Z jogo do privlačne ritke

Izbrali smo šest jogijskih položajev, s katerimi lahko brez posebnega naprezanja dosežete zapeljiv videz zadnjice.

25. 11. 2004

Nemalo žensk se izogiba vajam za zadnjico, ker so prepričane, da se jim bo zaradi njih obseg zadnje plati le še povečal. Ko bi le bilo tako lahko, športniki in bodibilderji bi bili presrečni!

Sicer pa kar vprašajte kakšnega fanta, ki vam bo z veseljem potrdil, da je za videz orjaškega grizlija potreben intenziven trening in natančno odmerjena ter pravilno sestavljena prehrana. Zato se ne obremenjujte s stereotipnimi predstavami, raje zavihajte rokave in se lotite vadbe.

Ni pomembno, katero boste izbrale, pomembno je, da v njej uživate. Tokrat vam predlagamo jogo, življenjsko modrost ali bolje, sistem, ki se je v tisočletjih razvil v Indiji in temelji na enkratnem razumevanju človeškega telesa.

Pripravili smo 20-minutno vadbo, ki jo lahko izvajate doma brez kakršnih koli pripomočkov. Sklop vaj (v jogi se imenujejo asane), ki se osredotočajo predvsem na zadnjične mišice, zaporedoma ponovite od tri do petkrat, vsaj trikrat na teden, in rezultati bodo vidni že prej kot v treh tednih. In ne pozabite na dihanje. Joga uči, da si lahko s pravilnim dihanjem občutno izboljšate zdravje, vitalnost in telesno počutje.

1. Strešica

A Pokleknite na kolena in se oprite na dlani. Roke so v širini ramen, prsti rok so obrnjeni naprej, stopala naj bodo v širini bokov. Izdihnite in začnite dvigovati medenico: iztegnite noge, kolikor zmorete (začetnice lahko kolena rahlo upognejo), pete pa potiskajte proti tlom. Dlani naj bodo ves čas na tleh, hrbet je raven, glava prosto visi med rokami (tako, da vidite svoja stegna). Položaj zadržite (eno do dve minuti) ter se pri tem osredotočite na raztezanje mišic.

B Za še večji učinek z izdihom iztegnite nogo poševno nazaj, kolikor jo le zmorete. Prste iztegnjene noge iztegnite, peto druge noge pa poizkušajte obdržati na tleh. Zadržite položaj pol minute, nato enako ponovite z drugo nogo; naredite od tri do pet ponovitev z vsako nogo. “S to različico vaje preoblikujete zadnjico zlasti na mestih, na katerih se nabira odvečna maščoba,” nam je razkrila Jana Colonna, mednarodno priznana učiteljica joge.

2. Polovični most

A Lezite na hrbet, pokrčite kolena, noge so v širini bokov. Napnite mišice zadnjice in počasi dvignite medenico, kolikor lahko visoko. Sklenite roke (prepletite prste) in ostanite v tem položaju od 30 do 60 sekund. Nato razprite roke in se spustite proti tlom. Vajo ponovite od tri- do petkrat. Ta asana polepša vrat, poveča prožnost hrbtenice in utrdi sprednji del stegen, saj je zadnjica ves čas trdno napeta.

B Za še večji učinek: se dvignite na prste stopal, pete pa čim bolj približajte dlanem. Ta različica mostu intenzivneje deluje na zadnjo plat, saj je v takem položaju težje vztrajati dalj časa. Zadržite pol minute, nato se sprostite. Naredite od tri do pet ponovitev.

3. Kobilica

A Lezite na trebuh, roke so ob telesu, dlani so obrnjene navzgor, noge počivajo na podlagi. Vdihnite in dvignite roke, noge, prsni koš in glavo od tal za toliko, kolikor vam to dopušča trenutna prožnost telesa. Pogled naj bo usmerjen naprej. Vztrajajte pol minute, nato se spustite v začetni položaj. Vajo ponovite od tri- do petkrat. Kobili ca pomembno učinkuje na naše najbolj kritično mesto – spodnji del zadnjice.

B Za še večji učinek: pokrčite kolena in dvignite obe nogi, tudi stegna, od tal. Zadržite položaj od 30 do 60 sekund, nato se počasi spustite. Pete naj bodo obrnjene proti stropu, golen pa naj bo obrnjena poševno na tla. Naredite od tri do pet ponovitev.

4. Bojevnik

A Stopite z levo nogo močno naprej, desna noga je iztegnjena nazaj. Nato se z levo spustite v kolenu, vendar naj ne pogleda čez prste nog. Ostanite v tem položaju pol minute, vrnite se v začetni položaj in enako ponovite z drugo nogo.

B Za še večji učinek: stojte z naravno razmaknjenimi stopali in prenesite težo telesa na desno nogo. Iztegnite roke pred glavo in medtem ko se s telesom spuščate navzdol, dvigujte levo nogo, do kler ni telo vzporedno s tlemi. Vztrajajte pol minute. Napravite od tri do pet ponovitev z vsako nogo.

5. Stol

A Stojte zravnano, stopala so skupaj. Nato pokrčite kolena in se potrudite spustiti čim nižje. Medtem ko se spuščate v kolenih navzdol, stegnite roke in jih dvignite nad glavo. Položaj zadržite od 30 do 60 sekund. Vaja je učinkovito orožje proti nabiranju maščobnih blazinic na zadnjici in stegnih.

B Za še večji učinek: menjavajte stoječi in sedeči položaj hitreje – zadržite vsakega le za en dih. Naredite od tri do pet serij z 10 do 20 ponovitvami.

6. Lok

A Lezite na trebuh z rokami ob telesu. Skrčite kolena in se z rokami primite za gležnje. Z vdihom dvignite glavo, prsni koš in stegna od tal, istočasno pa vlecite gležnje, tako da dobi vaše telo podobo loka. Kolena naj bodo v širini bokov. Položaj zadržite od 20 do 30 sekund, nato se sprostite. Jana vajo priporoča za okrepitev zadnjice, trebušnih mišic ter izboljšano prožnost hrbtenice.

B Za še večji učinek: držite noge ves čas skupaj. Naredite od tri do pet ponovitev.

Amrak Zalokar