Zdravje iz vode – SPA

“Voda ni le osnova za življenje, je življenje samo.” To je misel Saint-Exuperya, pisatelja Malega princa, na katero kar prevečkrat pozabimo.

26. 9. 2002

SPA in zgodovina

Beseda SPA izhaja iz latinščine: ‘salus per aquam’ ali zdravje iz vode. Čisto po naključju pa je v Ardenskem gorovju tudi mesto s številnimi mineralnimi vrelci, ki se imenuje Spa in ga ljubitelji avtomobilizma poznajo predvsem po prizorišču mondene dirke formule 1.

Čar mineralnih kopeli sega daleč v zgodovino, na tak ali drugačen način so ga poznali praktično vsi narodi, od Indijancev, Indijcev, Egipčanov, Vikingov do Rusov. Najbolj so kulturo kopališč razvili Rimljani. Poleg tega, da so se v rimskih SPA-jih ukvarjali s športom, so poznali tudi več vrst masaž in blagodejnih učinkov olj, saj so si vojaki tako celili rane, pridobljene v bitkah.

Pri ženskah je bilo na prvem mestu kopanje in druženje v termah, kamor so hodile strogo ločeno od moških. V elizabetinski dobi (16. stol.) so kopališča z mineralnimi vodami doživela ponoven razcvet, tokrat v smislu zdravilišč.

Z raziskovanjem vsebnosti elementov in mineralov v vodi so počasi ugotovili, kateri izviri blagodejno vplivajo na določene težave. Tako se je v osemnajstem in devetnajstem stoletju aristokracija vsako leto za nekaj mesecev selila v najbolj mondena zdravilišča.

Konj odkrije moč vrelca

Legenda pravi, da je eno najbolj znanih zdravilišč v Evropi, kjer so našteli kar 16 različnih termalnih izvirov, Vichy, odkril konj Julija Cezarja. Ko je pil iz enega od izvirov, je v hipu postal močnejši. V Vichy v centralno Francijo so potem hodili iskat moči in navdiha še mnogi mogočni in slavni.

Tako je kar nekaj časa bival v mestu Napoleon, med drugo svetovno vojno pa je bil tu nemški generalštab. Catherine Deneuve ima še danes stanovanje tik ob termah, kamor redno hodi na kopeli, ki ji očitno dajejo lepoto in ohranjajo mladost. Termalna voda Celestine ima naravno moč alka seltzerja, pomaga pri težavah z želodcem, pri revmatizmu in artritisu.

Verjetno najbolj znana pa je Vichyeva voda iz izvira Lucas, bogata s kar 17 mineralnimi snovmi in 13 oligoelementi. Močna vsebina mineralov povzroča, da ima voda zdravilne učinke za kožo, kar so pametno uporabili v kozmetiki pod blagovno znamko Vichy, ki jo danes dobimo praktično v vseh lekarnah na svetu.

Morske terme

Da ne bomo opevali samo tujih SPA-jev, smo podrobneje preučili tudi ponudbo enega naših najstarejših zdravilišč, tokrat ob morju. Terme Portorož s 110-letno tradicijo nudijo zares pestro ponudbo. Vsi ste se verjetno peljali že vsaj mimo zdravilišča, ne da bi sploh vedeli, kakšen vir zdravja izhaja iz navidez zgolj turističnega kraja.

Naravni zdravilni faktorji: solinsko blato, slanica, klima, morska in termomineralna voda prispevajo k zdravljenju, dobremu počutju, sprostitvi in lepoti duha in telesa. Naj vam pomagamo pri izbiri, saj je pri več kot sto petdesetih termalnih storitvah, ki vam jih ponujajo, res težko izbrati. Presenetila nas je ponudba masaž. Masaža Vichy, ki se izvaja pod curki tople morske vode ob klasični masaži maserja, je primerna predvsem za popolno sprostitev telesa.

Tajska masaža je namenjena boljši gibljivosti, splošni kondiciji in deluje proti bolečinam v križu. Limfna drenaža je blagodejna pomoč za otekle noge, podbradek, gube in boj proti celulitu. To je le nekaj od tistih, ki se nam zdijo posebej zanimive. Nekako preskočili smo fizioterapevtski center in se raje ustavili v Thalasso centru, kjer kraljuje kopel Portorož.

Morski vodi dodajo cvetove vrtnic in eterično olje vrtnice Rosa damascena, po kateri je Portorož dobil tudi ime. Po kopeli se boste počutile kot prerojene, saj je namenjena sproščanju in lepoti. V medicinsko-lepotnem centru, kjer se ukvarjajo s klasično nego obraza, lahko srečate tudi lepotne kirurge in se odločite za odstranitev drobnih žilic ali bradavic.

In za konec vaba za vsako žensko bitje, analiza strukture telesa in predpis individualne diete. Končno lahko ugotovite, koliko maščobe je preveč na vašem telesu, koliko vaš organizem porabi dnevno in kaj sploh lahko jeste, da boste odvečno maščobo spet izgubile. Verjemite, da boste po obisku Term Palace videle Portorož v povsem drugačni luči.

Dnevni SPA

Če imate že vnaprej pripravljen izgovor, češ nimam časa za obisk term, vam bomo hitro postregli z manj zamudno rešitvijo. Že nekaj časa so v modi tako imenovani dnevni SPA-centri. V Sloveniji je kozmetični salon še vedno prostor, kjer se opravi večji del telesnih neg. Z SPA-centri se je njihova ponudba še razširila.

Nudijo celovitejši program za nego in dobro počutje. Postali so prostor, kjer lahko pozabite in zbežite od nenehnega stresa, naporov, utrujenosti … Razlika med SPA-ji in estetskimi negami, negami s ‘thalassoterapijo’ in termalnimi vodami je predvsem v tem, da z negami poskušajo poglobiti učinek udobja. Mi smo se ustavili pri Decleorjevem SPA-mozaiku.

Njihov program je osredotočen na štiri glavne tipe telesnih neg. Relax temelji na tehnikah sproščanja kože in mišic, kontrole stresa in globljega učinka vonjav. Flow pospeš uje cirkulacijo in daje življenje celicam s hrano in kisikom, nemoten pretok limfe pa osvežuje in obdrži okolje, v katerem celice živijo. Postopek preprečuje nastajanje popokanih kapilar, zadrževanje vode in sindrom težkih nog.

Program Detox nam pomaga odstraniti toksine skozi največji organ – kožo. Aromatične SPA-nege sproščajo znojne žleze in na ta način spodbujajo potenje. Ključni učinek je čiščenje telesa. Učvrščevalna metoda, imenovana Tonic, skrbi za ne prehitro staranje kože. Izbrani cilj zaščite je Dermis, ki proizvaja vlakna kalogena in elastina.

Aromatični učinek pripomore k učvrstitvi kože. Vsak od programov je prilagojen potrebam posameznika in je sestavljen iz več faz. Izvajajo jih v dnevnem SPA-ju Fanči v Ljubljani, Termah Palace v Portorožu, zdraviliščih Laško in Rogaška in v Kim Beauty centru v Termah Olimia.

Razvajanje doma

Spremenite svoje stanovanje v skoraj pravi SPA in se resnično sprostite. Izkoristite kakšen deževen vikend, sami ali v dvoje!

 • Razbremenite noge

 • Predajte se vonjem

 • Posvetite se dihanju

 • Pazite na barve

 • Občutite ugodje

 • Navlažite se

 • Masirajte uhlje

 • Očistite se z vodo

 • Razbistrite pogled

 • Potopite se v čaj

 • Odišavite perilo

Ariana Vetrovec

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri