Zdravljenje z masažami

Masaža je prijetno doživetje, ko sprostimo telo in duha. Si kdaj pomislila, da masaže tudi zdravijo?

29. 11. 2007

Pritajena svetloba, nežna glasba, dišeče olje in dlani, ki drsijo po koži – ja, takemu zdravljenju se ne bomo odpovedale! Masažo je za okrepitev in sprostitev mišičja že v 5. stoletju pr. n. št. priporočal grški filozof in zdravnik Hipokrat. Danes jo uporabljamo za krepitev delovanja imunskega sistema, za uravnavanje krvnega tlaka, okrepitev ožilja, odpravljanje mišične napetosti ... Glavna učinka masaže sta izboljšana prekrvitev in presnova (ja, po njej hitreje kurimo maščobe). Z ustrezno masažo zmanjšamo nabiranje tekočine in tolšče, razne zatrdline in vozlaste spremembe (ki jim prej ali slej podležemo vse, ki preveč sedimo za računalnikom in knjigami) ali celo brazgotine. Redna masaža lahko pozitivno vpliva tudi na krvno sliko in tlak, krvni sladkor ter nabiranje mlečne kisline po junaških športnih podvigih.

In katere masaže so nam in našim tegobam prišle do živega?

Ajurvedska masaža – indijsko darilo

To je najstarejša masaža, ki so se je učili že pred več kot 5000 leti iz indijskih ved. Verjetno boš prvič, ko se boš odločila za to masažo, presenečena, saj se kar močno razlikuje od drugih vrst masaž, zanjo pa steče ‘na litre’ toplega olja, ki prepoji in očisti tvoje telo. Z masažo terapevt uravnoteži tvoje doše (vato, pito, kapho, ki uravnavajo vse telesne in duševne procese) in pri tem uporablja topla aromatična olja, ki jih izbere za vsakega posameznika posebej.

Ajurvedskih masaž je nešteto, vsak salon ponuja tiste, ki se mu zdijo najboljše za njihove stranke. Glede na tvoje težave (in denarnico) se boste odločili, katera je prava zate – samo z olji, zelišči, zeliščnim blatom, s kristali, rokavicami iz surove svile, na posameznem delu telesa (samo oči ali ušesa, glava, stopala, trebuh ...).

Shirodhara je nepozabno doživetje, ki ga pri ajurvedski masaži ne smeš izpustiti! Terapevt v tankem curku zliva olje na tvoje čelo, kar povzroči popolno sprostitev, pomaga pa tudi pri povečanju koncentracije, spomina in sposobnosti odločanja. Idealna torej pred težkim sestankom ali izpitom.

Zdravi: Pospešuje izločanje toksinov iz telesa, obnavlja kožo in krepi njen tonus. Z masažo ponovno vzpostavimo energetski pretok, kar daje občutek svobode in popolne sprostitve. Priporočljiva je za odpravo napetosti in stresa, pomaga pa tudi pri posameznih težavah – hrbet, prebava, oči, ušesa.

Tui-na – tradicionalna kitajska medicinska masaža

Tui-na je masaža, ki že 4000 let temelji na spoznanjih tradicionalne kitajske medicine o pretoku telesnih energij po meridianih. Je zelo nežna, njen blagodejni učinek pa boš kljub temu občutila še dolgo po terapiji. Kako deluje? “S potiskanjem, gladenjem odpiramo meridiane, z držanjem in oprijemanjem pa mehčamo mišice in vezi ter s tem uravnavamo pretok življenjske energije, s čimer pomagamo telesu, da se ozdravi samo,” nam je povedala Boža Jemc, maserka in terapevtka iz Ateljeja za lepoto in zdravje.

Zdravi: Pomaga pri odpravi glavobola in migrene, deluje na prožnost in gibčnost ter pripomore k ravnovesju telesa in duha. Z njo izboljšujemo prekrvitev, sproščamo mišice, pospešujemo prebavo in odpravljamo napetost, pomaga pri bolečinah v hrbtenici, vratu in okončinah. Krepi imunski sistem. Zelo dobre rezultate ima pri poškodbah sklepov, kit, vezi in mišic, uspešno pa blaži in zdravi tudi posledice stresa, depresij in kronične utrujenosti.

Tajska masaža – harmonija telesa in duha

Je mešanica indijskega in kitajskega načina masaže. Sestavljena je iz joge, akupresure in refleksologije. Veliko gibov in prijemov je zelo podobnih kot pri klasični hatha jogi, zato jo nekateri imenujejo kar joga za lene ljudi.

Deluje veliko globlje kot klasična masaža, pa tudi sicer se od nje precej razlikuje – pri masaži ne ležimo na masažni mizi, temveč na blazini na tleh in oblečeni v udobna oblačila, terapevt pa z rokami, stopali in komolci masira telesne kanale in določene točke na telesu. Masaža obsega veliko nežnega raztezanja, upogibanja in vlečenja.

