Vitaminski dodatki - jih res potrebuješ?!

Danes živiš v stresnem tempu, nimaš domačega vrta, tvoja prehrana pa je pogosto dru­gačna, kot bi si želela. Potem so tu še proizvajalci in trgovci vitaminskih dodatkov, ki želijo prodreti v najgloblje pore tvojih možganov, da bi te prepričali, da ni življenja brez njih. pa je to res?

Vitaminski dodatki - jih res potrebuješ?! (foto: Profimedia) Profimedia
14. 5. 2017

Nič čudnega torej, da si zmedena. Tudi svetovalka za zdravo prehrano Marjetka Založnik pravi, da imajo mlade ženske premalo informacij glede poseganja po vitaminih, in opozarja:

“Pretirano poseganje po vitaminskih in mineralnih umetnih pripravkih lahko povzroči več škode kot koristi.

Dolgotrajno jemanje teh prehrambnih dodatkov lahko celo povzroči prezgodnjo smrt, je pokazala raziskava univerze Minnesota.

Znanstveniki so to ugotovili s proučevanjem 38.000 žensk, ki so sodelovale v ra­ziskavi, ki poteka že od leta 1996 in še ni popolnoma zaključena.

Dosedanji izsledki so pokazali, da je pri ženskah, ki redno posegajo po vitaminskih dodatkih, možnost za zgodnejšo umrljivost kar 2,4 odstotka višja kot pri tistih, ki jih ne uživajo.

Kot strokovnjakinja za prehrano ti torej polagam na srce, da prisegaš na zmernost in si privoščiš zgolj priporočljive odmerke, ki tvojemu telesu zagotovo ne bodo škodovali. Pretiravanje pa, kot vemo, nikoli ne prinese nič dobrega.”

Marjetka poudarja, da z uživanjem vitaminskih dodatkov ne moreš nadomestiti primankljaja pri nepravilno sestavljenih dnevnih obrokih.

“Raziskave potrjujejo, da je zaščitni učinek vitaminov in mineralov, zaužitih s hrano, večji, kot če jih zaužijemo v obliki prehranskih dopolnil. Hrana namreč v nasprotju s prehranskimi dopolnili vsebuje poleg vitaminov in mineralov tudi druge snovi, ki lahko vplivajo na boljše delovanje nekaterih vitaminov in mineralov v telesu.”

Ko s hrano ne dobiš dovolj vitaminov in mineralov

Vse lepo in prav, če dnevno res zaužiješ dovolj svežega sadja in zelenjave in če ne živiš v hujšem stresu. Kaj pa, če ti primanjkuje določenih vitaminov? To se kaže v motnjah presnove, ki lahko privedejo do hujših obolenj.

Stanje pomanjkanja posameznega vitamina imenujemo hipovitaminoza.

Uživanje prehranskih dopolnil je torej priporočljivo takrat, ko telo ta hranila zaradi različnih razlogov bolj potrebuje (denimo v nosečnosti, ob zelo povečanih fizičnih naporih, kroničnih bolezenskih stanjih).

Potrebna so tudi, če s hrano vneseš v telo premalo vitaminov in mineralov, kar se običajno zgodi pri enolični ali nekakovostni hrani ali pa kadar je vzrok pomanjkanja bolezen.

Če torej sumiš, da ti primanjkuje kakšnega vitamina, prosi zdravnico, naj pregleda tvojo kri (ali pa se odloči za samoplačniški pregled v laboratoriju) in ugotovi, ali res potrebuješ dodatke in katere.

Če meniš, da bi bilo kljub temu dobro jemati katerega od vitaminov, pa Cosmo po nasvetu strokovnjakov reče JA za:

  • VITAMIN D

Vitamin D igra glavno vlogo pri delovanju imunskega sistema, skrbi za primerno raven kalcija v krvi in prispeva k zdravju kosti in zob. Koža sama ne more proizvesti vitamina D, če je zaščitena z oblačili ali namazana s kremo z zaščitnim faktorjem 15 in več. Najprimernejši je v tekoči obliki.

  • FOLNA KISLINA

Zdravniki jo priporočajo tako nosečnicam kot ženskam, ki načrtujejo nosečnost, saj nezadosten vnos lahko povzroči rojstvo otrok z motnjami v razvoju.

Najdemo jo predvsem v listnati zelenjavi, jetrih, soji in pšeničnih kalčkih, a če naštetega ne ješ vsak dan, ti priporočamo dodatek. Pomanjkanje se izraža predvsem v slabokrvnosti, lahko pride celo do arteroskleroze in tromboze.

  • VITAMIN C

Ima pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema, nastajanju kolagena za normalno delovanje žil, kosti, hrustanca, dlesni in kože, k sproščanju energije pri presnovi, delovanju živčnega sistema, normalnem psihološkem delovanju, zaščiti celic pred oksidativnim stresom, pri zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti, povečuje tudi absorbcijo železa.

Ker vitamina C ne moreš vnesti preveč (saj čezmeren vnos preprosto polulaš), je to vitaminski dodatek, ki ti lahko samo koristi, tudi koža bo z njim po turobnih zimskih dneh lepo zaživela. Pazi le, da ga jemlješ v čisti obliki in naravnega, ne pa sintetičnega.

Pazi – hipervitaminoza!

Ne le da pretirano jemanje vitaminskih dodatkov ni priporočljivo – če jih boš jemala 'za vsak primer', si lahko nakoplješ hipervitaminozo – zastrupitev s prevelikimi odmerki vitaminov!

Ja, v priporočljivih količinah pripomorejo, da tvoje telo lahko brezhibno deluje, v prevelikih količinah pa delujejo toksično. Najbolj nevarni so v tem primeru vitamini, ki niso topni v vodi, to so A, D, E in K.

Izrazi, ki si jih zapomni

EU RDA je priporočena količina, za katero Evropska unija zahteva, da je navedena na nalepki. Koristna je zato, ker te seznani s povprečno količino pomembnega hranila, ki jo dnevno potrebuješ za dobro zdravje.

Pa vendarle: to je le grobo vodilo, ki temelji na potrebah povprečnega moškega.

RNI je dnevna količina hranila, ki zadostuje določeni skupini ljudi. Lahko se razlikuje glede na spol, starost in celo državo bivanja. 

IU je mednarodna enota za označbo količine učinkovine.

Kaj moraš vedeti o vitaminih?

1 Vitamini omogočajo potek bio­kemičnih reakcij v telesu, sodelujejo pri tvorbi kolagena, kostne mase, so nujni za dober vid in ustrezen imunski sistem.

Nimajo kalorične vrednosti niti ne dajejo energije, omogočajo pa sproščanje iz drugih snovi.

2 Na trgu je veliko različnih vitaminskih dodatkov, zato je prav, da se pred nakupom posvetuješ in ne kupuješ brezglavo prek spleta. Dražji vitamini niso nujno boljši, to je pokazala že cela vrsta raziskav.

“Težava je v tem, da država dopolnil ne nadzoruje natančno, in ko v neodvisnih laboratorijih preverijo vsebnost dopolnil, se pogosto izkaže, da je v njih precej manj učinkovin, kot je zapisano,” opozarjajo avtorji knjige Skrbimo za svoje telo.

Obenem pravijo, da so spodnji izrazi zgolj tržno naravnani in brez strokovne osnove, zato jim ne nasedaj: klinično dokazano, zajamčena učinko­vitost, visoka
koncentracija, maksimalna absorpcija, naravno, čisto, esencialno, kvalitetni
izvleček …

3 Pazi se dopolnil, ki na nalepki navajajo pretirane trditve o učinkovitosti, saj te naj­verjetneje ne držijo.

4 Nikoli ne prekorači dnevnega odmerka.

5 “Vsak posameznik ima različne potrebe po vitaminih, zato je pomembno, da veš, katerih morda primanjkuje prav tebi. Na trgu je veliko vitaminov v takšni in drugačni obliki, ki vsekakor niso potrebni v vsakdanji prehrani posameznika,” opozarja Marjetka Založnik.

6 “Veliko je sintetičnih vitaminov in branje deklaracij ter dodatno znanje te bosta obvarovali pred nepravilnimi nakupi. Naravno pridobljene vitamine in minerale naše telo lažje prepozna in posledično
bolje izkoristi.”

Besedilo: Petra Arula

Preberi še: Drobne malenkosti, ki odločajo o uspehu hujšanja (moraš jih poznati)