Zamujaš? Nehaj s tem! Tole ti bo v pomoč

Si tudi ti ena od tistih, ki prijateljici napiše Že odhajam, v resnici pa še ležiš v postelji? Svoj sloves zamujalke popravi s spodnjimi nasveti.

Si spet zaspala?! (foto: Getty Images) Getty Images
19. 10. 2017

Zamujanje lahko povzroči zamere v tvojih odnosih, v tebi pa nenehno napetost, stres in zaskrbljenost.

Si kdaj pomislila, koliko energije zapraviš zgolj za izgovore, ki naj bi opravičili tvoje zamujanje?

Prevzemi odgovornost in ugotovi, kako te tvoje lastnosti, razpoloženja in odnosi držijo nazaj.

Tina Breznik, ICF-trenerka iz La Vele, ti predlaga, da najprej pobrskaš po sebi, in razlaga:

"Obstajajo metode, kako razporejati čas, a če ne raziščemo, kaj nas muči, ponavadi nobena metoda ne bo pomagala."

Tina na svojih srečanjih s strankami opaža, da najpogosteje ne znajo upravljati časa:

"Prenatrpajo si urnik in ne znajo določiti prioritet. Pri nekaterih je vzrok tudi to, da ne zanjo reči ne."

ICF-trenerka te spodbuja, da se vprašaš, od kod izvira vzrok, da si tako napolniš urnik ali si ne upaš reči ne, ter dodaja, da takšno vprašanje terja poglobljeno raziskovanje same sebe, ki ti seveda lahko prinese rezultate, kakršne si želiš.

Če si seveda pripravljena vložiti trud v razmislek in se posvetiti sebi.

Kako izkoristiš svoj čas?

Tina opozarja, da se ljudje vedemo, kot da bomo večno živeli, in imamo tudi takšen odnos do časa. Predlaga, da se vprašaš:

"Kaj mi predstavlja čas? Je čas na seznamu mojih vrednot? Koliko mi je pomembna kakovost porabljenega časa? Kakšen je občutek, ko mi čas polzi skozi prste? Kako to lahko spremenim? Če se zavedam, da ima mesec 168 ur, leto 2016, ki minejo in se nikdar ne vrnejo – kakšno držo bom zavzela do časa?"

Naredi seznam

"Pomagaj si s seznamom vseh opravil dneva, tedna, meseca in oceni, koliko časa nameniš posamezni dejavnosti: spanje, umivanje, oblačenje, delo, rekreacija, gledanje TV, internet za zabavo, druženje, čas s partnerjem, otroki, hobiji in tudi čas, ko čakaš nekoga, in čas, ko pustiš nekoga čakati. Tabela te lahko preseneti."

Tina Breznik ti predlaga, da si odgovoriš še na pomembno vprašanje: "Kako je razporeditev časa usklajena s tem, kar je zame najbolj pomembno?" Ter te spodbuja:

"Ustavi se. Vzemi si čas. Za odgovor. Zase. In že se ponuja novo vprašanje: kako želiš porabiti svoj čas od tega trenutka dalje?" ​

Ko si boš odgovorila na zgornja vprašanja, pa poišči še odgovore, ki ti lahko pomagajo priti/dokončati/oddati pravočasno.

1 Divja odlašalka - Bolje mi gre, ko sem pod pritiskom!

Vsi vsaj malce odlašamo, toda vsaka oseba ni trdovratna odlašalka. Ja, prej ali slej vse postoriš, toda v času odlašanja se ti raven stresa in možnost za napake astronomsko povečajo. Je vredno?

REŠITEV: Premikaj se naprej z majhnimi koraki. Premisli in si iskreno odgovori: Nori naval adrenalina, ki ga začutiš, ko si v časovni stiski, ti v resnici ne prinese superproduktivnih moči, kajne? Študije so pokazale, da so ljudje, ki odlašajo, slabše učinkoviti od tistih, ki ne odlašajo.

Tina Breznik ti svetuje: "Vprašaj se, kako se z odlašanjem izogneš obveznosti in kaj ti odlašanje prinese." Se ti je zataknilo sredi projekta? Pojdi na sprehod ali si skuhaj skodelico čaja. Za nekaj minut izprazni možgane in vse bo šlo lažje in hitreje naprej.

