Zakaj nihče več ne uporablja kondomov?

Od kdaj kondomi niso več 'hot roba' in zakaj raje tvegamo, da bomo zboleli za sifilisom, gonorejo, klamidijo, genitalnimi bradavicami, herpesom ipd.?

Zakaj nihče več ne uporablja kondomov? (foto: ALLIE HOLLOWAY (Cosmopolitan US)) ALLIE HOLLOWAY (Cosmopolitan US)
29. 1. 2019

Ja, prav si prebrala. Bolezni, za katere smo mislili, da so izumrle skupaj z dekadenco, se očitno prav veselo množijo v novi dekadenci, ko ljudem ni več mar za zdravje, temveč le še za trenutni užitek, kot kažejo statistike.

Veliko lažje se je poigrati s kondomom, kot se zavedati, da ... 

“Kar eno tretjino spolnih bolezni v Sloveniji predstavlja sifilis! Z gonorejo ni nič bolje, na velikem pohodu je klamidija,” opozarja prof. dr. Janez Tomažič z Infekcijske klinike v Ljubljani. In kar je še huje: Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da se letno na novo okuži najmanj 125 milijonov ljudi. Slovenija se v tej številki dobesedno utopi. Še huje je to, da se s SPOji (spolno prenosljivimi okužbami) okužijo po večini mladi. Pri ženskah v Sloveniji je največ okužb v obdobju med 20. in 24. letom, pri moških pa med 25. in 29. letom.

Pozor! Tvoj partner lahko prenaša katero (ali več) spolno prenosljivih okužb, pa sploh ne ve (ker nima vidnih znakov bolezni in se tudi ni testiral). Da tudi tebe ne bi streznila šele diagnoza, se hitro priključi naši akciji Uporabi kondom in se seznani z boleznimi, katerih ‘legla’ se lahko znajdejo na tvojih spolnih organih, pa tudi v žrelu in na anusu, če med spolnim odnosom (vaginalnim, oralnim in/ali analnim) ne uporabljaš kondoma.

1. Si med bolj izpostavljenimi osebami za SPO?

  • Si zgodaj postala spolno aktivna (pred 16. letom starosti)?
  • Nisi dosledna pri uporabi kondomov?
  • Ali pogosto menjaš spolne partnerje?
  • Izvajaš bolj tvegane oblike spolnega vedenja (pogosto menjavaš spolne partnerje, si nedosledna pri uporabi kondomov, imaš več vzporednih partnerskih odnosov)?
  • Imaš spolne odnose z uživalci drog in/ali spolnimi delavci?

Če si na najmanj eno vprašanje odgovorila z da, sodiš med osebe, ki so še posebej izpostavljene spolno prenosljivim okužbam.

Premisli o svojih dejanjih (zakaj to počneš, kakšen je tvoj odnos do lastnega telesa), začni se izogibati tvega– nemu spolnemu vedenju in redno, dosledno in pravilno uporabljaj kondom. To pomeni ob vsakem spolnem odnosu – vaginalnem, oralnem in/ali analnem od začetka do konca.

2. Kako veš, ali si okužena? HITRA DIAGNOZA!

Spolno prenosljive okužbe (SPO) večinoma nimajo bolezenskih simptomov in
znakov, zato jih pogosto ne prepoznamo pravočasno in jih odkrijemo šele ob
zapletih ali kroničnih težavah. Zato vedno, ko opaziš naslednje bolezenske znake, takoj obišči ginekologa.

HITRA DIAGNOZA:

1. Izcedek (prozoren, belkast ali rumenkast) in/ali pekoč občutek pri uriniranju ali pogosto uriniranje lahko opozarjajo na okužbo z: gonorejo, klamidijo, urogenitalnimi mikoplazmami ali trihomonozo.

2. Razjede na spolovilu in/ali anusu (lahko tudi povečane bezgavke) so lahko znak za sifilis, genitalni herpes ali genitalne bradavice (okužba s humanimi virusi papiloma).

