Vsi glavni simptomi težav s ščitnico

Kako pomemben za dobro počutje je majhen organ na grlu, večina ljudi opazi šele, ko je z njim nekaj narobe. In ža velja, da tako v Evropi kot v Sloveniji za boleznijo ščitnice zboleva čedalje več ljudi.

6. 9. 2014

Pa veš, na kaj bi morala biti pozorna?

Tipični simptomi težav s ščitnico

Občutek mraza, čeprav je zunaj vroče, pomanjkanje volje za delo, pridobivanje teže – to je le nekaj znakov, ki kažejo na pomanjkljivo delovanje ščitnice. Ta v tem primeru proizvaja premalo hormonov T3 in T4, ki sodelujeta pri vseh procesih v telesu. Če je teh hormonov v krvi premalo, se upočasnita utrip in presnova.

Tipični stavki ljudi, ki trpijo za pomanjkljivim delovanjem ščitnice:

  • "Neprestano me zebe"
  • "Čeprav ne jem več toliko kot prej, se še redim"
  • "Nobene prave volje za delo nimam"
  • "Izpadajo mi lasje"
  • "Pogosto mi gre na jok"
  • "Seks? Nobene želje nimam!"
  • ali "Nikakor ne morem zanositi".

Pritrditev na enega od zgoraj navedenih stavkov še ne pomeni, da moraš takoj teči k zdravniku. Če pa simptomi vztrajajo dlje časa in se na splošno počutiš slabše kot sicer, si daj pregledati vrednosti ščitnice s krvnim testom (preveri se koncentracija hormona TSH v krvi). Če se sum potrdi, boš verjetno dobila predpisane hormonske tablete.

Poseben primer – hashimoto

Za trdovratnim pomanjkljivim delovanjem ščitnice se pogosto skriva tudi avtoimunska bolezen Hashimotov sindrom. Ta ni ozdravljiv, lahko pa se brez posebnih težav uspešno obvladuje s hormonskimi tabletami.

Čezmerno delovanje ščitnice je stresno

Bolniki s čezmernim delovanjem žleze so stalno pod notranjim stresom, počutijo se znervirane in nemirne. Trpijo za motnjami spanja, težav s srcem, hitro se spotijo, pogoste so driske in izguba kilogramov.

Čezmerno delovanje: nevarnost za srce

Ker žleza stalno izloča hormone in telo ves čas deluje v najvišji zmogljivosti, lahko v primeru nezdravljenja pride celo do srčnega infarkta.

Najpogostejši povzročitelj čezmernega delovanja

Avtoimunska bolezen morbus basedow nastane zaradi pomanjkljivega delovanja lastnega imunskega sistema; telo izloča protitelesa, ki celice ščitnice spodbujajo, da izločajo preveč hormonov. Tipični simptomi so izbuljene oči in občutek cmoka v grlu. Za to boleznijo zbolijo predvsem ženske.

Drugi povzročitelj: vroči vozli

Za čezmerno delovanje žleze so lahko odgovorni tudi vroči vozli. Ti nastanejo denimo zaradi pomanjkanja joda, ki ga sicer ščitnica potrebuje za proizvajanje hormonov. Če ga primanjkuje, poskuša izravnati pomanjkanje, tako da tvori odvečno tkivo, t. i. golšo oziroma vroče vozle.

Možne terapije

Endokrinologi za zaviranje čezmernega izločanja hormonov večinoma predpišejo blokatorje ščitnice. Če to ne zadostuje, se tkivo odstrani operativno oziroma se pacientu svetuje radioaktivna terapija z jodom (tega uživa v kapsulah ali tekočini). V Nemčiji poznajo novost v obliki uničevanje vozlov z visokofrekvenčnim ultrazvokom.

Hladni vozli

V večinoma nenevarnih hladnih vozlih se izloča zelo malo hormonov. Ker pa se lahko iz njih razvije rak, jih je treba spremljati. V primeru dvoma pomaga punkcija s tanko iglo.

Ogrožene so ženske

Za boleznijo ščitnice ženske zbolijo pogosteje kot moški. Verjetno zaradi genetskih vplivov hormonov, vendar pa lahko ta organ zaščitiš tudi s preventivo.

Zaščitna snov jod

Odrasli na dan potrebujemo 200 mikrogramov joda (toliko ga je denimo v 100 g lososa). Jod najdeš tudi v polenovki, brokoliju, špinači, motovilcu ali mleku. Če ga manjka v tvoji prehrani (na primer veganski), lahko posežeš po jodovih tabletah. Toda previdno: prej se pogovori s svojim zdravnikom! Pogosto podcenjen, vendar smiseln ukrep: prenehaj kaditi.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri