Vnetje mehurja? Pozdravi ga sama!

Vnetje mehurja je neprijetna in nevarna reč. Izbrskali smo zelišča in živila, ki ti ga pomagajo odpraviti in preprečevati na naraven način.

Vnetje mehurja? Pozdravi ga sama! (foto: Profimedia) Profimedia
28. 11. 2016

Zakaj je vnetje mehurja večinoma ženska težava?

Vnetje mehurja je pri ženskah kar za 50 odstotkov pogostejše kot pri moških. Razlog je v sečnici, ki je pri ženakh v primerjavi z moškimi krajša. Meri od 2,5 do 4 centimetre, zato je večja verjetnost, da bakterije prodrejo v mehur. Bakterije, ki povzročijo vnetje mehurja, so največkrat bakterije Escherichia coli, ki v črevesju, kjer se običajno nahajajo, ne povzročajo težav, v mehurju pa. 

Kako prepoznaš vnetje mehurja?

Ko pride do vnetja mehurja, nas stalno tišči na vodo, pri tem pa nas, še posebej na koncu uriniranja ostro zapeče. Dokler bolečina še ni preostra in se še ne pojavi kri v urinu, lahko veliko naredimo z domačo lekarno, predvsem pa z veliko količino vode, ki pomaga bakterije izločiti iz telesa. Ko se enkrat pojavi v urinu kri, je pametno obiskati zdravnika, da ne bi vnetje povzročilo še hujših zapletov.

Kako si lahko pomagamo pri vnetju mehurja?

Domača lekarna je zelo učinkovita pri preprečevanju in zdravljenju vnetega mehurja, moramo pa biti vztrajni in, če se stanje ne izboljša, obiskati pomoč zdravnika. Kaj torej lahko storiš?

  1. Pij veliko vode. Več kot boš pila, več boš hodila na stranišče, in hitreje izločala bakterije.
  2. Pomagaj si z brusnicami. Te so najbolj znan zaveznik pri težavah z mehurjem, saj delujejo protivnetno. Brusnice lahko ješ, lahko kupiš brusnične kapsule, piješ brusnični sok ali čaj iz brusničnih listov, ob rednih težavah z mehurjem pa si omisli tudi brusnično marmelado. 
  3. Protivnetno delujejo tudi vodna, vrtna in kapucinska kreša, hren, redkvice, redkev in celo gorčica. Pomagata pa tudi peteršiljev koren in beluši (saj pospešita izločanje urina).
  4. Še eno odlično zelišče proti vnetju mehurja je, zanimivo, majaron. Snovi v njem uničujejo bakterijo in preprečujejo vnetje sečil. 
  5. Veliko počivaj. Vnetju mehurja ne rečemo zaman prehlajen mehur. Ravnaj torej kot ob prehladu, veliko počivaj in pij tople tekočine. 

Kako lahko preprečiš kronična vnetja mehurja?

Najbolj pomembno je, da piješ dovolj vode, saj s tem redno čistiš notranje organe. Zelo pozorna bodi tudi pri higieni intimnih predelov, vedno jih umivaj od spredaj nazaj, saj lahko sicer bakterije iz zadnjika zaidejo v nožnico. Redno tudi menjuj brisače in jih peri pri višji temperaturi. Na zalogi imej tudi brusnice v različnih oblikah, ki jih dnevno uvrščaj v svojo prehrano. Ne pozabi tudi na veliko C vitamina, ki skrbi za močan imunski sistem. 

Kakšni so lahko psihološki izvori vnetja mehurja?

Težave z mehurjem po različnih virih literature, ki se ukvarja s psihološkimi izvori različnih bolezni, izvirajo iz neizražene jeze, največkrat do partnerja. Jeza je povezana z našo ženskostjo in skrivanjem bolečine.

Sanja Macur

Preveri še: 8 nenavadnih stvari, ki se zgodijo, če položiš kocko ledu na TA del telesa in VIDEO: To je pravi razlog, zakaj je McDonaldsova žlica votla!

Priporočamo tudi: "Ta sadež je zlat, imate vsaj enega v hladilniku? Kaj še čakate?! Limonizirajte se!"