2 Bojiš se obveznosti - Ne morem se omejevati z vnaprej določenimi načrti.

Se bojiš trdno zastavljenega razporeda, ker meniš, da se lahko prikaže kaj boljšega? Te trdni načrti dušijo in čakaš, da te 'prime volja', preden kaj narediš? Če čakaš, da bo prišel dan, ko boš uživala v določeni obveznosti, da se z njo spoprijateljiš, se boš morda še načakala.

REŠITEV: Komuniciraj in drži se načrta. Pomisli, kako se počutijo ljudje, ki so del tvojega kroga (prijateljice ali družinski člani), ki vendarle poskušajo določiti načrt. Raje, kot da prenašaš druge okrog, bodi jasna in glasna glede svojih namenov.

Če te kakšna obveznost odbija, lahko rečeš nekaj takega: Hej, večerja se sliši fino, toda morda mi ne bo uspelo priti, zato raje naredi rezervacijo brez mene in ti bom sporočila, ali lahko pridem.' Tako nikomur ne boš budila lažnih pričakovanj, in če boš lahko prišla, bo to le bonus.

3 Podcenjevalka - Tole bo trajalo le eno minutko …

Podcenjevalci imajo dobre namene, toda prebivajo v alternativni resničnosti, v kateri čas nima nobenega pomena. Bojijo se ugotoviti, da ne morejo opraviti vsega, ali se preveč zapičijo v druge stvari, ki jim potem vzamejo čas.

REŠITEV: Zasidraj se v resničnosti. Izberi situacijo ali nalogo, s katero redno zamujaš, in se opazuj, ko jo izvajaš ob treh različnih priložnostih. Izračunaj povprečen čas, ki ga potrebuješ. ​ "Pomagaj si s tabelo dejavnosti, ovrednoteno v času, " svetuje Tina Breznik.

Če te prime srh ob črni luknji tvojega urnika, pojdi čez vse naloge in za vsako uporabi enega od naslednjih ukrepov. Izbriši: če ni pomembno, se tega preprosto ne loti.

Prestavi: določi opravljanje naloge za bolj primeren čas.

Zmanjšaj: večje projekte razdeli na manjše dele in jim posvečaj le eno uro na dan.

Delegiraj: svojo nalogo ali njen del prenesi na koga drugega. Tina Breznik predlaga še, da ugotovi, ob katerih primerih podceniš svoj čas (ali je to v službi, morda priprava stvari za potovanje ...), ter prouči, kakšen je ta vzorec, ter premisli, kako ga lahko spremeniš.

4 Časovna mučenica

Tako sem prezaposlena, da mi enostavno zmanjkuje ur v dnevu!

Časovne mučenice komaj dočakajo, da bi lahko komu pomagale, medtem pa zanemarjajo svoje potrebe.

Prostovoljno se javijo organizirati dekliščino za sestrično in sestavljajo tabelo nujnih kontaktnih telefonskih številk v službi, a potem zamudijo na telovadbo ali se prikrajšajo za čas, ki bi ga imele za projekt, ki bi ga želele izpeljati.

Medtem ko se počutijo, da so nekaj vredne in koristne za okolico, so pogosto preobremenjene, počutijo se neizpopolnjeno in so po navadi pozne na zabavo – zajetna cena, ki lahko pelje do izgorelosti.

REŠITEV: Začni govoriti ne. "Ustavi se in se vprašaj: Kaj mi daje pomoč drugim? Kakšno potrebi zadovoljujem? Kako se ob tem počutim? Kdo sem, ko to počnem?" ti svetuje Tina Breznik. ​ Namesto da takoj odgovoriš Seveda!, raje izberi naslednji odgovor: Rada bi to naredila, toda narediti moram že ... Ali mi lahko pomagaš izbrati med temi nalogami? Nihče ti ne bo zameril.

Po predlogi Judith Okuiare priredila Petra Arula

Preberi še: Zakaj je preklinjanje dobro in celo zdravilno! ali pa Horoskop: Kaj zate pomeni ljubiti glede na tvoje astrološko znamenje?