Z jogurtom nad ustni zadah

Če si poskusila že vse, da bi imel tvoj zadah lepši vonj in pri tem nisi bila zadovoljna z rezultati eksperimentiranja, je morda napočil čas, da ga premagaš z dvema jogurtoma na dan.

23. 1. 2014

Namreč: skupina japonskih znanstvenikov je pri raziskavah o učinkih jogurta na kvarjenje zob prišla do zaključka, da jogurt ne preprečuje le kvarjenja zob, temveč je dober za zdravje celotne ustne votline, grla, ugodno pa učinkuje tudi pri problemih z želodcem.

Raziskave, ki so jih izvedli japonski strokovnjaki, so potrdile, da se z vsakodnevnim jemanjem kakršnekoli vrste jogurta zmanjšuje količina neprijetnih vonjav v ustni votlini. Prav tako se zmanjšajo obloge iz ostankov hrane na zobeh ter prepreči vnetje dlesni. Med raziskavami so vsi ’poskusni zajčki’ dobili enaka navodila o higieni zob, načinu prehrane in jemanju zdravil. Znanstvene meritve vzorcev oblog z in izpod jezika pa so pokazale, da se je po šestih tednih jemanja jogurta ustni zadah popravil za 80 odstotkov.

Bistvo zadeve so znanstveniki razložili takole: število bakterij v ustni votlini pri rednem uživanju jogurta sicer ostaja isto, vendar pa se določene vrste bakterij, ki povzročajo slab zadah, zamenjajo z drugimi,’dobrimi’ bakterijami, ki se nahajajo v jogurtu.

Dovolj sta torej dva jogurta na dan, pa boš ubila tri muhe na en mah:

  • znebila se boš neprijetnega zadaha,
  • zmanjšala boš zobne obloge
  • in si pozdravila ali vsaj ublažila vnetje dlesni.

Ne verjameš? Raje najprej poskusi!