Za otroke je dovolj časa! Pa je res?

Dejstvo je, da ženskam (in ja, seveda da tudi moškim) z leti upada možnost zanositve (in spočetja) otroka.

5. 9. 2009

Prav zato so zdravniki predlagali hiter test, ki bi pokazal, koliko časa bo ženska (ker zdravniki vendarle raje stavijo na žensko preudarnost in pregovorno modrost) še plodna, kar bi ji seveda izdatno pomagalo pri načrtovanju družine.

Zdravo življenje ni garancija

Profesor Bill Ledger je v časniku Observer opozoril, da so nekatere ženske preveč lahkomiselne, saj menijo, da bodo z zdravim življenjem ohranile tudi svojo plodnost:

“Meni se to ne more zgoditi. Stara sem 37 let, dvakrat na teden obiskujem telovadbo, ne pijem, ne kadim ... Sem v dobri kondiciji in mlada.“

“To morda drži zate, ne pa tudi nujno za tvoje jajčnike,” pojasni Ledger.

Trend vse starejših mamic

Ženske se vse pogosteje odločajo za pozno materinstvo, pri tem pa se ne zavedajo dejstva, da začne plodnost pri ženskah po 35. letu upadati.

“Vidiš veliko zvez, ki se končajo, ljudi, ki jemljejo antidepresive, ljudi, ki zapravijo ves svoj denar. Neka ženska mi je zaupala, da je zapravila 70 tisoč evrov za dobrine, a nima otroka. Pri 39 letih večinoma poskušajo zanositi uspešne poslovne ženske, ki so bile odlične v šoli, imajo dobre službe in so se povzpele po družbeni lestvici – kar naenkrat pa ne morejo imeti nečesa, kar ima vsak povprečnež,” pravi Ledger.

Vsak šesti par v stiski

Po pisanju Observerja naj bi bil en par od šestih trpel za neplodnostjo.

Vsako leto se samo v Veliki Britaniji zaradi neplodnosti zdravi 40 tisoč žensk, za eno terapijo pa plačajo 17 tisoč evrov. Na leto se s pomočjo umetne oploditve rodi 12.500 dojenčkov.

Za ugotavljanje plodnosti že obstaja nekaj testov, pri katerih s pomočjo hormonov ugotavljajo, koliko zdravih jajčec še ima ženska.

Še to:

Možnost zanositve

20–24 let 86 %

25–29 let 78 %

30–34 let 63 %

35–39 let 52 %

40–44 let 36 %

45–49 let 5 %

Vir: Lisa

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri