Zdravljenje z dotikom

Shiatsu ni le izpopolnjena oblika masaže ali pritiskanje s prsti, kar pomeni v dobesednem prevodu. Raziskali smo, kaj pravzaprav shiatsu je in kako sproži potek ozdravljanja.

26. 1. 2006

Zaupali pa ti bomo tudi veliko koristnih nasvetov za sprostitev in načinov, kako si lahko sama pomagaš pri manjših zdravstvenih težavah.

Ali verjamete alternativnim metodam zdravljenja, je vprašanje, ob katerem se naša mnenja razdelijo na dva pola. Na enem koncu se znajdejo tisti, ki trdno verjamejo v zdravilno moč različnih vzhodnjaških terapij in ne potrebujejo znanstvenih dokazov o obstoju meridianov, čaker, nevidne ‘življenjske energije’ in podobnega, na drugem koncu pa so taki, ki niti v snu ne bi pomislili, da bi migreno na primer blažili oziroma celo zdravili drugače kot s tabletami.

In vendar je to mogoče. Čeprav se nam zahodnjakom, ki hočemo za vsako stvar razumsko razlago, zdijo teorije o meridianih tuje, nas je vse več takih, ki ne dvomimo v koristi vzhodnjaških terapij. Gre za podoben odnos, kot ga imamo do astrologije. Po eni strani ne verjamemo, da je v zvezdah zapisana naša usoda, ker se vse skupaj sliši neumno, po drugi strani pa se kljub vsemu v pogovoru z novo simpatijo ne moremo izogniti vprašanju, kaj je po horoskopu.

Kako si tako razgledana punca, kot si ti, razloži veselje ob odgovoru, ki ti razkrije, da sta z astrološkega gledišča rojena drug za drugega? Nekaterih stvari se enostavno ne da logično razložiti, vendar ti bomo mi na razumljiv način skušali opisati delovanje shiatsu terapije.

Pogovarjali smo se s priznanim shiatsu praktikom Janijem Golobičem, vodjo delovne skupine za shiatsu, ki deluje v okviru Sekcije terapevtov naravnega zdravljenja pri Gospodarski zbornici Slovenije. Razkrivamo ti tudi vrsto najrazličnejših nasvetov za spro­š­ča­nje, ohranjanje zdravja in krepitev obrambne sposobnosti organizma.

Kaj je shiatsu?

Shiatsu ima temelje v kitajski tradicionalni medicini in so ga uporabljali za sproščanje vse do začetka prejšnjega stoletja, ko je japonski doktor medicine Shizuto Masunaga odkril njegov terapevtski potencial. S kombiniranjem tradicionalnih vzhodnjaških tehnik ter z znanjem fiziologije in anatomije iz zahodne medicine je prvotno obliko masaže razvil v to, kar danes imenujemo shiatsu.

Jani pravi, da je s tem, ko je Masunaga meridiane poimenoval po organih ter uvedel anatomske opise iz zahodnega sveta in pojme, kot so hormoni, približal shiatsu zahodni medicini. Še najbolj nerazumljivi izrazi ostajajo le meridian, ki, tsubo, kyo in jitsu. Ni slabo, kaj? Za nekatere pojme si gotovo slišala, saj so vzhodnjaške terapije zadnje čase zelo priljubljene, če pa se še vedno sprašuješ, kaj naj bi ti izrazi pomenili, smo ti sestavili mini slovarček.

‘Življenjska energija’ (ki v japonščini in či v kitajščini) naj bi po meridianih ali kanalih krožila po telesu. Na kroženje kija lahko vplivamo s stimulacijo določenih točk telesa, imenovanih tsube, in s tem pripomoremo k vzpostavljanju ravnove­sja, ki je pomembno za dobro zdravje in čustveno stabilnost. Kako shiatsu praktik uravnoteži nesorazmerja v meridianih?

Z različnimi tehnikami, pri katerih uporablja prste, palce, komolce, kolena, stopala in lastno težo telesa, zmanjšuje presežke energije ki, kjer je njen pretok pretrgan ali ga je preveč (jitsu) in ga vzpostavlja, kjer ga je premalo (kyo).

