Vnetje mehurja

Izogni se zoprnemu vnetju ali vsaj ublaži neznosne bolečine.

16. 1. 2011

Kako vem, da imam vnet mehur?

To bolezen zelo hitro prepoznaš, saj so bolečine v spodnjem delu trebuha skorajda neznosne (najprej lahko spominjajo na vnetje jajčnikov), nenehno te tišči na stranišče (a le s težavo iztisneš kakšno kapljico, poleg bolečin te spodaj še močno peče), urin je lahko moten, včasih krvav.

Takoj pojdi k zdravniku

Takoj ko se vnetje začne, pojdi k zdravniku, da boš dobila antibiotike, saj se vnetje lahko razširi še na ledvice in rodila. Pij čim več vode, brusničnega soka in čajev za sečila, da boš čim prej ‘odplaknila’ bakterije, iz ogibaj pa se kavi, belušem, špinači, paradižniku, agrumom, mesu in mleku.

Izogni se vnetju

Redno hodi na stranišče in ne zadržuj urina. Pred ljubljenjem in po njem vedno pojdi lulat in se umij. Umivaj se samo z vodo, če uporabljaš mila, naj bodo blaga in neodišavljena. Po uporabi stranišča se obriši vedno v smeri od spredaj nazaj. Nosi bombažno spodnje perilo, ki diha, izogibaj se ozkih in sintetičnih oblačil. Takoj ko prideš iz vode, preobleci kopalke. Če si nagnjena k vnetjem, zamenjaj kontracepcijo, če uporabljaš obroček, diafragmo, spermicide, jej veliko vitamina C in pij brusnični sok.