Vročinski val, ti pa doma brez klime? Ohladiš se lahko tudi drugače!

V najhujši poletni vročini nam po glavi hodi samo ena stvar. Kako bi se najbolje ohladili. A hladiti ni treba samo sebe. Za lažje prenašanje vročine je treba ohladiti predvsem stanovanje, zlasti prostore, v katerih se največ zadržuješ čez dan in ponoči.

5. 7. 2014

To načeloma ni tako zelo težka naloga, če tvoj dom premore dobro klimatsko napravo. Kaj pa, ko si na počitnicah, ali pa, ko te ni na voljo?

Ohladi življenje brez klime

Posebna senčila

Lahko si priskrbiš posebna senčila, ki odbijajo toploto, ali pa si jih izdelaš kar sama.

Karton v velikosti okna ovij v aluminijasto folijo in pritrdi na zunanjo stran. Če imaš velike steklene površine, na zunanjo stran hiše pred okna obesi svetle rjuhe. Te bodo preprečile direkten dostop sonca do vaše hiše, hkrati pa bodo prepuščale morebitne sapice svežega zraka.

Zapri prostor

Zagrni zavese in spusti rolete, da prepreči direkten vhod sonca v prostor. Ravno tako dobro zapri okna, da preprečiš vstop razgretemu zraku. Vsa okna pusti tako zaprta, dokler nanje sije sonce oz. dokler zunanja temperatura zraka ne začne padati.

Ohlajaj z ventilatorji

Ker se toplota najbolj nabira prav pod stropom in v višjih prostorih, vklopi stropne ventilatorje, da premešajo nakopičen topel zrak in ga s tem nekoliko ohladijo. Majhne prenosne ventilatorje nastavi tako, da hladen zrak, ki se zadržuje pri tleh, pihajo proti stropu.

Namesto klime si naredi odličen ventilatorski ohlajevalnik prostora. Dve večji posodi (pribl. 2 litra) napolni z vodo (70 %), grobo mleto soljo (10 %), preostalih 20 % pa pusti praznih. Sol bistveno zniža temperaturo, pri kateri voda zamrzne, zato bo v tvojih posodah, ko jih boš postavila v zamrzovalnik, nastal zelo mrzel led. Ko tekočina zamrzne, vklopi ventilator in posodi z zmrzlino postavi tako, da bo ventilator pihal čeznje. Ko se bo slan led topil, bo ohlajal zrak okoli sebe, ventilator pa bo hladen zrak razpihal po prostoru. Posode s stopljenim ledom zvečer spet postavi v zamrzovalnik in naslednji dan postopek ponovi.

Odpri prostor

Ko temperatura pade, odgrni vse zavese in na stežaj odpri vsa okna v hiši ali stanovanju. Odprta pusti tudi vsa vrata, da bo svež zrak dobro zakrožil po vseh prostorih. Pomaga tudi, če odpreš vrata omar, saj se tudi notranjost teh čez dan močno segreje. In ker si ne želimo, da bi katerakoli stvar zadrževala nepotrebno toploto, ohladi tudi te. Zlasti to velja za omare v najbolj vročih prostorih v hiši. Tako pusti do približno 6. ure zjutraj, nato ponovno začni prostore zapirati.

Izklopi vse vire toplote

Ne prižigaj pečice ali štedilnika za pripravo hrane. Čez dan jej hladno hrano ali pa jo nekoliko pogrej v mikrovalovni pečici oz. pripravi na zunanjem žaru. Izklopi televizor in računalnik, saj proizvedeta ogromno toplote. Ravno tako do večera počakaj s pranjem perila, posode, likanjem in vsemi drugimi opravili, kjer si pomagaš z električnimi aparati.

Prekrij pohištvo z gladko belo tkanino

Predvsem temno oblazinjeno pohištvo lahko zadržuje veliko toplote. Tudi okrasne blazine (posebej tiste volnene) preobleci v svetle bombažne ali lanene preobleke. Pozabi na modno posteljnino in iz omare potegni tisto navadno, belo. Tudi dotik bo prijetnejši in hladnejši.

Ohladi sebe!

