Optimalna zobna higiena za zdrave zobe

Kaj je res pomembno pri zobni higieni, nam je povedala dr. Andreja Kuliš, dr. dent. med., spec. zobne protetike.

21. 9. 2012

Optimalna zobna higiena obsega ...

  • 1 Pri ustni higieni je najpomembneje, da si vzameš čas – najmanj dve minuti za čiščen­je zob s krtačko, nato pa še z  nitko oz. interdentalno ščetko zares očisti vse zobne obloge. Z natančnostjo boš naredila največ za zdravje svojih zob.
  • 2 Zobna krema je le dopolnilo pri čiščenju. Pri odstranjevanju oblog je bist­vena mehanska odstranitev. Zobne kreme načeloma pomagajo psihološko s svežim okusom. Za dobro ustno higieno niso nujne.
  • 3 Belilne kreme so škod­ljive (tudi tiste v zobnih kremah)! Vsebujejo namreč ostre delce, ki sicer res učinkoviteje odstranijo zabarvanja na zobeh, vendar na dolgi rok poškodujejo in tanjšajo belo sklenino in tako skozi stanjšano sklenino preseva rumeni dentin. Po večletni uporabi so zobje bolj rumeni prav zaradi uporabe zobnih krem, ki naj bi jih pobelile.
  • 4 Ustne vodice so koristne, če vsebujejo učinkovine, ki zares učinkujejo, takih pa je malo, opozarja Kuliševa. Ena takih učinkovin je klorhek­sidin, ki je zelo učinkovit pri preprečevanju nastanka ob­zobnih bolezni.