima, olivno olje vsebuje tudi omega-2 maščobne kisline, ki so prav tako povezane z zmanjševanjem vnetja,« pravi Gaynor.
4. Fižol
»Različne vrste fižola so bogate s folatom in vitamini skupine B ter vlakninami, kar prispeva k obnovi trebušne DNK v prebavilih,« pravi Fitzgibbon
Najenostavnejša poletna dieta, s katero boš v le dveh tednih izgubila do 7 kg (pa se ti ne bo treba pretirano odrekati)
5. Sadje in zelenjava
"Sadje in zelenjava sta nepogrešljiva v vsakodnevni prehrani, saj sta bogata z vlakninami, ki poskrbita za pravilno prebavo. Vsebujejo pa tudi dragocena mikrohranila, ki jih dobiš, če zaužiješ šest do osem porcij sadja in zelenjave na dan," pravi Gaynor.
6. Kurkuma
"Nepogrešljiva začimba indijske kuhinje vsebuje kurkumin, ki lahko ščiti prebavila pred nastankom tumorjev in upočasni rast obstoječih," trdi Fitzgibbon.
7. Kuhan paradižnik
"To je lahko izgovor za uživanje več pice ali testenin. Paradižnik vsebuje likopen, ki preprečuje raka na debelem črevesu, kuhan paradižnik pa vsebuje več likopena kot surovega," pojasnjuje Gaynor in poudarja, da se je treba čim bolj izogibati rdeči barvi, predvsem predelanemu mesu in rafiniranemu sladkorju.
Preberi še: Znano je, kako sta Indira in Matic porabila nagrado Super para 41 tisočakov (ne gre za šminke)
Priporočamo tudi: Po hudem padcu in ostrem slovesu Meta Hrovat svojo pot nadaljuje v nepričakovani smeri
Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču