Vloga beljakovin je v prehrani nepogrešljiva!

Ko govorimo o zdravi hrani, velja enostavno pravilo: hrana je zdrava le toliko, kolikor je bil zdrav njen vir. In na dejstvo, da to velja tako za floro kot za favno, nas s svojim novim prispevkom o beljakovinah opozarja Marijo Sambolec, predavatelj, pisec, trener, prehranski strokovnjak in svetovalec.

8. 1. 2014

Naj iz prispevka povzamemo, da ...:

"... beseda protein (beljakovina) izhaja iz stare grščine in jo lahko opišemo s sopomenkami primarno, glavno ali vodilno. Že s tem postaja jasno, da njihova vloga ne more biti zanemarljiva še več, v svoji osnovi beljakovine pravzaprav določajo temelj našemu zdravju.

V prehrani jih razumemo kot eno treh glavnih makrohranil, poleg maščob in ogljikovih hidratov ter jih delimo tako rekoč na popolne oziroma nepopolne, glede na ponudbo aminokislin posameznega živila. Za lažje razumevanje sledite ilustraciji in si predstavljajte beljakovine kot hišo, aminokisline pa kot opeke iz katerih je hiša zgrajena – opeke lahko opredelimo kot nujne (esencialne), se pravi tiste, brez katerih naša hiša – telo – ne stoji prav dolgo pokonci in ostale, ne tako nujne (neesencialne), brez katerih še nekako zmoremo (jih je telo sposobno proizvesti samo).

Če nam je všeč ali ne, nam najkvalitetnejše beljakovine, s popolnim aminokislinskim profilom in najvišjo biološko vrednostjo, ponudijo živali, v svojem mesu in z izdelki njihovega porekla (mleko, sir, jajca). Biološka vrednost v grobem opredeljuje razmerje med izkoristljivo in skupno količino prebavljenih in absorbiranih beljakovin – najvišjo si lastijo cela jajca, sirotka v prahu, meso, ribe in mlečni izdelki. Ta živila so v tem smislu popolna in v kar največji meri uporabljena za podporo različnim vrstam beljakovin in njihovim specifičnim vlogam pri rasti, obnovi in pravzaprav vsakem opravilu naših celic."

Celoten prispevek si lahko prebereš na spletni strani feel-good.si