Zdravilne lastnosti kostanja te bodo navdušile!

To jesen si privošči veliko kostanja! Kostanj ima namreč številne pozitine učinke na tvoje zdravje, videz in na dobro počutje.

Zdravilne lastnosti kostanja te bodo navdušile! (foto: Unsplash.com/Emre Gencer) Unsplash.com/Emre Gencer
31. 10. 2017

1. Kostanj preprečuje napade lakote

Ja, kostanj je eno izmed tistih živil, ki vsebujejo veliko vlaknin, zaradi katerih potujejo skozi prebani trakt počasneje in nas nasitijo za dlje časa.

Kostanj ima kar 3 grame vlaknin na 100 gramov, kar je več kot lešnik, ki jih ima 2,1 grama. Pomaga uravnavati enakomeren nivo sladkorja v telesu, zaradi česar preprečuje napade volčje lakote, ki se zgodijo, ko na primer zaužijemo kaj sladkega ali iz bele moke. Takrat nam sladkor na hitro zraste in nato hitro strmoglavi navzdol in nas naredi volčje lačne! 

2. Kostanj krepi imunski sistem

Kdo bi si mislil! Ko pomislimo na vitamin C, pomislimo na limone. A tudi kostanj nas oskrbi z vitaminom C, ki poskrbi za močnejši imunski sistem ter nas jeseni in pozirmi ščiti pred nadležnimi virusi, ki povzročajo prehladna obolenja in druga obolenja dihal.

Bogat je tudi s kalijem, ki poskrbi za mirnejše delovanje živcev, bakrom, magnezijem, aminokislinami in antioksidanti, ki preprečujejo širjenje prostih radikalov v telesu in tudi prezgodnje staranje telesa. 

3. Kostanj skrbi za zdravo srce in je najmanj masten in kaloričen orešček

Je bogat vir tistih esencisalnih maščobnih kislin, ki jih telo nujno potrebuje za zdravo delovanje in tudi za lep videz kože in las.

Bogat je tudi z linolno kislino, ki skrbi za zdravo srce in pravilen razvoj možganov pri dojenčkih (nosečnice, le privoščite si ga!). Kostanj se sicer uvršča med najmanj mastne in najmanj kalorične oreščke, zato si jih lahko privoščimo več kot ostalih. Imajo pa po drugi strani občutno manj beljakovin kot ostali oreščki

4. Kostanj poskrbi za močne lase in nohte ter umirjene živčke

Kostanj je zakladnica B vitamina.

Običajna porcija kostanja vsebuje kar 0,7 miligrama B vitamina, s čimer pokriješ 36 odstotkov dnevnih potreb po tem pomembnem vitaminu, ki skrbi za močne lase in nohte, stabilen živčni sistem, zdravo prebavo in obilico energije. B vitamin pa skrbi tudi za tvorbo novih rdečih krvničk. 

Tisoč in en razlog torej, da se odpraviš v gozd po kostanj in se ga to jesen pošteno naješ!

Fotografija: Unsplash.com/Emre Gencer

Preberi še: Šele ko je močno zbolela, je ugotovila, da je odvisna od sladkorja in Zamujaš? Nehaj s tem! Tole ti bo v pomoč

Priporočamo tudi: Tako fantastično sta 1. obletnico zaroke obeležila Sanja Grohar in njen Matej