Prav slabo stanje jeter je pogosto odgovorno tako za fizične (slaba prebava, hepatitis) kot nekatere psihične težave (razdražljivost, depresija).
"Arabski zdravniki so o regratu prvič pisali že v enajstem stoletju, v tradicionalnem zdravljenju pa je moč korenine tega zelišča prisotna praktično po vsem svetu, od Amerike, preko držav Evrope in vse do Kitajske," je v svojem blogu, ki ga je tokrat posvetil zares številnim dobrobitim regrata, zapisal Mario Sambolec, osebni svetovalec za prehrano in trener fitnesa.
Regrat - prava A bomba!
V skodelici je neverjetnih 10,000 IU vitamina A, kar ga uvršča takoj za ribje olje in telečja jetra. Skoraj 5000 mcg luteina in zeaksantina, dveh junakov v boju proti degeneraciji rumene pege (makule), pa za moje pojme klasificira regrat kot 'superživilo' za dober vid, če ta oznaka komu kaj pomeni.
Svež, surov regrat je naravnost čudovit v solati - tako samostojno kot premešan z drugim zelenjem. Odlično se ujame z jajci, gorčično polivko in s svežim čemažem.
Korenine pa nikar ne zavrzi! Popraži jih z različno zelenjavo na ghee maslu, uporabi v juhah ... drugače pa se da iz njih pripraviti tudi pravi 'detox' čaj za jetra.
Več o izjemnih lastnostih regrata, ki te dni tako paše v solati, si lahko prebereš na blogu Regrat - uradno zdravilo vseh bolezni.