Zdravilne rastline: Prva pomoč iz narave!

Da si oskrbiš manjše rane, ni nujno, da takoj tečeš v lekarno. Z zdravilnimi rastlinami lahko pozdraviš marsikaj tudi sama.

28. 9. 2011

Ureznina, odrgnina, udarnina – majhne poškodbe spadajo k vsakdanu. Kljub temu jih je treba oskrbeti, da se hitro pozdravijo.

Ureznine

... pusti malo krvaveti, da se klice odplaknejo. Nato nanje pritisni kompreso, ki si jo namočila v čaj iz plešca. Tako se krvavitev hitreje ustavi. Obliž, ki ga nalepiš v smeri vreznine, ščiti rano. Če je rana zaprta, vsakdanje mazanje s šentjanževim oljem preprečuje, da bi nastala grda brazgotina.

Odrgnine

... so večinoma grde, vendar je praviloma poškodovana le zgornja plast kože. Rano najprej temeljito očisti s čisto ali zelo malo posoljeno vodo. Majhne kamne lahko odstraniš s pinceto. Rano moraš nato razkužiti, na primer z mlačnim timijanovim ali kamiličnim čajem. Če iz nje teče, jo lahko izsušiš z obkladkom s čajem iz čreslovine. Za to so idealni listki in skorja nepozebe (Hamamelis virginiana). Učinkujejo tudi pri vnetjih in blažijo bolečine.

Pri odprtih ranah

... zdravilno učinkujejo listi zelja ali ohrovta. Župnik Kneipp je z njimi zdravil celo razjede. Vzemi torej velike liste in jih valjaj s steklenico, dokler se ne pojavi sok. Valjar bi vsrkal preveč soka. List ali dva položi na rano in ju s povojem iz gaze utrdi čez noč.

Zelo učinkovit je tudi leptospermumov (Leptospermum scoparium) med manuka. Čisti rane in pospešuje zdravljenje. Zaradi protibakterijske snovi je med uspešen v boju z antibiotičnimi klicami. Poškodbo speri z vodo, med namaži nanjo in jo pokrij z gazo. Povoj zamenjaj vsakih 24 ur.

Pri udarninah, zvinih in pretegnjenjih

... vrečka ledu zavira otekanje. Prijetno hladilno in proti otekanju učinkujejo tudi povoji s skuto ali z zdravilno prstjo, ki jih zmešaj s hladnim kamiličnim čajem.

Dva- do trikrat dnevno popij skodelico čaja iz medene detelje, kar pospešuje zdravljenje od znotraj.

Si si stisnila palec? Da ne nastane podplutba, členek prsta stiskaj deset minut in roko dvigni.

Mali leksikonček!

Zeljni listi v obliki povoja pri urezninah in odrgninah pospešujejo zdravljenje. Poleg zelja je za to primeren tudi ohrovt.

Plešec ustavlja krvavitev in po urezu tkivo povleče skupaj. Kompreso namoči v čaj in jo položite na rano.

Listi in skorja nepozebe (Hamamelis) blažijo bolečine, zavirajo vnetja in pospešujejo zdravljenje rane.

Šentjanževo olje ne pospešuje le zdravljenja poškodb. Če se je rana že zaprla, vsakdanje vtiranje olja preprečuje tvorbo brazgotine.

Svež hren pospešuje prekrvavitev kože. Kompresa z naribanim hrenom pomaga proti bolečinam v mišicah.

Pravi timijan dezinficira. S čajem iz zeli lahko čistiš odrgnine.