Na primer, meridian jeter je največkrat jitsu, kar označuje polno stanje, zato potrebuje sprostitev (praktik bo uporabil metode, kot so razteg, stiskanje, zibanje in pokrivanje z dlanmi); ledvice, ki so po naravi kyo, prazne, pa je treba krepiti (to lahko terapevt doseže s palcem ali konicami prstov, ledvice pa naj bi spodbujala tudi njegova hoja po tvojih stopalih).

Kako shiatsu praktik postavi diagnozo?

Pri prvem obisku si bo terapevt zapisal podatke o tvojem načinu življenja in zdravstvenih težavah v preteklosti ter te izprašal o čustvih in tvojih odzivih na hrano. Če se na primer ponoči zbujaš, imaš težke noge, se zbujaš neprespana ter opažaš, da zadnje čase prekomerno razmišljaš, je lahko pri tem vpletena vranica.

Dobro sliko o tvojem zdravstvenem stanju si izkušen shiatsu praktik lahko ustvari, tudi ko te pogleda. Po tvoji telesni zgradbi, iz barvnega odtenka obraza, obraznih znamenj, iz barve, oblike in oblog na jeziku, z nohtov, s prstov na nogi in roki lahko sklepa, kje prihaja do neravnovesij.

Lomljivi in suhi nohti na primer lahko odražajo težave z jetri, obloge na jeziku pa kažejo stanje želodca. Zgornja ustnica naj bi bila povezana z želodcem, spodnja pa z debelim črevesjem, vendar se moraš zlasti pri diagnozi z obraza zavedati, da so taki sklepi zelo splošni in jih je dobro upoštevati le v povezavi z bolj splošnimi diagnozami. Ustnice, denimo, lahko nakazujejo tudi težave z vranico.

Zelo zanimivi diagnostični tehniki sta poslušanje glasu in vonjanje, čeprav je slednjega mnogo težje razlikovati kot glas, ker je oseba pri shiatsu terapiji oblečena. Glas praktiku zadostuje, da ugotovi, kakšno je čustveno stanje posameznika.

Tako jecljanje pogosto odraža energijsko neravnovesje srca in obstaja možnost, da je oseba podvržena pretiranemu strahu ali vzburjenju, vriskajoč ton glasu nakazuje težnjo k užaljenosti in jezi, medel glas pa je znamenje šibke pljučne energije in lahko odkriva prisotnost žalosti in obžalovanja.

Temeljna metoda diagnosticiranja je hara. Pri tej terapevt nežno pritiska s prsti na različna področja trebuha, da bi ocenil stanje notranjih organov in njihovih ustreznih meridianov. Kako to ugotavlja in kaj pri tem čuti? “Jitsu področje je pod prsti bolj trdo in nudi upor, kyo področje pa lahko čutimo kot pogrezanje, ker je prazno,” pojasni Jani.

Tako kot na hari lahko ugotavljaš stanje organov tudi prek hrbta. Kot zanimivost nam je Jani povedal, da je njegov kolega s hrbta 60-letne gospe prebral celo življenje.

Stanje organov je možno odkriti deset let prej

Kot primer navajamo ameriško zgodbo o nekem petdesetletniku, ki je nenadoma umrl za posledicami srčnega infarkta, čeprav je bil videti zdrav in vitalen. Da bi odkril vzrok smrti, je njegov dobri znanec iz kluba za golf in zdravnik, ki se ukvarja tudi z akupresuro, prosil njegovega osebnega zdravnika za zdravniški karton.

Ko ga je preštudiral, je ugotovil, da se je prvi resni znak, ki bi ga lahko ugotovil prek točk, pojavil pred 15 leti, zadnjih deset let pa so se nekatere težave nenehno ponavljale. Pokojni si je mislil, da ga boli pod žličko, ker je kaj takega pojedel. Za hude bolečine v zapestju in komolcih je sklepal, da so posledica igranja golfa. V resnici so bile vse to pomembne točke na meridianu srca. “Če bi zdravnik prepoznal te signale, bi gotovo lahko pomagal preprečiti smrt,” razmišlja Jani.

