Zdravi užitek s suhim sadjem in zelenjavo

Za zdravo življenje naj bi zaužili čim več obrokov na dan, tudi od pet do šest. Prezaposleni vsakdanjik pa redko omogoča tako pogosto pripravo razmeroma zdravih jedi.

30. 1. 2011

Pri vsakodnevni prehrani je zelo pomembno upođtevati nekaj ključnih

  • dejavnikov:
  • kakovost živil in njihovo količino
  • ter energijsko sestavo in vrednost obroka.

Tako sušenemu sadju in zelenjavi dodaj še nekaj beljakovin in maščob, na primer jogurt, oreške in semena. Obroke iz sušenega sadja ali zelenjave lahko pripravljaš kuhane ali presne.

Suho in sveže sadje lahko z malce domišljije v mešalniku (ali blenderju) zmešaš v izjemno hranilne in kakovostne napitke, ki bodo telesu zagotovili ogromno hranilnih snovi in vitaminov.

Tako lahko preprosto, hitro, predvsem pa zdravo pripraviš sadni in zelenjavni obrok, na primer večerjo ali malico, iz skoraj vsega sadja in zelenjave z vrta ali s trgovinskih polic, tj. iz sušenih jabolk, sliv, hrušk, marelic, jagod, malin, robid ali pa iz sušenega paradižnika, korenja, paprike, graha, bučk idr.

Dnevnim potrebam po hranilnih snoveh lahko zlahka zadostiš z izbiro kakovostnih sušenih živil, te si lahko pripraviš tudi sama.

Sušena jabolka

Slovenija ima bogato ponudbo jabolk, veliko sort uspeva tudi na domačih vrtovih. Jabolka lahko sušiš sama v dehidratorju ali pri bliţnjem kmetu v sušilnici. V veliko trgovinah pa so na policah tudi ţe suhi jabolčni krhlji ali rezine jabolk, imenovane čips.

Uporaba: Sušene jabolčne krhlje ali rezine lahko uporabiš v skoraj neskončnih kombinacijah. Dodaj jih v jutranji obrok k mislijem, lahko si narediš samostojen obrok iz jabolčnega čipsa z jogurtom, lahko jih grizljaš same, za malico, zelo dobro se podajo k drugemu suhemu sadju v sadni solati. Poskusi jih dodati tudi v druge solate, na primer k zeleni solati, ali jih pripravi v solati skupaj z naribanim korenčkom.

K jabolku se odlično podajo tudi nekatere dišavnice in začimbe, zelo dobro se ujame s cimetom, ingverjem, kardamomom idr.

Sušeni paradižnik

Sušeni paradižniki so izjemno prijeten dodatek raznovrstnim jedem, na trgovinskih policah ga je mogoče kupiti kot suhi paradiţnik, na voljo pa so tudi kozarčki vloženega sušenega paradižnika v oljčnem olju.

Katerega boš izbrala, je odvisno predvsem od recepta, ki ga želite pripraviti. Uporaba: Sušeni paradižnik se odlično poda v raznovrstne solate in druge jedi. Dobro se ujame tudi s tunino, s čimer si lahko pripraviš hiter, predvsem pa lahek večerni obrok. Zanimivo pa je iz sušenih paradižnikov in druge zelenjave pripraviti tudi manjše pogače ali mafine.

Mafini iz sušene zelenjave (ali sadja)

Sestavine za mafine:

200 g sušene zelenjave (paradižnik, paprika, korenček idr.)

200 g moke

2 čajni žlički pecilnega praška

1 jajce

5 žlic oljčnega olja

ščep soli

150-200 ml kisle smetane (lahko tudi jogurta)

Zmešaj suhe sestavine (moko, pecilni prašek, sol in sušeno zelenjavo) in mokre sestavine (olje, jajce, kislo smetano ali jogurt), nato oboje zmešaj skupaj. Model za mafine namaži z maslom in z žlico nadevaj do treh četrtin posamezne vdolbine. Če nimaš modela, lahko zmes nadevaš v papirnate minjone (po dva skupaj), tudi do treh četrtin. Peci približno 20 minut pri 170–180 stopinjah Celzija.

Namig: zelenjavne mafine lahko obogatiš tudi z naribanim sirom, ki ga vmešaš k suhim sestavinam. Možnosti za pripravo obrokov iz nekaterih vrst sušenega sadja in zelenjave je zares veliko. Če je le mogoče, poskusi pripraviti sušena živila sama. Le tako boš zanesljivo prepričana, da so brez različnih dodatkov, tudi sladkorja. Pri pripravi obrokov pa predvsem pusti domišljiji prosto pot in uživaj v zdravi prehrani.