Vitamini in minerali v tabletki - na testu!

V register prehranskih dopolnil je prijavljenih že več kot 3.000 tovrstnih prodajnih artiklov. Manj pa je znanega o njihovi kakovosti ...

1. 2. 2012

... zato so v ZPS izvedli primerjalni test 12 vitaminsko-mineralnih prehranskih dopolnil, 10 namenjenih odraslim, in dve, ki sta namenjeni otrokom.

Na testu so preverili, koliko vitaminov in mineralov zares vsebujejo, ali so označbe skladne z zakonodajo in ali so morda zavajajoče.

Test je financiralo Ministrstvo za zdravje RS.

Zakaj testiranje?

Dandanes so potrošniki preko različnih medijev dnevno soočeni z informacijami, ki jim priporočajo uporabo raznolikih prehranskih dopolnil in številni se prav na podlagi oglasnih sporočil odločijo za nakup, saj obljubljajo, 'da nam bodo povrnila zdravje, izboljšala počutje ipd.'

"Ljudje si v večini primerov sami 'predpisujejo' prehranska dopolnila, kar še posebej velja v zimskem času, ko je pogostost prehladov večja. Zagotovo bi bil zanimiv podatek, koliko denarja za tovrstne izdelke letno nameni slovenski potrošnik, saj nam vse bolj agresivno oglaševanje vzbuja slabo vest, da ne poskrbimo ustrezno za svoje zdravje, če ne posežemo po njih," je komentirala pestro ponudbo prehranskih dopolnil Breda Kutin, predsednica ZPS.

Da se poraba tovrstnih izdelkov povečuje, kaže tudi trend naraščanja prijav prehranskih dopolnil, kar kaže visok interes tudi s strani proizvajalcev, vendar pa je na drugi strani malo znanega o kakovosti le teh.

"Odgovornost za zagotavljanje kakovost in varnost prehranskih dopolnil nosi nosilec dejavnosti, je pa seveda kakovost tesno povezana s proizvodnimi stroški. Jasno je, da 'samonadzor' pri takšni množici prehranskih dopolnil na tržišču ni najbolj učinkovit. Zato smo se zelo aktivno lotili tudi priprave priporočil za zagotavljanje kakovosti in uvajanja sheme za spodbujanje kakovosti prehranskih dopolnil. Za dosego cilja pa so pika na i zagotovo tudi neodvisna testiranja s strani potrošniških organizacij," je izpostavil pomen in hkrati nujnost ustreznega nadzora nad kakovostjo prehranskih dopolnil dr. Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko.

Kdaj po prehranska dopolnila?

Prehranska dopolnila so živila, katerih namen je dopolnjevati običajno prehrano.

So koncentrirani viri posameznih ali kombiniranih hranil, ki imajo hranilni ali fiziološki učinek.

Prehranska dopolnila so glede na sestavo razdeljena na več skupin, kot na primer vitamini in minerali, rastline in rastlinski izvlečki, prehranske vlaknine, čebelji pridelki in mikroorganizmi.

"Pa vendar je potrebno poudariti, da uživanje uravnotežene prehrane lahko ponudi organizmu vse potrebne vitamine in minerale v optimalnih razmerjih in koncentracijah," je poudarila Urška Blaznik z IVZ in dodala:

"Seveda obstajajo izjeme, npr. posameznikih, pri katerih zaradi določenih stanj, obdobij in življenjskih pogojev lahko nastopi višja potreba po vitaminih in mineralih in je vnos možen tudi preko prehranskih dopolnil."

Prehranska dopolnila niso zdravila!

Prehranska dopolnila po obliki (npr. tablete, kapalne stekleničke, prašek) in načinu uporabe spominjajo na zdravila, zato jih ljudje pogosto zamenjujejo.

"Vendar je potrebno poudariti, da je prehransko dopolnilo namenjeno dopolnjevanju običajne prehrane in ne zdravljenju ali preprečevanju bolezni, čemur so namenjena zdravila. Navajanje zdravilnih lastnosti zato na dopolnilih ni dovoljeno."

Velike razlike v cenah

Cene vitaminsko-mineralnih prehranskih dopolnil, ki so jih kupili, so zelo različne. Za en zavitek so plačali najmanj 0,71 evra ('DAS gesunde PLUS'), največ pa kar 19,04 evrov (ABC Plus).

Vendar na ZPS poudarjajo, da je potrebno dejansko ceno izdelka presojati glede na to, koliko nas stane dnevno priporočeni vnos prehranskega dopolnila. Tudi po tej presoji je najcenejši 'DAS gesunde PLUS' (dnevni priporočeni vnos stane le 4 cente). Glede na dnevno priporočeni vnos pa je najdražji vzorec 'Source of Life' (1,89 evra).

Veliko možnosti za izboljšave pri označbah

"Pri preverjanju označb smo ugotovili kar nekaj kršitev, eden izmed izdelkov je imel na primer celotno označbo v tujem jeziku. Ugotovili pa smo tudi, da vrednosti preverjenih hranil, ki so bile zapisane na označbi, le pri treh vzorcih niso bistveno odstopale od analitsko določenih vrednosti. Največkrat so bile razlike med označeno vrednostjo hranila in analitsko ugotovljeno vsebnostjo v laboratoriju pri vitaminu E," je komentirala kakovost označb prehranskih dopolnil dr. Tanja Pajk Žontar iz ZPS in dodala:

"Pri večini izdelkov pa smo našli tudi navedbe, ki s poudarjanjem vloge vitaminov in mineralov nagovarjajo potrošnike k rednemu uživanju le teh, kar za potrošnike zavajajoče."

ZPS nasvet

  • Ne uživajte prehranskih dopolnil na 'lastno pest'. Pred nakupom se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, zlasti če jemljete zdravila za določeno bolezen ali če želite dopolnilo ponuditi otroku.
  • Prepričajte se, da je na vitaminsko-mineralnem dopolnilu izrecno označeno, da je namenjeno otrokom. Če te označbe nima, je namenjeno le odraslim, oziroma starejšim od 14 let! Na ZPS so ugotovili, da so otroci vse bolj pogosto neposredno izpostavljeni oglaševanju (v obliki nagradnih iger, oglasov v otroških revijah, med predvajanjem televizijskih programov za otroke,...), zato bodo pristojnim organom posredovali pobudo za zakonsko ureditev oglaševanja, ki je namenjeno otrokom.
  • Ne kupujte prehranskih dopolnil, pri katerih vas proizvajalci prepričujejo, da z uravnoteženo prehrano ni mogoče zadostiti potreb po hranilih. Pa tudi ne tistih, za katera obljubljajo, da zagotavljajo 'čudežno' ozdravitev oz. jim pripisujejo, da  zdravijo posamezne bolezni.
  • Ne priporočamo kupovanja dopolnil na spletu, še posebej pri tistih ponudnikih, ki nimajo sedeža pri nas ali v EU.

Več informacij na spletni strani ZPS.

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri