Vnetje SEČIL: Kako ga prepoznati, kako se ga REŠITI (in kako se mu lahko IZOGNEŠ)

Kaj storiti, ko je tvoj čas v mesecu, ki ga za dodatek udobja pospremi še vnetje sečil? (Prosim, reci, da si zaznala sarkazem.)

Vnetje SEČIL: Kako ga prepoznati, kako se ga REŠITI (in kako se mu lahko IZOGNEŠ) (foto: Shutterstock) Shutterstock
27. 9. 2020

Urinarni trakt je neverjeten sistem za odstranjevanje odvečne tekočine. Ledvice odstranjujejo odvečno tekočino iz krvi, iz česar nastane urin. Urin potuje od ledvic do mehurja skozi cevi, ki jih imenujemo ureterji. Mehur shranjuje urin in ga nato odstranjuje skozi drugo majhno cev, imenovano sečnica.

Toda kot pri vsakem drugem zapletenem sistemu gredo lahko tudi tu stvari občasno narobe. Za strokovno mnenje smo vprašali dr. Katarino Galič Jerman, specialistko za ginekologijo in porodništvo.

Večina okužb vključuje spodnji del sečil – mehur in sečnico. “Poznamo vnetje sečnice, vnetje mehurja, ledvic … odvisno od nivoja sečil, kjer se razvije vnetje. Razlika je v simptomatiki. Za vnetje mehurja je značilno pogosto, pekoče in boleče uriniranje.

Pri vnetju ledvic pa je bolečina prisotna v ledvenem predelu, povišana je telesna temperatura, oboleli občuti splošno slabo počutje, lahko tudi slabost.” razlaga dr. Katarina Galič Jerman. Če imaš vnetje, moraš nujno k zdravniku po antibiotike, preden se okužba spremeni v nekaj bolj nevarnega.

Zanimivo je, da se vnetja sečil veliko pogosteje razvijejo pri ženskah. Neprofitna organizacija Kidney Health Australia ocenjuje, da približno 1 od 2 žensk dobi vnetje sečil v primerjavi z 1 od 20 moških. To se ne zdi čisto pošteno, vendar za to obstajajo anatomski razlogi.

Ženska sečnica je blizu zadnjične odprtine, zaradi česar lahko bakterije in fekalne snovi prodrejo vanjo. Poleg tega je ženska sečnica kratka in ravna; s tem pa imajo mikrobi lažjo pot do mehurja. Če povemo bolj nazorno: moški imajo sečnico zaščiteno v oblazinjenem izrastku.

Pomembno si je zapomniti, da je treba vneta sečila zdraviti takoj. Na splošno kakršnokoli vnetje ne mine kar samo od sebe, nezdravljeno vnetje sečil pa lahko postane resna zdravstvena težava. “Privede lahko do kroničnih vnetij sečil in celo do odpovedi ledvic …” opozarja dr. Galič Jerman. Nezdravljena okužba mehurja se lahko razširi na ledvice, kar ji omogoča, da potuje v krvni obtok in povzroči sepso (škodljivi mikroorganizmi v krvi ali drugih tkivih).

Kako se lahko vnetju sečil izogneš?

Na vprašanje, ali ima naš življenjski slog kakšno težo v zdravljenju ali preventivi vnetja, je dr. Galič Jerman pritrdila: “Absolutno, če pijemo malo tekočine, če nimamo dobrih intimnih higienskih navad, je možnost za vnetja sečil večja.” Zelo pomembna je hidracija, zlasti med poletnimi meseci. Poleg tega se briši od spredaj nazaj, in kar je najpomembneje, pojdi lulat takoj po seksu - to bo pomagalo odstraniti vse bakterije, ki vstopijo v sečila.

Diafragme, gobice in drugi kontracepcijski pripomočki, prevlečeni s spermicidi, lahko povečajo tveganje za razvoj vnetja sečil. Spermicidi lahko škodujejo zaščitnim bakterijam v nožnici in porušijo ravnovesje pH. Ko so nalezljive bakterije v nožnici, je pot do sečil zelo kratka.

