Zdravilni napitki za jesenske nadloge

Statistika pravi, da je povsem normalno, če smo prehlajeni štirikrat na leto. Toda le kdo potrebuje zamašen nos, vročino in nadležen kašelj!

27. 11. 2013

Kašelj spremlja skoraj vsak prehlad – kakšno zdravilo boš uporabili zoper njega, pa je predvsem odvisno od tega, ali je suh in dražeč ali pa so bronhiji že polni sluzi. Kašelj je sicer zdrav refleks, če nam med jedjo kaj zastane v sapniku.

Pomagaj si z naravnimi zdravili!

  • Načeto sluznico pozdravi že vroče mleko z medom.
  • Preventivno si lahko pomagaš z vitaminskim napitkom, ki ga popiješ dvakrat na teden za zajtrk. V mešalniku sesekljajš pol jabolka, sok polovice limone in ene pomaranče, tri korenčke, pol rdeče pese, list komarčka in tretjino gomoljne zelene ter napitek popiješ še sveže pripravljen.
  • Eterična olja kamilice delujejo protivnetno, kar lahko izkoristiš za inhaliranje. Pest cvetov deni v posodo z dvema litroma vrele vode in inhaliraj približno 15 minut.
  • Učinkovito domače zdravilo za bolečine v grlu in žrelu je žajbljev čaj: čajno žličko žajbljevih listov prelij s skodelico vroče vode in pusti stati približno 5 minut.
  • Če imaš zamašen nos: na vatirano paličico deni malce medu in pazljivo popivnaj notranjost nosu. Pusti delovati čez noč.
  • Če te zaradi prehlada boli glava, zmečkaj štiri vroče krompirje v oblicah, jih zavij v laneno krpo in jo pusti na čelu, vse dokler se ne ohladi. Najbolje je, da se uležeš in zapreš oči. Ponovi trikrat na dan.
  • V vsakdanjem življenju smo ves čas pod stresom, zato si večkrat pripravi hmeljevo mleko, ki deluje pomirjevalno. Zavri dve žlički posušenih hmeljevih češarkov in četrt litra mleka. Posodo pokrij, pusti stati sedem minut, vse skupaj precedi in sladkaj z žličko medu. Popij, tik preden se odpraviš spat.
  • Ne pusti se spraviti iz tira sivemu vremenu – že nekaj kapljic eteričnega olja sivke bo pripomoglo k sladkim sanjarjenjem in prineslo notranji mir. Pomaga tudi velika skodelica sivkinega čaja.
  • Če se v teh mrzlih dneh spopadaš še z zelo suho kožo, rumenjaku primešaj malce medu in mandljevega olja ter nato še beljakov sneg. Masko nanesi na obraz in jo pusti delovati približno 15 minut. Lahko pa uporabiš tudi naravno kokosovo maščobo in si jo čez noč v tankem sloju naneseš na obraz.