Voda

 • Pij! Kako voda vpliva na naše telo, koliko in kdaj moraš piti, že veš! Samo spomnili smo te!
 • Omisli si priročno stekleničko z razpršilnikom, ki jo lahko prenašaš s seboj ves dan. Napolni jo s hladno vodo in enostavno poškropi po razgreti koži. Učinek je takojšen.
 • Imej zatilje v senci ali nanj položi mokre obkladke. Senzorji za zaznavo telesne temperature so prav na tem predelu. Če ti uspe nekoliko ohladiti zatilje, bop tudi preostalo telo prepričala, da ti ni tako zelo vroče.
 • Zmoči si lase. Z izhlapevanjem vode boš učinkovito ohlajala glavo.
 • Postavi zapestja pod hladno tekočo vodo za 10 sekund. To bo znižalo tvojo telesno temperaturo za slabo uro.
 • Namoči noge v hladno vodo. Če ne gre drugače, si od svojega triletnika izposodi bazenček. Telo zadržuje toploto na nogah, rokah, obrazu in ušesih. Če uspešno ohladiš katerega od naštetih predelov, boš ohladila celotno telo.
 • Pripravi si hladno kopel. Temperatura vode naj bo ravno pravšnja, da boš vanjo zlezla brez težav. Ko se temperature privadiš, počasi dodajaj hladnejšo vodo. Tako boš telo ohladila za kar nekaj časa.

Počivaj pametno

 • Sedi pri miru. Ne trudi se z mahanjem pahljače ali z drugimi 'hladilnimi' manevri. Vsako gibanje bo občutek vročine le še povečalo.
 • Zadržuj se v trdni senci, najboljše v senci gostih dreves, in se prši z vodo.
 • Siesta: zgleduj se po Špancih in drugih narodih, ki živijo v zelo vročih predelih. V najhujši vročini se izogibaj direktni sončni svetlobi in si raje privošči kratek popoldanski spanec.

Obleci se primerno

 • Če je le mogoče, pozabi na majice in hlače. Nosi le kar je nujno potrebno. Doma bodi v kopalkah ali še bolje v spodnjem perilu.
 • Nosi ohlapna oblačila iz naravnih tkanin (bombaž, lan, svila). Umetne materiale uporabi le pri športnih oblačilih.
 • Izbiraj svetle barve, ki ne absorbirajo in ne zadržujejo toplote.
 • Nosi ohlapna oblačila iz naravnih tkanin (bombaž, lan, svila). Umetne materiale uporabi le pri športnih oblačilih.

Zadržuj se v nižjih prostorih

Če si doma v hiši, se zadržuj v pritličju ali še bolje v kletnih prostorih. Za učinkovito ohladitev se odpravi v klet in se uleži na tla. Hladneje kot prav tam ni nikjer v tvoji hiši.

Klet

 • Če je tvoja hiša podkletena, odpri kletna vrata in strateško namesti ventilator. Naravno hladen zrak iz kleti bo tako prehajal v višje prostore in jih s tem hladil.
 • Če ravno gradiš hišo ali prenavljaš stanovanje, izberi strešno kritino svetlejše barve, ki bo odbijala svetlobo. Temne strešne kritne vpijajo sončno svetlobo in posledično zadržujejo veliko toplote.
 • Investiraj v dobro izolacijo. Dobro izolirane stene in streha bodo v vročih poletnih mesecih učinkovito zadrževali vročino zunaj.
 • Posadi drevesa. Ko urejaš vrt, razmišljajte za nekaj let vnaprej in upoštevaj letne čase. Listavci poleti zagotavljajo najboljšo senco, pozimi, ko listje odpade, pa ima sončna svetloba prosto pot, da greje tvoje stanovanje ali vrt.
 • Terase in balkone načrtuj na severni strani hiše, ki je navadno najbolj senčna. Izogibaj se teras na vzhodni in zahodni strani hiše, saj sta ti najbolj vroči in izpostavljeni soncu. Izogibaj se popolnoma kamnitim terasam, saj se kamen močno segreje in toploto zadržuje razmeroma dolgo.