Zdravi: Izboljšuje krvni obtok in delovanje imunskega sistema, povečuje gibljivost sklepov in lajša bolečine. Stimulira limfni sistem, odpravlja težave z mišicami, sklepi in hrbtenico ter težave, povezane s stresom in nespečnostjo.

Masaža stopal – zdravljenje celega telesa

Je starodavna metoda, ki se je v modernem času razvila v znanstveno metodo za zdravljenje bolezni in varovanje zdravja. Temelji na spoznanju, da je stopalo podoba celotnega telesa v malem. Vsakemu organu ali delu telesa pripada odgovarjajoča refleksna cona na stopalu, in če je ta na dotik boleča, pomeni, da je s posameznim organom nekaj narobe. Terapevt masira te točke in s tem povzroči signale, ki dosežejo organe, ki potrebujejo zdravljenje.

Zdravi: Celotno telo.

Masaža glave – popolna sprostitev

Pri masaži glave terapevt z različnimi gibi in prijemi masira posebne točke na glavi, kar deluje zelo sprostilno, obenem prebudi naš um in duha, pospešuje pa tudi prekrvitev lasišča, kar krepi lase in spodbuja njihovo rast.

Zdravi: Glavobole, spodbuja prekrvitev in sprošča napetosti v očeh, izboljšuje vid in pripomore k zmanjšanju podoč­njakov. Deluje proti kronični utrujenosti, nespečnosti, pomanjkanju koncentracije, pomirja in krepi.

Akupunkturna masaža – brez zabadanja iglic

Akupunkturna masaža je terapija, s ka­tero terapevt poišče motnje v pretoku življenjske energije in pomaga vzposta­viti ravnovesja v telesu. Organizem se odzove na terapijo tako, da aktivira notranji obrambni mehanizem, ki nato motnjo sam tudi odpravi. Namen akupunkturne masaže je, da telo odpravi vzrok bolezni in s tem tudi posledico.

Zdravi: Bolečine v hrbtenici, mravljinčenja v rokah in nogah, bolečine v sklepih, v želodcu, prebavilih, glavobolu, vnetje sinusov, športne poškodbe. Zelo priporočljiva je za bodoče mamice, saj jih zelo nežno in povsem neškodljivo pripravlja na lažji porod.

Bownova terapija – avstralska ‘specialiteta’

Specialiteta – ker zdravi blago in zelo hitro. Pravzaprav terapevt z Bownovo terapijo ne zdravi: “Terapevt je le prenašalec informacij v klientov sistem, saj ima vsak prirojeno zmožnost za samopomoč in ozdravitev,” je razložila terapevtka Boža Jemc. Pri Bownovi terapiji se ne počutiš kot na tipični masaži, po njej pa se vseeno počutiš kot prerojen.

Zdravi: Takoj omili težave pri zvinu, na­tegnitvi mišice, išiasu. Pomaga pri bolečinah v rokah in nogah, odpravlja občutek zamrznjenih rok, bolečine v hrbtenici, zmanjšano gibljivost v vratu, glavobole, migrene in sinuzitis. Je čudovita prva pomoč pri menstrualnih bolečinah, bolečinah v nosečnosti in zaprtju ter refluksih pri dojenčkih, sprosti, deluje protistresno in protidepresivno, pomaga pri motnjah dihal, prebavnem in hormonskem sistemu, pri bolečinah v zgagi ...

Zmasiraj se sama

Na zdravilno masažo ti ni treba vedno k terapevtu – zmasiraj se sama ali prosi ljubega za masažo.

“Pred masažo se sprosti, pogrej roke in vzemi eterično olje, ki ti trenutno najbolj diši, ter ga zmešaj z mandljevim oljem,” svetuje terapevtka in maserka Bože Jemc iz Ateljeja za lepoto in zdravje. Preizkusi še nekaj njenih eteričnih skrivnosti:

  • Če si napeta, razburjena in se hočeš ohladiti in umiriti, uporabi sandal, vrtnico, jasmin ali geranijo.
  • Če si raztresena in bi se rada osredotočila in pomirila, so zate pravi pomaranča, cimet, timijan, sivka.
  • Če si utrujena in brez energije in bi se rada poživila, dvigni razoloženje s cimetom, meto, timijanom, borom, evkaliptiusom ali kafro.
  • Če imaš boleče in utrujene noge, jih zmasiraj z rožmarinom, sivko in brinom.
  • Prehlade bodo umirili: evkaliptus, ožepek, čajevec.
  • Najboljša preganjalca celulita sta bršljan in limonina trava.
  • Razvnela ga boš z ylang ylangom, jasminom, vrtnico, kardamom, sandalovino.

Vse o masažah boš našla v dveh odličnih knjigah: Popolna masaža telesa (Mladinska knjiga) – preberi poglavje o sprostilni in poživljajoči masaži med delom in to, kako najhitreje odpraviš stres, ter knjigi Masaža za sprostitev in zdravje (Učila) – v njej so opisane tudi tehnike erotične masaže.

Petra Kocjančič