3. Prizadet imunski sistem je lahko posledica virusa HIV.

4. Izcedek pri moških vedno nakazuje SPO, pri ženskah pa ni 100% pokazatelj SPO. Če si imela tvegane spolne odnose oz. je izcedek obarvan, ima vonj po ribah, ga je več kot po navadi, občutiš srbečico in/ ali bolečino v predelu spolovil, te med uriniranjem boli in/ali peče in če občutiš bolečino med spolnim odnosom, krvaviš med mesečnim ciklom, takoj obišči zdravnika.

5. Prizadeto delovanje jeter je lahko posledica
hepatitisa B ali C.

3. NAJPOGOSTEJŠE SPOLNE BOLEZNI V SLOVENIJI SO ...

Vse se prenašajo z nezaščitenimi spolnimi odnosi (genitalnimi, oralnimi in/ali analnimi) z okuženimi osebami.

Humani papiloma virusi (HPV)

Najpogostejša spolno prenosljiva okužba (SPO) na svetu, s katero se vsaj enkrat v življenju okuži več kot 75% spolno dejavnih ljudi. Najpogosteje se pojavlja med 20. in 40. letom starosti. Znanih je več kot 150 različnih genotipov humanega virusa papiloma. SIMPTOMI: Vsaj 45 jih povzroča spremembe v predelu spolovila in zadnjika, 12 je takih z visokim tveganjem za razvoj raka na materničnem vratu ter 12 z nizkim tveganjem, ki povzročajo genitalne bradavice in izrastke v grlu. Ob spolnem stiku z okuženim (lahko tudi le s prsti rok) obstaja 75% verjetnost prenosa okužbe. Najpogostejši so:

Klamidija

Povzroči jo virus. Tveganje za prenos ob enkratni izpostavitvi okužbi je za ženske do 90 %! Pogosteje so okužene mlajše ženske, ki pogosto menjajo spolne partnerje. Klamidijska okužba pogosto spremlja gonorejo.

Simptomi se pri manj kot tretjini žensk pojavijo po 1-2 tednih po okužbi – boleče, pogostejše mokrenje, sluzast belkast izcedek, bolečine v spodnjem predelu trebuha. Po navadi izginejo brez zdravljenja, a nezdravljena klamidijska okužba ima lahko resne posledice – je vodilni vzrok neplodnosti in zunajmaternične nosečnosti. Med oralnim in analnim spolnim odnosom lahko pride do prenosa okužbe celo na žrelo ali danko.

Zdravljenje z antibiotiki, ki mora vedno vključevati oba spolna partnerja.

Genitalne bradavice

Povzroči jih virus z nezaščitenimi spolnimi odnosi.

Simptomi so bradavice na zunanjih ali notranjih delih spolovil, pecljate, ploščate, cvetačasto oblikovane v skupke.

Zdravljanje: Odstranjevanje bradavic je možno kirurško, z laserjem ali zamrzovanjem. Postopki so boleči in ni nujno, da težavo trajno odstranijo. Po zdravljenju se ponovijo v 20 do 30 %. Nezdravljene genitalne bradavice lahko napovedujejo večje tveganje za spremljajočo okužbo s podvrstami HPV, ki povzročajo pred– rakave spremembe in raka.

Posledica neprepoznane okužbe z genotipi HPV z visokim tveganjem so nastanek raka materničnega vratu (99 %), raka zadnjika (80 %), raka penisa (60 %), raka ženskega spolovila ter raka ustne votline (20 %).

Genitalni herpes

Povzročata ga virusa herpes simpleksa, najpogosteje tipa 2, lahko pa tudi tipa 1 (povzročitelja herpesa na ustnici). Po okužbi z virusom/-a ostanemo okuženi vse življenje. Virus se lahko prenese na spolnega partnerja, tudi če okuženi v času odnosov nima vidnih znakov bolezni.

