Vsi govorijo o glikemičnem indeksu

21. 12. 2009
Vsi govorijo o glikemičnem indeksu

Zakaj avtorji modnih diet odsvetujejo uživanje živil z visokim GI, kot so beli kruh, sladka koruza in podobna z enostavnimi ogljikovimi hidrati bogata živila?

Ker sladkorji iz hrane z visokim GI zelo hitro prehajajo v kri.

Porast krvnega sladkorja

Nenaden porast krvnega sladkorja je dražljaj za sproščanje inzulina, ki shranjuje sladkor v celice ter ga pretvori v maščevje, najraje na boke, predel trebuha in zadnjico, če ga telo ne potrebuje. Poleg tega
postaneš zaradi padca sladkorja v krvi hitro spet lačna in ves proces se ponovi.

... ki se mu gre izogibati

Če želiš shujšati, se hrani z visokim GI raje izogibaj, ker zbuja lažni apetit, ni pa se ji treba odpovedati, saj so med omenjenimi živili tudi zdrava živila. Jej jih bolj poredko, najbolje popoldne ali po telesnem naporu, ter jih kombiniraj s hrano, ki vsebuje veliko vlaknin. Načela o inzulinskem mehanizmu je dobro poznati, vendar jim sledi s pametjo.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"