Ja, tako koristna je telovadba med nosečnostjo (+ video trening)

Med ženskami velja prepričanje, da je športna aktivnost med nosečnostjo nevarna. Danes smo zate pripravili prispevek (+video trening) o tem, kako koristna je v bistvu vadba tudi med visoko nosečnostjo in te spodbuditi, da na poti do svojega cilja ostaneš tudi tistih 9 mesecev, ko pod srcem nosiš svoj največji zaklad.

Ja, tako koristna je telovadba med nosečnostjo (+ video trening) (foto: Osebni arhiv Adrijane Brečko) Osebni arhiv Adrijane Brečko
14. 5. 2017

Ohranjanje redne vadbe skozi celotno nosečnost ti lahko pomaga, da ostaneš zdrava in se odlično počutiš. Kot pravi dr. Traci C. Johnson, redna telovadba med nosečnostjo lahko izboljša tvojo držo in zmanjša nekatere pogoste neprijetnosti, kot sta na primer bolečine v hrbtu in utrujenost.

Dokazano je celo, da lahko fizična aktivnost prepreči gestacijski diabetes (tj. sladkorno bolezen, ki se razvije med nosečnostjo), sprošča stres in poveča vzdržljivost, ki je potrebna pri popadkih in porodu samem.

Če si bila tudi pred porodom fizično aktivna, ni razloga, zakaj ne bi s tem nadaljevala – seveda prilagojeno (kot si lahko ogledaš v VIDEO posnetkih na dnu članka).

Ne trudi se telovaditi s takšnim tempom kot prej, raje se osredotoči na to, kar ti v tem trenutku najbolj odgovarja.

!!! V vsakem primeru je dobro, da se prej posvetuješ s svojim zdravnikom in če med vadbo kadarkoli začutiš nelagodje, takoj prenehaš z vadbo. !!!

Tudi, če prej nisi nikoli telovadila, pa bi rada v nosečnosti začela, lahko z vadbo brez težav in varno začneš, vendar se pred tem vsekakor posvetuj s svojim zdravnikom, predvsem pa ne poskušaj nove, naporne vadbe. Že hoja bo naredila svoje. :)

Strokovnjaki na tem področju priporočajo 30 minut (lahko tudi več) moderirane vadbe na dan – celo vsak dan, razen v primeru, če imaš zdravstvene ali nosečniške težave.

Telovadba se odsvetuje tistim nosečnicam, ki imajo zdravstvene težave, kot so astma, bolezni srca ali diabetes.

Vadba pa je lahko prav tako škodljiva v primeru, če ima nosečnica težave, povezane z nosečnostjo, kot so na primer krvavitve, nizka posteljica, možnost tveganja ali ponovitve spontanega splava, predhoden prezgodnji porod ali slaboten maternični vrat.

V tem primeru je še posebej nujno (!!!), da se posvetuješ s svojim zdravnikom, ki ti lahko prav tako svetuje, kako glede na tvoje predhodno zdravje začeti s telovadbo.

Pri rizičnih nosečnostih je torej treba še posebej paziti in najbolje je, da v tem primeru telovadiš pod vodstvom kar se da najbolj usposobljenega strokovnjaka.

Tudi mlada blogerka Adrijana se je po njenih besedah v drugi polovici nosečnosti znašla na koncu slepe ulice.

"Preden sem zanosila, sem trenirala na fitnesu z utežmi in z vadbami sem nekje do petega meseca lahko nemoteno nadaljevala, nakar je breme postalo preveliko."

"Nisem se želela sprijazniti s tem, da bom morala opustiti treninge za naslednjih par mesecev, ampak telo mi na isti način ni dovolilo nadaljevati.

Totalna izključitev vadbe pa je kmalu privedla do tega, da sem imela tako hude bolečine v križu, da en dan nisem mogla niti hoditi.

Seveda – dojenček in posledično breme je postajalo vedno večje, moje mišice pa vedno bolj ohlapne.

Zato mi je bil cilj najti način, kako bi vzdrževala aktivnost vse do konca nosečnosti, ampak seveda na prilagojen ter varen način.

In še enkrat se je izkazalo tisto, kar je meni kmečka logika govorila že od začetka, pa vendar (zdaj bolj kot kadarkoli) opažam, da se tega zaveda še veliko premalo ljudi, predvsem nosečnice – NAJVEČJA napaka, ki jo (zdrave) nosečnice naredijo je, da prekinejo s telesno aktivnostjo oz. se celo v splošnem bojijo delati stvari, ki so jih prej.

S tem ne naredimo nič drugega, kot pa se prikrajšamo za ogromno koristi, ki jih prinaša telesna aktivnost:

- lajša bolečine v ramenih, hrbtu in križu, ki so v nosečnosti posebej obremenjene
- krepi mišice medeničnega dna, kar pomaga, da medenično dno ne popusti preveč in da si nosečnica po porodu prej opomore
- dodaten plus je, da ostaneš v formi, kar bo prišlo znatno prav, ko bo dojenček enkrat tu + lažje in hitreje boš po porodu prišel v prvotno stanje."

Ker sama ni bila prepričana, kako bi začela, je za pomoč prosila Urško, strokovnjakinjo na področju pilatesa, vadbe med nosečnostjo, poporodne vadbe, individualnih treningov.

Skupaj sta pripravili vadbo za celotno telo, ki je varna za izvajanje v tretjem trimerečju (seveda, dokler se v njej počutiš dobro).

Da bi spodbudili čim več nosečnic, to vadbo delimo tudi s teboj.

Izvajaš jo lahko tako v fitnesu kot tudi doma, prilagodiš pa si jo lahko kakor ti paše in seveda kolkor ti tvoje telo omogoča.

V nadaljevanju si oglej posnetek za vadbo zgornjega…

 

… in spodnjega dela telesa:

 

Zato, drage nosečnice, ni razloga, da ne bi telovadile tudi med nosečnostjo – seveda, če vam to zdravje omogoča. :)

Trenutno pri Urški poteka tudi nagradna igra, v kateri bo podarila priročnik za telovadbo nosečnic, ki vključuje vse pomembne informacije o gibanju in programe vadbe.

Sodeluješ pa lahko na spodnji povezavi:

Pripravila: Nika Švajncer

Preberi še: Kako ženska čuti sebe prve minute po rojstvu otroka? Ta zapis preberita OBA! ali pa Vaje za krepitev mišic medeničnega dna.

Priporočamo tudi: Horoskop: Kakšna mamica si/boš glede na tvoj astrološki znak?