Za dober občutek v želodcu in za zdravo črevesje

Ko te v trebuhu ščipa in ‘brbota’, gre večinoma za nenevarne težave. Preberi, kako jih odpraviš in poskrbi za ustrezno pomoč.

30. 3. 2011

Človeško črevesje je s svojimi približno 100 živčnimi celicami zelo občutljiv sistem.

Stres, psihične obremenitve in tudi nekatera živila lahko precej zmešajo te 'trebušne možgane'. Posledica so krči, napihnjenost in zaprtje. Včasih lahko te težave povzročajo tudi bolezni. Za neprijetnostmi lahko tičijo zelo različni vzroki, ki jih lahko pozdraviš sama ali pa ti pri tem pomaga zdravnik.

Če ne gre

Če se pojavi zaprtje, je običajno nečesa premalo: premalo balastnih snovi, tekočine ali pa gibanja. Črevesje lahko ohromijo tudi določena zdravila (na primer proti zgagi). Prebavi boš pomagala, če boš veliko pili (najmanj dva litra vode ali pa zeliščnih oziroma sadnih čajev dnevno). Dejavnost črevesja spodbudijo tudi izdelki iz polnozrnate moke, sadje in zelenjava. Če kljub temu še ne greš na veliko potrebo, si pomagaj z odvajali. Če pa blato odvajate le enkrat do dvakrat tedensko, pomoč poišči pri svojem osebnem zdravniku.

Preveč vetrov

Vetrovi so nekaj povsem normalnega. Naravni plini se tvorijo med prebavo ali pa nastanejo, če pogoltnemo preveč zraka. Če dnevno spustiš več kot 15 vetrov, je treba poiskati vzroke zanje. Pogosto gre le za posledico uživanja stročnic, čebule ali zelja. Tudi gazirane pijače lahko povzročajo večjo napihnjenost.

Hitro si lahko pomagaš z rastlinskimi čaji s komarčkom in kumino ali z metinim čajem. Zelo blagodejen je tudi termofor, ki si ga položiš na trebuh. Za učinkovite so se pokazale tudi peneče tablete za žvečenje (na primer s simeticonom), ki hitro razblinijo plinske mehurčke.

Razburkanost v trebuhu

Krčem podobne bolečine, občutek napihnjenosti in tudi menjava zaprtja in driske – vse to so tipični znaki razdraženega črevesja.

Zdravnik v tem primeru težko najde organski vzrok, zato tudi ne more predpisati zdravila, ki bi pomagal vsem. Terapija je odvisna od simptomov. Poleg sredstev proti zaprtju in napihnjenosti se uporabijo tudi sredstva, ki sproščajo krče.

Številnim pomagajo tudi sprostilne vaje ali pa majhni odmerki antidepresivov, saj oboje pomirja črevesni živčni sistem.

Laktoza in gluten

Če se napihnjenosti, občutki polnosti ali nepojasnjene driske pojavljajo vedno znova, lahko vzrok tiči v dejstvu, da črevesje ne prenaša določenih živil. Najpogosteje je razvita netoleranca za mlečni
sladkor (laktozo) in žitno beljakovino (gluten). Netoleranco za laktozo lahko zdravnik ugotovi že z dihalnim testom. Celiakijo oziroma netoleranco za gluten lahko dokaže tako, da odvzame nekaj tkiva iz črevesja.

Črevesje se znova pomiri, če iz jedilnika izločiš ta živila ali pa zaužiješ posebne izdelke brez snovi, ki dražijo tvoje črevesje.

Preventiva

Črevesni rak se lahko razvije tudi, če leta in leta ničesar ne začutiš. Večinoma se razvije iz nenevarnih predstopenj (polipi). Če ga pravočasno odkrijemo, je skoraj vedno ozdravljiv – zato je zelo pomembna zgodnja prepoznava. Ob kolonoskopiji zdravnik odkrije polipe in jih takoj odščipne.

Več informacij tudi na www.program-svit.si.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri