Z Opustimo kajenje prenehalo kaditi 80 odstotkov udeležencev

Prenehati s kajenjem je vsekakor velik izziv, vendar program Lekarne Ljubljana, s katerim pomaga kadilcem opustiti kajenje, ponuja spodbudne rezultate.

31. 5. 2013

Od vseh udeležencev, ki so v zadnjih treh letih uspešno zaključili program, je kar 80 odstotkov prenehalo s kajenjem oziroma močno zmanjšalo število pokajenih cigaret.

Program je eden od številnih različnih brezplačnih aktivnosti, ki jih Lekarna Ljubljana prireja za imetnike Kartice zvestobe, z njegovo pomočjo pa številni posamezniki svojo odločitev o opustitvi kajenja lažje izpolnijo. Program odvajanja sicer združuje deset skupinskih srečanj, na katerih  farmacevti pomagajo udeležencem premagovati različne težave, ki se pojavijo zaradi opustitve kajenja.

Projektu Opustimo kajenje in ozaveščanju o kvalitetnejšemu življenju brez cigarete se je letos pridružil tudi publicist, slikar in pisatelj Brane Kastelic, ki se je z zadnjo cigareto boril kar nekaj let. Kot motivacijo pri opustitvi kajenja je vsem, ki si želijo prenehati, položil na srce:

"Spreobrnjenci naj bi bili najhujši, a jaz nisem spreobrnjen. Sem pa obrnil novo poglavje v življenju – brez dima! Lepo mi je, lepše kot prej. Pa tudi vsem okrog mene!"

Ozaveščanje o prednostih, ki jih prinaša prenehanje s kajenjem, je Lekarna Ljubljana letos pričela že nekaj dni pred 31. majem, Svetovnim dnevom brez tobaka.

Od ponedeljka do petka je v Centralni lekarni nudila brezplačne meritve ogljikovega dioksida v izdihanem zraku, na Prešernovem trgu pa je postavila tudi figure ljudi, ki prikazujejo, kaj se dogaja v človeškem telesu po zadnji pokajeni cigareti.

Figure v velikosti ljudi so pritegnile veliko pozornosti in marsikoga povabile k razmisleku na njegovi vsakodnevni poti. S pomočjo mimoidočih pa je Lekarna Ljubljana pripravila tudi edinstven video projekt »Povejmo svoje mnenje, premagajmo kajenje«, s pomočjo katerega opozarja na brezplačno pomoč, ki jo ponujajo v sklopu svojega programa. Želijo si namreč, da bi čim več kadilcev izkoristilo ponujeno priložnost in stopilo na pot k bolj zdravemu življenju.

Prostovoljci so lahko sodelovali pri snemanju videa posnetka in povedali, zakaj je življenje brez cigarete lepše in zakaj si želijo, da njihovi najdražji opustijo kajenje.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri