Vir rastlinskih beljakovin

8. 1. 2008
Vir rastlinskih beljakovin

Beljakovine potrebuješ zdravo telo in če si se odločila, da ne boš uživala mesa, jih moraš nadomestiti na drugačen način. Na primer, s sojo.

Soja je živilo, ki v prehrani lahko delno ali popolnoma nadomešča živalske beljakovine. Uvrščena je v družino stročnic, ima pa visoko hranljivo vrednost. Po količini beljakovin se nobena rastlinska hrana ne more primerjati z njo. Na daljnem vzhodu so to vedeli že pred tisočletji, zato soja tam že dolgo velja za poglavitni del prehrane.

Če še nisi vedela, soja je:

  • živilo z nizkim glikemičnim indeksom, kar pomeni, da njeno uživanje ne obremenjuje trebušne slinavke.
  • bogata z vitamini in minerali.
  • odlična za prebavo, saj vsebuje veliko balastnih snovi.
  • bogat vir lecitina, ki spodbuja delovanje možganov – za študij!
  • antioksidant, zaradi delovanja izoflavonov.

Sojini izdelki

Sojo je mogoče pripraviti na nešteto načinov, saj je na trgu vedno več sojinih izdelkov. Poskusi katerega od njih …

Sojini kalčki: so okusni sveži ali vloženi, uživaš jih lahko v solati ali jih dodaš toplim jedem. Sojino mleko: je zaradi vsebnosti laktoze primerno za vse, ki imajo težave pri prebavi mleka.

Sojino meso: je odlično nadomestilo za vse vrste mesa, kupiš ga lahko v obliki kosmičev ali kock.

Tofu: ali sojin sir pridobivajo iz sojinih semen, je nizkokaloričen izdelek, ki ima vse značilnosti sirov, le da je brez holesterola. Pa še okusen je.

Sojina omaka: je pripravljena iz soje, vode in morske soli, uporabljaš pa jo lahko kot začimbo, ki bo izboljšala jedi.

Sojina moka: se uporablja kot dodatek za povečevanje vsebnosti beljakovin v kruhu in pecivu, lahko pa jo uporabiš tudi za zgoščevanje juh in omak.

Sojina kava: je pridobljena iz nepraženega sojinega zrna, ne vsebuje kofeina in teina. Zato je še posebej zdrava.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord