Zakaj ženske več jokajo kot moški?

Žalosten film, veselo snidenje ali preprosto neroden udarec s kolenom v klubsko mizico, zaradi česar koli že, vsakdo od nas je v določenem trenutku v življenju zajokal. Toda zakaj smo razvili sistem, da to počnemo?

Zakaj ženske več jokajo kot moški? (foto: profimedia) profimedia
11. 10. 2014

Obstaja teorija, da se razvoj vleče iz pradavnih časov, ko sta bila potok solza na licih in zamegljen pogled znamenje predaje in sporočilo, da svojemu nasprotniku ne želimo ničesar hudega.

Če se preselimo v sodobni svet in pobrskamo po znanstvenih vedah, bomo našli kup smiselnih razlogov za jok. Refleksne solze sprožijo zunanji vplivi, najsi gre za dim ali sulfenske kisline, ki se sprožajo ob rezanju čebule, V takih primerih čutilni (senzorični) živci v roženici pošljejo v možgane sporočilo, da oči potrebujejo zaščito. Možgani se odzovejo in v solzni žlezi izza vek sprostijo hormone, ki izločijo solze. Solze poskrbijo za zaščitno plast oči in izperejo nadležno snov, ki nas draži.

Najpogostejša oblika joka izvira iz čustvenega doživljanja. Ko stopijo na sceno močna čustva - sreča, žalost ali bolečina - veliki možgani zaznajo, da se nanje močno odzivamo. Endokrini sistem izloči niz hormonov v solzni žlezi, ki tekočino posredujeta do oči, da jih ovlažijo.

Odvečna tekočina po solznem kanalu uide v nos. Raziskave so pokazale, da obstajajo biokemični razlogi za čustvene solze. Medtem ko je v refleksnih solzah 98 odstotkov vode, čustvene solze vsebujejo več kemikalij. Med njimi sta tudi spremljevalec stresa adrenokortikotropni hormon in leucin enkefalin, ki je vrsta endorfina. Slednji blaži bolečine in dviguje človekovo razpoloženje.

Jok ima torej dve nalogi: sprošča čustveno napetost in prispeva k psihičnemu zdravju, poskrbi pa tudi za odplakovanje strupov.

Kdo več joka - ženske ali moški?

Stereotip, da so ženske bolj solzave od moških, lahko znanost delno potrdi z nekaj dokazi. Raziskave so pokazale, da ženske jočejo približno štirikrat pogosteje od moških.

Razen dejstev, ki se nanašajo na kulturne navade in jih je treba upoštevati, obstajajo tudi biološki razlogi za takšno razmerje.

Do pubertete fantje in deklice točijo solze v enaki meri. Ko se pri fantih začne zviševati raven testosterona, se odzivajo drugače - vznemirjenost prevlada jeza. Deklice pa pridobijo estrogen, ki spremeni izločanje endorfinov. Ti so naklonjeni čustvenim odzivom na dražljaje. Ko prestopimo v srednja leta (od 45 do 65 let), se raven testosterona in estrogena začne nižati in spola se vnovič približata. V starosti moški in ženska spet jokata enako.

Zanimivo?

Več o tem in sorodno zanimivih člankih si preberi v reviji Kako deluje, ki jo je že moč najti na vseh prodajnih mestih po Sloveniji.

Foto: profimedia