Veš TE temne pike na jajčni lupini? TO moraš narediti, če jih vidiš na jajcih, ki jih imaš doma

Si za vikend za zajtrk privoščiš jajca? Preveri, če imajo na jajčni lupini TE temne pike in preveri, kaj pomenijo (in kaj moraš s takšnimi jajci narediti). 

Veš TE temne pike na jajčni lupini? TO moraš narediti, če jih vidiš na jajcih, ki jih imaš doma (foto: Profimedia) Profimedia
18. 6. 2022

Zagotovo si že kdaj naletela na t.i. pegasta jajca oz. rjavo jajčna lupina s temnejšimi rjavimi lisami in pikicami.

Zakaj to pravzaprav nastane?

Pri rjavih jajcih temnejše liste nastanejo, ko jajce potuje po jajcevodu. Medtem ko jajce potuje po jajcevodu, se vrti. Če se med nastajanjem lupine vrti prepočasi, se na nekaterih mestih naloži več pigmentnih molekul in tako na koncu lupina dobi temnejše pikice.  

Ali je takšno jajce varno za uživanje? 

Na kratko – je. 

Takšne majhne nepravilnosti na jajčni lupini so nekaj povsem običajnega. Zgodijo se na vsake toliko časa in načeloma ni s takšnim jajcem nič narobe

Ali kot je pojasnil Kenneth Anderson, specialist za perutnino z Univerze v Severni Karolini, »je imela tega dne maternica kokoši slab dan in je izločila nekaj dodatnih kristalov kalcijevega karbonata«. 

Hotelski delavci razkrili najbolj NORE stvari, ki so jih videli v službi

Vendar pa večje izbokline pomenijo, da je lupina, ki jo obkroža, šibkejša in zato je jajce krhkejše. Ni slabo jajce, a velja za nižjo kakovost, zato se pogosto uporabi za pridelavo drugih živil – je torej porabljeno hitreje, s tem pa se prepreči, da bi do potrošnika prišlo poškodovano jajce. 

Pomembno je – ko gre za varnost – da lupina jajca ni poškodovana, da je jajce sveže, kako jajca shraniš in kako jih pripravljaš. 

Viri:
Eggshell color in brown-egg laying hens — a review; S.Samiullah, J.R.Roberts, K.Chousalkar† – www.sciencedirect.com

Fotografije: Profimedia

Preberite več na Aktivni.si