Zaupanja vreden zdravniški nasvet na dosegu roke

Dokler smo zdravi in v optimalni psihično - fizični kondiciji so vprašanja o zdravju postranskega pomena. O svojem zdravju se pričnemo spraševati šele, ko nas pričnejo pestiti manjše ali večje zdravstvene težave.

Ali odgovore na zdravstvena vprašanja pogosto iščeš po spletu? (foto: profimedia) profimedia
2. 11. 2013

Naj je to nenavaden izpuščaj, bolečina v grlu ali zatrdlina v dojki, boš najverjetneje odgovore najprej iskala na spletu. A čeprav je splet zares čudovit medij in orodje za posredovanje silnega bogastva informacij med ljudmi, pa upamo, da veš, da t.i. 'google' diagnoze nikakor niso zaupanja vredne.

Na spletu namreč mrgoli laičnih mnenj, ki se zgolj zdijo strokovna, predvsem pa je tam polno nepreverjenih in zavajajočih, pa tudi zastarelih informacij, ki te lahko po nepotrebnem le prestrašijo ali pa veliko prehitro pomirijo. Še posebno v primeru slednjih rado obstaja nevarnost, da bi nehote zamudila kritičen trenutek, ko bi se tvojo zdravstveno težavo še dalo odpraviti brez večjih posledic za tvoje zdravje.

Pravi nasvet je zlata vreden!

Ker se z zdravjem ne gre igrati, za vsako 'malenkost' pa tudi ne gre kar takoj trkati na vrata ordinacije specialistov, je zlata vredno imeti pri roki kakšen strokoven, a še vedno poljudno spisan medicinski priročnik. Nič čudnega, da je takšne ali drugačne priročnike za tiste prve, laične diganoze ne glede na spletno vseprepredenost tudi danes moč najti v praktično vsakem domu. Ker pa so nekatere takšne knjige stare že desetletje ali več, medicina pa je v tem času skokoma napredovala, bi šlo morda razmisliti o tovrstni posodobitvi.

Prav te dni je pri Mladinski knjigi izšel sodoben, poučen, praktičen in obsežen zdravstveni vodnik izjemnega pedigreja. Družinski medicinski priročnik so namreč napisali člani britanskega zdravniškega združenja, pri slovenskem prevodu pa so sodelovali tudi naši zdravniki, zato je priročnik popolnoma prilagojen slovenskemu bralcu in v skladu z medicino, ki je v veljavi v slovenskem okolju.

V njem je mogoče najti opise za več kot 750 bolezni in zdravstvenih težav, vzroke za njihov pojav, pa tudi poljudno spisane, nazorne in zlahka razumljive napotke, kako ob težavah ukrepati, jih omiliti ali celo odpraviti. Uporaba priročnika je tudi nadvse preprosta, saj so bolezni opisane sistematično, t.j. po organskih sistemih, kot so dihala, obtočila, živčevje, mišičje ... nazorne fotografije in skice, s katerimi je opremljen, pa pomagajo bolje razumeti delovanje človeškega telesa tako v stanju njegovega optimalnega zdravja in bolezni. Svojevrstna novost, ki odlikuje dotični priročnik, so posebne preglednice za prepoznavanje bolezni po simptomih, s katerimi je dejansko mogoče priti do relativno zanesljive končne diagnoze z nasveti za ukrepanje.

Sodobni podatki in nova dognanja

Družinski medicinski priročnik predstavlja - skupaj z opisi poglavitnih preiskav in oblik zdravljenja, ki so v uporabi v sodobni medicini, pa tudi poglavjem o najpogostejših zdravilih, njihovemu delovanju, uporabi in možnih neželenih učinkih - trenutno najbolj celosten vodnik po medicini in zdravstveni negi.

Navkljub siceršnji izčrpnosti na račun več kot 750 'možnosti', ko gre v človekovem telesu ali njegovem delu nekaj 'narobe', pa priročnik ne pozablja vajeti odgovornosti za lastno zdravje položiti tudi v bralčeve roke:

  • "Na zdravje vplivata dva glavna dejavnika: genski material, ki določa nagnjenost k boleznim, in življenjski slog. Podedovanih dejavnikov ne moremo spremeniti, lahko pa prilagodimo vedenje in tako nadzorujemo tveganje za razvoj bolezni ali poškodbe. Sami se odločamo, kaj bomo jedli in pili, ali bomo kadili, se dovolj gibali in zaščitili med spolnim odnosom. Izbira življenjskega sloga določa zdravje v tem trenutku in v prihodnosti."

Da imajo snovalci priročnika prav, pričajo podatki o aktualni pričakovani življenjski dobi, ki se je v preteklem stoletju znantno zvišala po zaslugi javnega zdravstvenega varstva. Navkljub temu pa je samo leta 2010 v Sloveniji zaradi raka in bolezni obtočil umrlo več kot 2400 ljudi še pred svojim 65. letom starosti, prav za te vrste dolgotrajnih bolezni pa so pisci in so-pisci vodnika prepričani, da bi lahko z zdravim življenjskih slogom tveganje za njihov razvoj zmanjšali ali celo izničili.

Naj ti na tem mestu v branje priporočimo nekaj spletnih povezav, ki so nastale po predlogi Družinskega medicinskega priročnika: