VSE to se zgodi tvojemu telesu, če spiš manj kot 7 ur (resna opozorila!)

Izračunaj, koliko ur na dan prespiš v enem kosu. Je številka manjša od sedem? Hm ...

VSE to se zgodi tvojemu telesu, če spiš manj kot 7 ur (resna opozorila!) (foto: Profimedia) Profimedia
16. 1. 2019

Dober spanec je za nas zelo pomemben in pomembno vpliva na naše telo.

Raziskava iz leta 2016 je pokazala, da tretjina prebivalcev zahodnega sveta spi manj kot sedem ur na noč, še več pa bi svoj spanec opisalo z besedico "slab".

Gre za široko razširjen fenomen. Celo direktor podjetja Tesla, Elon Musk, je nedavno priznal, da na teden dela tudi 120 ur. Povedal je, da so zanj zaskrbljeni tudi njegovi prijatelji. 

Čeprav nekateri ljudje trdijo, da bo že prišel čas, ko se bodo lahko dobro naspali, ali pa, da čisto dobro delujejo tudi, če ne spijo dolgo, lahko pomanjkanje spanca resno vpliva na naše zdravje.

Le malokdo zares potrebuje samo nekaj ur spanca na dan.

Da bi bili popolnoma spočiti velika večina ljudi potrebuje med sedem in devet ur spanja na dan. Zato spanje manj kot sedem ur na noč res ni dobra ideja.

Pomanjkanje spanja zdravniki povezujejo s povečanim tveganjem za rakasta obolenja (še posebej raka na črevesju in dojkah). Prav tako so odraz pomanjkanja spanja tudi kronične težave s kožo, saj se ta ne more pravilno celiti.

Raziskava je pokazala, da lahko pomanjkanje spanja vpliva tudi na mentalno zdravje, saj se pogosto zgodi, da se ljudje, ki ne spijo dovolj, ne marajo družiti, kar vodi k izolaciji in osamljenosti, to pa ponovno sproža motnje spanca in ustvarja začarani krog. 

Če si študentka ali hodiš v službo, lahko pomanjkanje spanca resno vpliva na tvojo vključenost v procese učenja. Neka raziskava je na primer pokazala, da so otroci, ki so jim začetek pouka prestavili na kasnejšo uro, dosegali boljše rezultate.

Poleg tega obstajajo dokazi, da pomanjkanje spanja skazi kratkoročni spomin odraslih oseb, zaradi česa si težje zapomnimo nove veščine ali naučimo novih besed. Če takšno vedenje vlečemo dalj časa, lahko povzročimo strukturne spremembe v možganih, ki so povezane z dolgoročnim spominom. Skratka, če boš več spala, bo tudi tvoj spomin boljši. 

Spanje je namreč neke vrste čistilna akcija za možgane, saj se znebi proteina, ki je zelo povezan z nastankom Alzheimerjeve bolezni. 

Pomakanje spanca zviša tudi krvni tlak in poviša tveganje srčnih bolezni. Utrujenost pa v končni fazi izsuši celo spolno poželenje.

Verjamemo lahko, da pomakanje spanca oslabi naš imunski sistem, povzroči, da smo pri gibanju bolj štorasti, počasni, razdražljivi in umsko zaprti. O-ou, si se zdaj zamislila?

Čakaš, da ti damo nasvet, kaj narediti? Naspi se vendar! In to vsako noč. Tvoje telo ti bo hvaležno.

Vir: vt.co

Fotografije: Profimedia, Giphy

Preberi še: Če boš dan začela TAKO, boš kipela od energije (jutranja rutina Alenke Košir)

Priporočamo tudi: TO je vadba, ki se je poslužujejo najbogatejši zemljani (+kje jo najdeš v Sloveniji)