Vročinski udar? Ukrepaj, a brez panike!

Ko temperatura hitro naraste, naše telo nima časa za prilagoditev, ki je potrebna, da bi v takšnih razmerah lahko delovali. Ta nesposobnost prilagoditve lahko privede do kolapsa, toplotne izčrpanosti, sončarice, krčev in toplotnega udara.

22. 7. 2013

Seveda se vse skupaj sliši grozno, vendar ti ni treba kar takoj zgajati panike. Telesu gre prisluhniti in takoj ukrepati!

Toplotni kolaps

Kolaps se zgodi zaradi visokih temperatur, pregretja in dehidracije organizma. Prepoznamo ga po prekomernem znojenju, hladni in vlažni koži ter šibkem srčnem utripu. V tem stanju se velikokrat pojavi tudi vrtoglavica in izguba zavesti. Če pa se na vse to vežeta še nizki tlak in hipoglikemija, potem je to zagotovo vročinski kolaps.

Takšno stanje pa lahko rešimo tudi brez zdravila. Osebo, ki doživi kolaps, je treba odpeljati na sveži zrak ali v hladen prostor in ji dati tekočino. Oseba mora počivati vsaj 30 minut. Kolaps se zgodi velikokrat in ga včasih niti ne zaznamo. 99 odstotkov ljudi, ki pokliče rešilni avto zaradi previsokih temperatur, pravzaprav doživi kolaps.

Sončarica

Sončarica je neke vrste vročinski udar, ki se začne z močnim glavobolom in visoko telesno temperaturo.

Koža je suha, temperatura pa raste. Lahko se pojavita tudi bruhanje in izguba sluha. Takšno osebo je treba dati v ležeči položaj v hladen prostor. Piti mora veliko tekočine, poklicati je treba zdravnika. Sončarica je posledica direktnega nastavljanja soncu.

Vročinski krči

Bolj zapletena posledica vročine so vročinski krči, ki poleg simptomov kolapsa povzročijo tudi krče v mišicah. To je običajno signal za organizem, da ni dobil dovolj soli, saj poleg vode telo med znojenjem izgublja tudi to. Postopek okrevanja je enak kot pri kolapsu, a obvezno mora oseba zaužiti tudi nekaj slanega, najbolje juho.

Vročinska izčrpanost

Še težja motnja od vročinskih krčev je vročinska izčrpanost, ki nastane za radi predolgega nastavljanja soncu. Posledice takšne izčrpanosti pa niso tako mile, saj lahko pokvarijo delovanje centralnega živčnega sistema, kar lahko privede do bruhanja in delirija.

Če trpiš za vročinsko izčrpanostjo, potem moraš v bolnišnico, kjer dobiš infuzijo.

Vročinski udar

Vročinski udar nastane, ko se telo pregreje v zelo kratkem času. Najbolj viden simptom je podivjana telesna temperatura, katera se lahko povzpne tudi na 43 stopinj Celzija.

Pospešen pulz, suha koža, padec krvnega tlaka in vrtoglavica so prav tako pokazatelji, da govorimo o vročinskem udaru. Nujne so zdravniška oskrba in različne raziskave. Včasih se lahko pojavi celo smrt, saj je telo tako dehidrirano, da prenehajo delovati ledvice. To je še predvsem pogosto pri otrocih in starejših ljudeh, ki so v teh temperaturah še posebej ranljive.

Preživeti na 40 in več!

  • Med vročinskimi vali, med 11. in 16. uro, se izogibaj telesnim naporom.
  • Razhladi telo s pogostim prhanjem z mlačno vodo.
  • Pazite, da ni preveč hladna, saj se boš zaradi tega še bolj znojila. Ledena voda, pa naj še kako paše, je velik šok za segreto telo.
  • Obleci lahka široka oblačila iz naravnih materialov – bombaža ali lanu.
  • Nosi klobuk ali kakšno drugo pokrivalo in sončna očala.
  • Previdno uporabljaj klimatske naprave. Razlika med zunanjo temperaturo in temperaturo prostora naj bo največ sedem stopinj.
  • Pred odhodom na sonce se obvezno namažite z zaščitnim faktorjem.
  • Popij najmanj 1,5 litra vode čez dan in jej lahko hrano, ki vključuje zelenjavo sadje in ribe.
  • Uživaj čim manj alkohola in kofeina.