Shiatsu praktik po obliki in kakovosti določenih točk telesa prepozna, ali gre za resno bolezen in bo v takem primeru pacienta napotil k zdravniku. Sicer pa točke na sprednji strani telesa na splošno kažejo akutno stanje naših organov, točke vzdolž hrbtenice, med vretenci, pa kronično stanje organa.

V kakšnem stanju so na primer tvoje ledvice, si lahko testiraš tudi sama, če s prsti pritisneš na točko pod dvanajstim rebrom. Če ob pritisku začutiš bolečino, ki se širi, pomeni, da so ledvice v stanju kyo in jih je treba napolniti z energijo. Če pa je bolečino čutiti kot iglico, pomeni, da je v ledvicah zastoj energije in je treba ledvični kanal sprostiti.

Tehnike, s katerimi praktik uravnovesi pretok kija, smo opisali zgoraj, sama pa lahko k temu veliko pripomoreš z dobro prehrano in rednim izvajanjem posebnih vaj za spodbujanje energije v meridianih.

Kako točke začuti pod prsti terapevt? “To ni nobena nadnaravna sposobnost,” pravi Jani, “je tako kot v osnovni šoli, kjer počasi spoznavaš črko za črko, dokler se ne naučiš brati. S časom razviješ občutek, kako točke poiskati ter se jih naučiš poslušati. Energijo točke začutiš, kot da bi imel v prstu nek senzor. Podobno čutiš tudi, ko se polni in ko se neha polniti.”

Kako deluje dotik

Kako pomemben je vpliv dotika na zdravje, najbolj preprosto opiše primer otrok v goratih predelih Nepala. Ker jih mama pred ali po obroku zmasira, so ti, kljub pomanjkanju hrane, normalno razviti. “Okrog površine drugega telesa človek s svojim dotikom ustvari biomagnetno polje, kar povzroči boljšo prekrvavitev tkiv in krepi zdravje,” teorijo delovanja dotika na kratko pojasni Jani.

V moderni družbi, kjer se povečuje odtujenost in manjša možnost neposrednega človeškega stika, postaja shiatsu vse bolj priljubljen. Uspešno deluje kot splošno krepčilo, prinaša globoko sprostitev, uporaben je za lajšanje in odpravljanje bolečin, zlasti v hrbtu in glavi, športnih poškodb, težav s sklepi, prebavo ter pomaga pri menstrualnih in astmatičnih težavah.

Poveča tudi sposobnost samozdravljenja, vse to zgolj s preprostim dotikom, brez uporabe zdravil, posegov in rezov. Na Japonskem je shiatsu uzakonjen – pri diagnosticiranju in za zdravljenje določenih bolezni ga uporabljajo poklicni terapevti.

Shiatsu za domačo rabo

S spodbujanjem točk, ki so opisane spo­daj, si lahko pomagaš pri pogostih zdravstvenih težavah.

  • Točka tik pod nosom krepi spomin in koncentracijo. Pomaga študentom pred izpitom in med študijem, dobra pa je tudi za prebavo.
  • Pritisk na točko med palcem in kazalcem izboljša počutje, lajša bolečine v glavi in pomaga pri težavah s prebavo. Če obstaja kakršen koli sum, da si noseča, te točke ne smeš spodbujati.
  • Pritiskanje predela po vrhu ramena, približno centimeter od sredinske črte proti hrbtu, zmanjšuje napetost, sprošča, odganja skrbi in lajša nespečnost. Uporabi čvrst, triprstni pritisk.
  • Pritisk na točko sredi grodnice, v višini prsnih bradavic, izboljšuje razpo­loženje in pomaga pri depresiji.
  • Točka med palcem na nogi in drugim nožnim prstom blaži glavobole in menstrualne težave.

Amrak Zalokar

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri