Vitalnost z mlečnimi izdelki

Si že kdaj slišala za legendarno Kleopatrino lepoto? Egipčanska kraljica je za svoj nepozaben videz poskrbela z raznovrstnimi lepotnimi triki, največkrat pa se izpostavlja njeno navado, ki še danes zbuja veliko pozornosti - najraje se je sproščala v mlečni kopeli.

18. 10. 2010 | Promocijsko sporočilo

Da, že Kleopatra je poznala pozitivne skrivnosti mleka in mlečnih izdelkov, mi pa ti jih bomo tokrat nekaj zaupali.

Mleko in mlečni izdelki

... te zagotovo spremljajo že skozi celo življenje, saj ti je mama najbrž poleg zajtrka vedno ponudila še kozarec mleka, rekoč, 'da boš zrasla v veliko in zdravo dekle'. Imela je prav – mleko in mlečni izdelki namreč vsebujejo mnogo hranilnih snovi, ki telesu omogočajo zdravo delovanje in skrbijo za izboljšano presnovo.

Mleko in mlečni izdelki naj se zato v skladu s prehranskimi priporočili vsak dan znajdejo na jedilniku, pa naj gre za jogurt, sir ali ostale izdelke.

V tvojem hladilniku

Te zanima, kaj vse vsebujejo mlečni izdelki, ki jih bolj ali manj vsak dan zagledaš v svoji zakladnici hrane - hladilniku? Na trgu lahko najdeš nešteto mlečnih izdelkov različnih proizvajalcev, ki se odlikujejo s svojstvenimi prehranskimi značilnostmi.

Jogurt, kislo mleko in kefir

Jogurt, kislo mleko in kefir so najbolj znani predstavniki fermentiranih mlečnih izdelkov.

Fermentacija morda zveni strokovno, vendar je vse kar precej enostavno - to je postopek mlečnokislinskega vrenja, pri katerem izbrane mlečnokislinske bakterije mlečni sladkor pretvorijo v mlečno kislino. Vsi našteti izdelki ugodno delujejo na tvojo prebavno pot, saj so lahko prebavljivi, vsebujejo pa tudi zdravju koristne snovi. Poleg tega jogurte z živimi kulturami mikroorganizmov lahko uživajo tudi ljudje z oslabljeno sposobnostjo prebavljanja laktoze. Jogurti in drugi fermentirani mlečni izdelki namreč vsebujejo manj laktoze kot mleko, mlečnokislinske bakterije pa jo dodatno pomagajo razgrajevati.

Dobra stran jogurta je tudi njegov rok uporabnosti - zaradi vse bolj izpopolnjene higiene med proizvodnim procesom in zaščitnega delovanja mlečnokislinskih bakterij je rok uporabnosti jogurtov, brez dodajanja konzervansov, več tednov.

Sir – veliko beljakovin in kalcija

Sir je, poleg mleka v prahu, najbolj obstojen mlečni izdelek, bogat z beljakovinami in kalcijem.

Pripravljajo ga s postopkom sirjenja, z dodajanjem mlečnokislinskih mikroorganizmov in naravnih encimov, ki delno razgradijo beljakovine. Na policah trgovin lahko najdeš pestro izbiro sirov, ki se delijo v različne skupine glede na vrsto mleka, čas zorenja, vsebnost maščobe in vsebnost vode.

Skuta – odlična za tiste, ki jejo malo ali nič mesa

Skuta je sveži sir, bogat s polnovrednimi beljakovinami, ki enakovredno nadomeščajo meso in jajca. Skutine beljakovine so sestavljene iz veliko življenjsko pomembnih aminokislin, med katerimi se znajde tudi aminokislina poimenovana metionin, ki skrbi za presnovo maščob in ščiti ter podpira delovanje jeter. V skuti so tudi pomembni vitamini, ki jih tvoje telo ne zmore proizvesti samo, zlasti vitamini skupine B ter mineralne snovi. Zaradi nizke vsebnosti maščob in holesterola je skuta super živilo, ki ti obogati vsakdanji jedilnik.

Življenjsko pomembne aminokisline v sirotki

Sirotke najbrž ne najdeš prav pogosto v domačem hladilniku, vseeno pa ti predstavljamo njene koristne učinkovine.

Sirotko pridobivamo kot stranski proizvod sira. Beljakovine, ki jih nosi v sebi, vsebujejo vse življenjsko pomembne aminokisline v idealnem razmerju, zato so ocenjene kot najdragocenejše mlečne beljakovine. Sirotka vsebuje malo natrija, prav tako pa le 1 % maščob, po drugi strani pa je bogata v kaliju in vitaminih. Zaradi beljakovin, ki jih organizem zlahka izkoristi in omogočajo hitrejšo obnovo celic, je sirotka še posebej priljubljena med športniki.

Jogurt, mleko, skuta in sir v dnevni prehrani

Omenjeni mlečni izdelki vsebujejo kopico vitaminov in mineralnih snovi, ki ti pomagajo pri ohranjanju zdravega telesa, zato svetujemo, da jih uživaš vsak dan – zmerno, tako kot druga živila.

V uravnoteženi prehrani naj bi vsak dan zaužili 4 dl mleka, jogurta ali kislega mleka ali 6 žlic skute ali 5 dkg sira.

Vsekakor pa Slovenci po porabi mleka in mlečnih izdelkov še vedno zaostajamo za evropskim povprečjem, kar ugotavlja tudi Ivanka Valjavec, predsednica Gospodarskega interesnega združenja mlekarstva Slovenije:

"Kljub naraščanju porabe mleka in mlečnih izdelkov v gospodinjstvih ostaja Slovenija pod evropskim povprečjem porabe na prebivalca, čeprav spadajo mleko in mlečni izdelki med osnovne skupine živil, ki naj bi jih človek zaužil vsak dan. Gospodarsko interesno združenje mlekarstva Slovenije je zato oblikovalo dvoletni nacionalni Program generične promocije in informiranja za mlečne izdelke, s katerim bomo izobraževali in spodbujali domače potrošnike  k uporabi mlečnih izdelkov v uravnoteženi prehrani."

Mleko in mlečni izdelki so IN, na kar te bodo kmalu opozorile ulice mesta. Tudi sama poskrbi za svoje zdravje in si privošči enega od slastnih mlečnih izdelkov!