Simptomi: po približno enem tednu po okužbi se pojavi rdečina z mehurčki. Ti počijo in pustijo zelo bolečo razjedo, ki se v tednu ali dveh prekrije s krasto. Velikokrat se pridružijo bolečine, skelenje in srbenje v predelu spolovila ter izcedek iz nožnice, splošno slabo počutje, vročina in povečane bezgavke. Petina okuženih nikoli nima znakov, vendar lahko prenašajo okužbo na spolnega partnerja.

Zdravljenje: ne moremo ga pozdraviti, okužba vztraja vse življenje. Zdravnik lahko predpiše protivirusno zdravilo, ki ublaži simptome in znake ter skrajša njihov čas trajanja, zmanjša pa se tudi možnost prenosa virusa na partnerja. Nezdravljen genitalni herpes povečuje tveganje za prenos drugih SPO.

Gonoreja

Povzroča jo bakterija, ki prizadene sluznico spolovil, lahko pa tudi sluznico zadnjika, žrela in oči. Mladi med 15. in 24. letom predstavljajo več kot polovico vseh na novo okuženih. Tveganje za okužbo po enkratnem spolnem odnosu z okuženim je za moške 20%, za ženske pa kar 70%.

Simptomi se pri ženskah pokažejo približno 10 dni po okužbi: gost rumen gnojen izcedek iz nožnice, pekoče in boleče uriniranje ter srbenje nožnice, lahko tudi krvavitev iz nožnice in bolečina v spodnjem delu trebuha.

Zdravljenje z antibiotiki je nujno za okuženega in njegovega spolnega partnerja/-ko (tudi če ne kaže bolezenskih znakov). Nezdravljena okužba pri ženskah napreduje na maternico in jajcevoda, kar lahko povzroča kronične bolečine v spodnjem delu trebuha, neplodnost in zunajmaternično nosečnost. Razsejana gonokokna okužba se kaže kot akutno vročinsko stanje s spremembami po koži in prizadetostjo sklepov, lahko pa prizadene tudi srce ali osrednje živčevje.

Trihomonoza

Povzroča jo okužba s praživaljo Trichomonas vaginalis, ki povzroči vnetje sečnice ali nožnice.

Simptomi: se pogosto ne kažejo. 5 -28 dni po okužbi se lahko pojavi rumenozelen, penast izcedek iz nožnice z vonjem po ribah. Lahko ga spremljajo srbenje, pekoč občutek, bolečina na področju spolovila ali v spodnjem delu trebuha, bolečina med spolnim odnosom in pekoč občutek pri uriniranju ter vnetje zunanjega spolovila.

Prenaša se tudi ob spolnem stiku z okuženo osebo brez bolezenskih znakov.

Zdravljenje: z antibiotiki, ki je obvezno za okuženega in njegovega partnerja.

Sifilis

Število primerov sifilisa v zadnjih letih močno narašča. Povzroča ga bakterija.

Simptomi: neboleča razjeda s čvrstimi robovi se pojavi dva do tri tedne po prenosu.

Zaceli se tudi brez zdravljenja. Po približno dveh mesecih se pojavijo nesrbeč izpuščaj po celem telesu, povečane bezgavke, razjede v ustih, gripi podobni simptomi. Brez zdravljenja sifilis preide v fazo okužbe brez bolezenskih znakov, ki traja nekaj let, lahko desetletij. V tretji fazi, nastopijo hude posledice nezdravljene okužbe na notranjih organih.

Zdravi se ga z antibiotiki.

Testiraj se!

V Sloveniji se lahko testiraš pri svojem zdravniku, v ambulantah za spolno prenosljive bolezni ali na Kliniki za infekcijska in vročinska stanja v Ljubljani, celo anonimno - vsak ponedeljek od 12.00 do 14.00. Pokliči jih na 01 522 26 22.

Te zanima več? Odgovore najdeš s pomočjo aplikacije Moja diagnoza.