Veš, kdaj zavreči zobno ščetko?

Poleg rednega ščetkanja zob lahko zobe zaščitiš tudi na drug način. Z rednim menjavanjem starih obrabljenih zobnih ščetk namreč.

Zobna ščetka (foto: Shutterstock) Shutterstock
12. 6. 2012 | Promocijsko sporočilo

Takšno menjavanje te ščiti pred nabiranjem oblog ter nastankom kariesa. Ščetke za zobe, ki so izrabljene, ne morejo učinkovito odstranjevati zobnih oblog, kar je ključno za vzdrževanje zdravih zob in dlesni.

Ščetka predstavlja prvo obrambno črto oralne higiene, zato ne dovoli, da tvoja kopalnica skriva stare, oguljene, obrabljene ščetke. Če ščetka postaja podobna grmu jo takoj vrzi v smeti.

Po pravilih bi ščetko morala menjati vsake 3 mesece in po vsakem prehladu ali bolezni. Dobra zobna ščetka za zobe mora imeti čvrste ščetine oblikovane tako, da lahko v vsakem trenutku same prilagajajo kontrolo pritiska in smeri ščetkanja.

Potem mora dobra ščetka imeti čim večje število vlaken, ki pa ne smejo biti trda, da ne bi ranila dlesni ali jih potiskala pod nivo zobne krone (paradontoza).  To se pogosto pojavlja pri ljudeh, ki uporabljajo trde ščetke za zobe.

Kako najbolje poskrbiš za svojo ščetko?

Ščetko nikoli ne pokrivaj s kapico. Dovoli, da se ščetka dobro osuši na zraku. Bakterije se bodo pod kapico še hitreje in v večjem številu množile. Praviloma po vsaki uporabi dobro operi svojo ščetko. Glavo drži pod toplo vodo, dokler na ščetki ni nobene sledi o zobni pasti več. Ščetko lahko dizenficiraš tudi na način, da jo pustiš v ustni vodici vsaj 5 minut.

Ščetko drži tudi na mestu oddaljenem od WC školjke, saj se z izplakovanjem po zraku širijo fekalne bakterije in tako pristanejo na tvoji ščetki. Ščetke naj bodo torej na mestu, kjer je umivalnik ali v omarici. Prav tako pa bodi pozorna, da se ščetke med seboj ne dotikajo z glavami.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri