Za več svetlobe ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora

443 - toliko Slovenk in Slovencev je v lanskem letu svoje življenje končalo s samomorom, kar našo državo še vedno uvršča pod sam svetovni vrh lestvice umrljivosti zaradi samomora, pretresljiv pa je tudi podatek, da je največ samomorov storjenih prav na podravskem območju.

6. 9. 2013

V kolikor te ta mračna tematika ne pušča hladne, te v torek, 10. septembra, na trgu Leona Štuklja, v Mariboru, vabijo k obeležitvi svetovnega dne preprečevanja samomora.

Z močjo svetlobe premagajmo temo!

Na dan ozaveščanja o problematiki samomorov bodo med drugim na trgu na simboličen način predstavili število umrlih zaradi samomora tudi z odtisi čevljev, ki bodo na omenjenem trgu razpostavljeni preko celega dneva, v večernem mraku pa bodo zasijali kot odsev svetlobe, ki simbolizira upanje, da je mogoče odgnati tudi najbolj temne samomorilne misli, samomor pa mogoče preprečiti.

Vse lastnike t.i. pametnih mobilnih telefonov bodo tam zbrani še pozvali, da aktivirajo posebno, v ta namen izdelano mobilno aplikacijo, ki bo zaslon njihovega telefona navidezno spremenila v gorečo svečko. Tako se bodo pridružili pobudi Mednarodnega združenja za preprečevanja samomora – IASP, s katero ljudi po vsem svetu na ta dan pozivajo, da prižgejo svečko v spomin na vse umrle zaradi samomora.