Nekatere ženske so žal bolj nagnjene k vnetju sečil. Če kljub vsej preventivi še vedno dobivaš vnetja, v svojo rutino po igranju med rjuhami vključi kozarec brusničnega soka. Ne bo odstranil vseh trdovratnih bakterij, ki pridejo v tvoja sečila, vendar definitivno ne škodi kot preventivni korak v tvoji dnevni rutini.

“Če so težave blažje, lahko najprej poskusimo uživati naravne prehrambene dodatke, ki preprečujejo vnetje sečil, in uživamo veliko tekočine. V primeru pekočega uriniranja, krvavega urina ali bolečin v ledvenem predelu je treba obiskati zdravnika. Zlasti med nosečnostjo je treba vnetje sečil zdraviti takoj,” svari dr. Galič Jerman.

Seks, kava in hlačke

Ženske, ki so spolno aktivne, so po navadi bolj dovzetne za vnetja. Dr. Galič Jerman pravi: “Med spolnim odnosom je vdor bakterij v sečnico in s tem v sečila lažji.” Sperma, izcedek iz nožnice in lubrikanti lahko najdejo svojo pot v sečnico. Uriniranje takoj po seksu bo zatorej pomagalo izprazniti vse škodljive bakterije. “Če imate novega spolnega partnerja, je možnost za vnetje sečil povečana, ker pride do stika z novo genitalno floro,“ še opozarja dr. Galič Jerman.

Kofeinske pijače, začinjena hrana in alkohol so dražilniki mehurja. Negativen vpliv na tvoja vneta sečila imajo tudi izdelki na osnovi paradižnika in čokolada (pa zakaj ravno čokolada?!). A da nas ne boš narobe razumela, ti izdelki ne bodo povzročili vnetja sečil, simptome, ki jih že imaš, pa lahko drastično poslabšajo.

Če nosiš tesne hlače in kavbojke ali spodnje perilo iz sintetičnih materialov, ti to preprečujejo, da bi vaginalno območje 'dihalo' in tako dobilo dovolj zraka, da ostane suho. Vlaga se namreč rada ujame v sintetične materiale, kar omogoča bohotenje bakterij (bakterije imajo rade toplo in vlažno okolje). Ohlapna oblačila, zlasti spodnje perilo in sanitarne blazinice iz bombaža ali drugih naravnih tkanin, naj bodo tvoje zaveznice.

Kakšno povezavo imata vnetje sečil in menstruacija?

Tamponi in vložki, ki jih ne menjamo dovolj redno, spodbujajo rast bakterij in lahko povečajo tvojo možnost za vnetje sečil. Tamponi sami ne bodo neposredno povzročili vnetja. Uporaba tamponov med vnetjem sečil lahko povzroči poslabšanje stanja. Za preprečevanje vnetja na splošno in zlasti takrat, ko je tvoj čas meseca, je ključna dobra higiena.

To pomeni, da uporabljaš kakovostne izdelke, ki dovolj hitro in učinkovito vpijajo kri in ne vsebujejo parabenov ali barvil, redno menjaš svoje ženstvene izdelke (nikoli ne puščaj tampona v nožnici dlje kot 6 ur) in skrbiš, da si vedno čista in suha.

Eden od razlogov, zakaj se zdi, da obstaja povezava med vnetjem in tvojim ciklom, je ta, da nekatere ženske med menstruacijo več seksajo, saj jih ne skrbi, da bi zanosile. Seks med menstruacijo lahko draži tvojo že občutljivo sečnico in tako ta postane bolj dovzetna za bakterijske okužbe.

Te kdaj peče, ko lulaš in imaš občutek, da te ves čas tišči na stranišče, a ko prideš tja, ven ne priteče nič?

Besedilo: Inga Bau,

Fotografije: Shutterstock