Za boljše ZDRAVJE jutranji kavi dodaj TO sestavino (ne sladkor ali cimet)

28. 4. 2023
Za boljše ZDRAVJE jutranji kavi dodaj TO sestavino (ne sladkor ali cimet) (foto: Profimedia)
Profimedia

Jaaaa, tudi ti svoji kavi dodajaš to? 🥰

Tudi tebi dobra stara turška kava zjutraj pomaga, da se prebudiš in v nov dan stopiš polna energije?

Pa si vedela, da če ji dodaš še eno sestavino, to lahko pozitivno vpliva na tvoje zdravje?

Svoji kavi dodaj kanček mleka. Ja, vemo, da mnogi izmed nas to že počnemo, zdaj pa njegovo korist potrjujejo tudi raziskovalci z Univerze v Københavnu.

Kava z mlekom ima namreč protivnetne lastnosti. Rezultati njihove študije, objavljeni 30. januarja 2023 v reviji Journal of Agricultural and Food Chemistry, so jasni: mlečne beljakovine v kombinaciji z antioksidativnimi učinki kave poskrbijo, da so imunske celice v boju proti vnetjem dvakrat učinkovitejše.

TE 3 navade zelooo zmanjšajo TVEGANJE za nastanek raka (jih že počneš?)

Zakaj mleko?

Mleko je odličen vir kalcija, vitamina D in drugih pomembnih hranil. Če kavi dodaš kanček mleka, lahko s tem dosežeš priporočeni dnevni vnos teh hranil. Poleg tega lahko mleko pomaga izboljšati zdravje kosti, okrepiti imunski sistem in zmanjšati tveganje za nekatere bolezni, kot sta osteoporoza in sladkorna bolezen tipa 2.

Če se ti zdi, da kava vznemirja želodec, lahko z dodatkom kančka mleka pomirite prebavni sistem. Beljakovine in maščobe v mleku lahko pomagajo upočasniti absorpcijo kofeina, kar zmanjša verjetnost prebavnih motenj ali refluksa kisline. To je lahko še posebej koristno, če si nagnjena k želodčnim težavam ali če kavo piješ na prazen želodec.

Ta RECEPT za kavo spodbuja nastanek KOLAGENA in podpira tvoje ČREVESJE (za zdrav začetek dneva!)

Latte bolj koristen za tvoje zdravje kot espresso?

Da bi prišli do tega zaključka, so znanstveniki raziskali povezave med delovanjem polifenolov, tj. antioksidativnih spojin, ki pomagajo ščititi celice pred poškodbami, in beljakovinami. Odkrili so, da se polifenoli vežejo na beljakovine v mleku, mesu in pivu, ko pridejo v stik z njimi. To potrjuje teorije prejšnjih študij. 

Kot poroča Marie Claire, je ekipa z Univerze v Københavnu, da bi preverila vpliv te vezave na delovanje polifenolov v telesu, "v laboratoriju umetno povzročila vnetje v imunskih celicah". Nato so oblikovali tri testne skupine: "skupino celic s polifenoli, ki so reagirali z aminokislino, sestavnim delom beljakovin, drugo skupino s samimi polifenoli in tretjo kontrolno skupino celic, ki niso prejele niti polifenolov niti kombinacije polifenolov in aminokislin".

Rezultat?

Imunske celice, ki so bile zdravljene s kombinacijo aminokislin in polifenolov, so bile "dvakrat bolj učinkovite v boju proti vnetju kot celice, ki so bile zdravljene samo s polifenoli".

Dodajanje mleka jutranji kavi lahko prinese številne koristi, od izboljšanja okusa in teksture do zagotavljanja bistvenih hranil in lažje prebave. Ne glede na to, ali imaš raje polnomastno ali mandljevo mleko, je dodajanje mleka kavi preprost, a učinkovit način za izboljšanje tvoje jutranje rutine.

Povzeto po članku z GRAZIA FR

Preberi več na Elle.si

TO je najboljši spalni položaj za ženske 30+ (saj spodbuja proizvodnjo KOLAGENA)

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord