Vsak sedmi solarij ni varen

Sonce je vir energije, ki pripomore k sproščanju serotonina (hormona sreče) in te tako popelje k vedrejšemu razpoloženju. V hladnejših mesecih pa lahko blagodejne vplive sonca nadomestiš tudi z uporabo solarija.

18. 2. 2010

A medtem ko bo solarij čudovito učinkoval na porjavelost in zapeljivost tvoje kože, pa je vendarle nujno, da se pred njegovo uporabo prepričaš o njegovi varnosti in ustreznosti.

Preveri dejstva

Dejstvo je, da prekomerno izpostavljanje soncu oziroma pretirana uporaba solarija škoduje koži in lahko posledično pripelje tudi do kožnega raka, ki je v Sloveniji druga najpogostejša oblika raka.

Kljub opozorilom je včasih želja po užitku, ki ga prinašajo umetni sončni žarki, ter želja po lepi in zapeljivi koži tako velika, da ne opazimo nevarnosti, ki na nas preži v kabini za sončenje, med drugim tudi prekomerno sevanje, ki na našem zdravju lahko pusti resne posledice.

Glede na izsledke raziskave, ki jih je februarja 2010 objavila Evropska komisija, eden izmed sedmih solarijev krši raven dovoljenega UV sevanja.

Ni podatkov za Slovenijo

V raziskavi je bilo zajetih deset držav članic (med njimi žal ni bilo Slovenije), v katerih so med septembrom 2008 in septembrom 2009 preverili več kot 500 solarijev na več kot 300 lokacijah, zlasti v sončnih studiih in centrih dobrega počutja. Izsledki raziskave poleg tega, da je omejitve UV sevanja kršil vsak sedmi solarij, izpostavljajo tudi to, da potrošniki niso bili obveščeni o nevarnostih in tveganjih UV sevanja ali o prepovedi uporabe solarijev do 18. leta starosti, ter da na solarijih ni bilo zadosti opozorilnih znakov (npr. o poškodbah, ki jih lahko povzroči UV sevanje).

Evropski komisar za zdravje in varstvo pravic potrošnikov John Dalli meni, da dejstvo, da visok odstotek solarijev ne ustreza pogojem varnost, predstavlja  zaskrbljujoč zdravstveni problem. Še posebej glede na to, da se verjetnost kožnega raka podvoji vsakih 15 do 20 let.

Kaj lahko storiš?

Vsekakor se pred obiskom solarija posvetuj s strokovnjakom, ne samo o primerni varnosti sončnih kabin in moči solarija, pač pa tudi, ali je sončenje v solariju zate sploh primerno.

Uporaba solarija vsem tipom kože namreč ne odgovarja. Tako solarija ni priporočljivo uporabljati:

  • če je tvoja polt zelo svetla,
  • če tvoja koža na soncu rada pordeči,
  • in če imaš veliko pigmentnih znamenj.

Za mlajše od 18. let uporaba solarija ni dovoljena, na kar te morajo v centru za sončenje tudi opozoriti. Predvsem pa bodi ob obisku solarija pozorna na oznake, ki jih boš našla – te naj bi te obvestile o moči sevanja, ki ji boš izpostavljena.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri