Zakaj imajo uspešni ljudje super postavo?

Imaš občutek, da telovadba in kariera ne gresta skupaj, ker bi ti vadba vzela preveč časa, pa še utrudila bi te? Raziskave in uspešne ženske trdijo, da je prav vsakodnevna skrb za kondicijo ključ do več energije, boljše organiziranosti in uspeha.

Zakaj imajo uspešni ljudje super postavo? (foto: Profimedia) Profimedia
7. 4. 2016

Šport mi da energijo za vse moje projekte," pravi Alenka Žumbar Klopčič. Teh ni malo: je direktorica Energetike.net in Ekoknjige (mimogrede, sama piše slikanice za otroke), obenem pa je ustanoviteljica in idejna vodja dobrodelnih projektov Srečna hiša, Tashka in Modri svet za mlade.

"Uživam tako v sončnem kot v blatnem in mokrem teku; v prvem me poleg športa bistrijo še najlepši utrinki narave, v drugem pa na svoji poti ne srečujem ljudi in uživam čisto sama s sabo in naravo. Enkrat do dvakrat na teden svoj urnik prilagodim polnjenju svojih baterij – takrat ne grem v pisarno, ampak delam od doma, da dopoldne lahko odtečem svojo najljubšo destinacijo – za dopoldanski oddih odtečem na Limbarsko goro."

Alenka se redno prepoti tudi na aerobiki, a kot pravi sama:

"Moja strast in smisel življenja sta v teku čez drn in strn in po hribih, saj takrat prefiltriram vse informacije in zberem najboljše ideje, predvsem pa zbistrim glavo in okrepim dušo. Pa še kavbojke lažje navlečem nase."

Obstaja povezava med telovadbo in uspehom!

Alenka ni edina: ko je Cosmopolitan vprašal uspešne poslovne ženske iz uspešnih podjetjih o njihovih navadah v telovadnici ali gibanju na prostem, ni bilo več dvoma: resnično obstaja povezava med telovadbo in uspehom v pisarni!

Čeprav večina telovadi zaradi zdravja, vse verjamejo, da telovadba pomaga tudi njihovim poslovnim rezultatom – in če tudi ti želiš več energije, produktivnosti, ustvarjalnosti in boljšega razpoloženja, se boš morala tudi sama razmigati.

Želiš si napredovati v službi

Osupljivi podatki v zborniku US Journal Of Labor Research so pokazali, da ljudje, ki redno telovadijo, zaslužijo devet odstotkov več od ljudi, ki veliko sedijo (eno leto izobrazbe več prinaša šest odstotkov več, kar kaže, da se bolj splača redno telovaditi kot obsedeti z magisterijem).

Telovadba poveča dotok kisika v možgane in krepi nevronske povezave, znanstveniki na Univerzi v Pittsburghu pa so odkrili, da dejansko povečuje sive celice v predelu možganov za premišljevanje in odločanje.

"Največ naredim zase, ko tečem ali se vzpenjam v hrib," pravi mag. Slobodanka Camilti, projektna menedžerka.

"Takrat se resnično prediham in odpravim ves stres, ki se je nabral čez dan v mojem telesu. Med tekom se osredotočim, ločim pomembne stvari od nepomembnih. Če se le da, tečem vsak dan po službi, saj se tako najhitreje zbistrim, med vikendom pa takoj zjutraj, da že na začetku dneva napolnim svoje baterije."

Profesor Greg Whyte, direktor v Centre for Health and Human Performance, verjame, da telovadba spodbuja miselnost jaz-zmorem, ki poganja uspeh:

"Telovadba vključuje zastavljanje ciljev, doseganje naraščajočih izboljšav, posvečenost, premikanje meja in razporejanje časa – nobenega dvoma ni o očitni povezavi med telovadnico in poslovnim okoljem."

Telovadba zate: Poskusi skupinsko telovadbo s sodelavci. Študija na Univerzi v Oxfordu je potrdila povezavo med družbenim povezovanjem in telovadbo. Le glej, da bo tvoja oprema za vadbo primerna za telovadbo s kolegi iz službe. Mikro hlačke in top velikosti modrca najbrž nista najboljša ideja za miganje pred šefom.

Želiš si sprostiti stres

Večina žensk, ki redno vadijo, se strinja, da jim telovadba pomaga premagati stres, od tega jih polovica telovadi prav s tem namenom, več kot polovica pa jih uživa še v boljšem razpoloženju kot dobrodošlem stranskem učinku.

