Zakaj diete ne delujejo ... in kaj deluje!

V nedavnem blogu, ki ga za Psychology Today piše Meg Selig, se je avtorica knjige 'Changepower! 37 Secrets to Habit Change Success' odločno izrekla proti dietam. A zakaj? Beri dalje.

Zakaj diete ne delujejo ... in kaj deluje! (foto: shutterstock) shutterstock
8. 1. 2013

Razlogov, zakaj je mnenja, da diete ne delujejo (in kaj po njenem mnenju deluje) je mnogo:

  • shujševalne diete enostavno ne delujejo. Seveda s shujševalno dieto izgubimo težo, vendar pa kar 95% odstotkov ljudi taisto težo (in še kakšen kilogram zraven) ponovno pridobi v roku od 1 do 5 let. Diete skratka ne delujejo na dolgi rok. Še več. Restriktivne diete se rado prevesijo v svoje nasprotje (prenajedanje), stradanju pa se telo rado upre z upočasnitvijo metabolizma, kar dodatno oteži hujšanje,
  • v omejevalnih in z določenimi prehrambenimi skupinami osiromašeni jedilniki pogosto umanjkajo nujne in vitalne hranilne snovi, prav tako pa nas takšne diete ne naučijo bistvenega: kako se zdravo prehranjevati. Zato se, ko s takšnimi popularnimi dietami enkrat končamo, običajno vrnemo k svojemu nezdravemu stilu prehranjevanja in smo tako kmalu priča t.i. jojo efektu diet,
  • pretirano restrektivne diete nas oropajo vsakršnega užitka pri hrani,
  • hujšanje z dietami, skupaj z pogostim tehtanjem in tuhtanjem o kilogramih in kalorijah, rado vodi v motnje hranjenja. Neke raziskave kažejo, da naj bi bilo tveganje za razvoj motenj hranjenja pri ljudeh, ki hujšajo z dietami, kar 8 x višje, - za 'čudežne' diete in pripravke ljudje zmečejo na kupe denarja in porabijo ogromno časa, ne da bi bili poplačani z omembe vrednimi rezultati. In kar je najbolj zanimivo: vsi ti pripravki, prehrambeni dodatki in razne 'čudežne' naprave naj bi najbolje delovale prav ob hkratnem omejevanju jedilnika in rednega rekreativnega programa. Zanimivo, predvsem, ker je več kot jasno, da je tisto, kar je v resnici učinkovito, ravno slednje.

Edino, kar zares učinkuje, je dejansko: zdravo prehranjevanje in gibanje! Pika.

... in za konec še eno dejstvo:

  • dokazano je, da je debelost rada povezana tudi s travmo iz otroštva! V neki enoletni študiji so pod drobnogled vzeli 286 predebelih ljudi. Izkazalo se je, da jih je več kot polovica njih v otroštvu preživela neko vrsto spolne zlorabe. V takšnih primerih zato zagotovo velja, da '... prenajedanje in debelost primarno nista problem, temveč ju gre videti kot posledico oz. obrambni mehanizem psihe in telesa'. Tem ljudem bi vsekakor bolj kot diete pomagala psihoterapija, s katero bi se soočili s svojimi resničnimi čustvi in notranjimi ranami. Razrešitev njihovega bolečega notranjega gordijskega vozla bi nato avtomatično peljala v bolj zdrave vedenjske (tudi prehranjevalne) vzorce.

P.S. v neki še obširnejši študiji (v katero je bilo vključenih kar 17.000 posameznikov) so našli povezavo med 'neugodnimi izkušnjami iz otroštva' in celo paleto nezdravih vedenj (npr. kajenje, pitje alkohola in prenajedanje, pa tudi mentalna, čustvena in telesna obolenja).

Povzeto po prispevku Why Diets Don't Work...And What Does

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri