Z malo dela do lepe zadnjice

S temi vajami si boš izklesala zadnjico, kakršno imajo športnice. Vključi jih v običajno dnevno vadbo samo enkrat na teden in rezultati vztrajnosti bodo vidni v mesecu dni. Naredi dve seriji po 12 do 15 ponovitev za vsako vajo.

27. 7. 2006

Izmenični izpadni korak

Stoj s stopali, razmaknjenimi v širini ramen, roke so v predročenju (a). Z desno nogo naredi velik korak nazaj in se hkrati spusti v počep. Pazi, da se desno koleno ne bo dotaknilo tal in da levo koleno ne bo pogledalo čez prste stopala (b). Ostani v tem položaju dve sekundi, preden se vrneš v začetni položaj. Enako ponovi z drugo nogo.

Imej od giba še več: nogo, s katero si stopila nazaj, rahlo potiskaj gor in navzdol.

Upogib v kolenu

Lezi na trebuh, roke položi pod brado. Noge v kolenu počasi upogni, dokler niso pod pravim kotom s podlago. Prekrižaj gležnje (a). Med gibom navzgor močno stiskaj zadnjico, da boš čutila krčenje v zadnjih stegenskih mišicah (b). Položaj zadrži dve sekundi in se nadzorovano spusti v začetni položaj.

Od giba imej še več: pri zadnji ponovitvi v vsaki seriji zadržiš položaj tako dolgo, kolikor zmoreš.

Počep z žogo

Stoj vzravnano ob steni in se s spodnjim delom hrbta nasloni na veliko žogo (a). Roke iztegni pred telo in se spusti tako nizko, da bodo stegna vzporedna s podlago, kolena pa ne bodo pogledala čez prste nog. Med izvajanjem giba ves čas stiskaj zadnjico in pazi, da hrbtenico močno upiraš v žogo.

Imej od giba še več: med ponovitvami ne počivaj – drži ritem. Vajo lahko otežiš tudi tako, da v počepu vztrajaš nekaj sekund, preden se dvigneš nazaj v začetni položaj.