"Jutranja joga me napolni z energijo, da sem lahko v službi osredotočena in učinkovita. S tekom enkrat ali dvakrat na teden in s kolesom ali rolerji sprostim vso napetost, uredijo in upočasnijo se mi misli, da lahko naslednji dan spet normalno nadaljujem delo. Dan včasih končam s plesom, v katerem nadvse uživam, sprosti mi kreativnost, me navdihne in napolni s pozitivizmom," se nad vadbo navdušuje Aleksandra Bohorč, direktorica agencije za poslovno svetovanje.

Popolnoma prav ima. Telovadba sproža nevrotransmiter, noradrenalin v možgane, kar pomaga obvladovati stres.

Raziskava Jima McKenna, profesorja fizične aktivnosti in zdravja na Univerzi Leeds Beckett, je pokazala, da 79 odstotkov delavcev v pisarnah bolje sodeluje s kolegi na tiste dneve, ko telovadijo:

"Prefrontalni korteks – vaš logični, misleči del možganov – se zlahka preobremeni, toda ko telovadite, se polni, zato se logični del možganov znova prižge, ko ste nazaj v pisarni, in lažje ignorirate čustva, ki priplavajo na površje med stresnimi časi."

Telovadba zate: Študija tima na Univerzi College London je pokazala, da nežna kardio­vadba zmanjša ključne biomarkerje (znake o fizičnem stanju tvojega telesa), ki so povezani s stresom, zato poskusi zmeren 30-minutni tek.

Tudi kolesarjenje dviguje razpoloženje – le 15 minut na sta­cionarnem kolesu te pripelje do povišanja miselnih dražljajev in bolj pozitivnega razpoloženja, trdi študija Stanford University v ZDA.

Želiš si povečati energijske zaloge

Morda misliš, da je telovadba na dnu noro dolgega seznama prioritet žensk, ki se lahko pohvalijo s sanjsko karierno lestvico.

Torej, od kod dobijo energijo?

"Intenzivno se pripravljam na Slovensko popevko, obenem pa pripravljam nov CD, ki ga bom 2. aprila predstavila v Cankarjevem domu. Glasba je vsekakor del mojega vsakdana, da pa bom lahko na odru oddala tisto energijo, ki si jo želim, potrebujem tudi športne in mentalne priprave, zato redno vadim s pomočjo strokovnih tera­pevtk," pravi Tinkara Kovač, ki pridno telovadi večkrat na teden.

"Telovadba mi daje moč, vzdržljivost, bistri mi misli in hkrati oblikuje telo," nam je zaupala priljubljena pevka.

"Ljudje mislijo, da se pri telovadbi energija porablja, toda v resnici je ravno nasprotno," pravi profesor McKenna. "Tri ure po telovadbi tvoje razpoloženje in raven energije noro naraščata."

Telovadba zate: 45-minutna vadba na tekočem traku ali še bolje: pol ure lahkotnega teka po bližnjem gozdu. Raziskava v Veliki Britaniji je dokazala, da so pisarniški delavci 41 odstotkov bolj motivirani, obenem pa je 22 odstotkov več možnosti, da bodo pravočasno opravili svoje delovne naloge.

Želiš si spodbuditi ustvarjalnost

Od telovadbe nimajo koristi le tisti, ki v službi meljejo številke – potenje požene tvoje ustvarjalne celice. Profesor McKenna povezavo z vadbo in ustvarjanjem razlaga takole:

"Naši možgani so narejeni tako, da delajo nove povezave, medtem ko se gibljemo. V evolucijskem pomenu obstaja zelo močna povezava med gibanjem in premišljevanjem, zato se vam med telovadbo tako rade porajajo dobre ideje."

Telovadba zate Raziskava na Rhode Island Collegu je dokazala, da ustvarjalnost ostaja na visoki stopnji še dve uri po teku, hoji po stopnicah ali plavanju – zato se prepoti pred ustvarjalnimi sestanki. Le prepričaj se, da imaš pri roki nekaj osvežilnih robčkov.

Za konec pa še to!

Med 36 uspešnimi poslovnimi ženskami jih:

  • 51 % telovadi same,
  • 18 % se jih odloči za skupinske dejavnosti,
  • 31 % jih uživa v kombinaciji samostojne in skupinske vadbe,
  • 39 % jih vadi (tudi) z osebnim trenerjem,
  • 63 % jih redno teče,
  • 46 % jih prisega na vaje z utežmi,
  • 43 % jih hodi na kardiovadbo,
  • 34 % jih obožuje sprehajanje,
  • 40 % jih vadi jogo in pilates.

Povprečen čas, ki ga preživijo na telovadbi: 4,5 do 5 ur na teden.

Besedilo: Petra Arula

Preberi še: Je res za vse naše težave kriv stres? ali pa preveri, kaj danes počne nekdanja miss Universe Dalila Dragojević!