Velika krvodajalska akcija 'Daruj energijo za življenje!'

Naša kri je nenadomestljivo zdravilo in nekaj najdragocenejšega, kar lahko podarimo sočloveku.

20. 5. 2011

Družba Petrol d.d., Rdeči križ Slovenije in Zavod Republike Slovenije za transfuzijsko medicino (ZTM) so predstavili vseslovensko krvodajalsko akcijo 'Daruj energijo za življenje!'

Namen humanitarne krvodajalske akcije, ki so jo v ponedeljek, 16. maja, javno podprli tudi znani Slovenci in Slovenke, je opozoriti ljudi na pomembnost krvodajalstva in jih vzpodbuditi, da postanejo redni krvodajalci.

Krvi, ki jo zdravstvo potrebuje za oskrbo pacientov, je namreč premalo, zadovoljivo oskrbo pa ogroža tudi možnost večjih nesreč. Več o stanju zalog in potrebah po darovani krvi na daruj-kri.si in facebook/daruj.kri.

Potrebujemo 42.000 litrov krvi letno

Slovensko zdravstvo, po podatkih Rdečega križa Slovenije, potrebuje 42.000 litrov krvi na leto. To pomeni, da potrebujemo 400 krvodajalk in krvodajalcev vsak delovni dan oz. kar 105.000 krvodajalcev na leto.

Darovana kri je nujno potrebna pri operacijah in nesrečah, za oskrbo enega ponesrečenca pa je lahko potrebnih celo do 15 litrov krvi oz. kri 20 do 30 krvodajalcev.

Cilj akcije je pridobiti čim več novih krvodajalcev, ki bodo na razpolago za darovanje v trenutku, ko bo potreba po krvi njihove krvne skupine narasla.

Shranjena kri ima namreč omejen rok trajanja, zato je krvodajalstvo po potrebi ključnega pomena, da ne prihaja do prevelikega nihanja zalog krvi. Prav tako se na Zavodu RS za transfuzijsko medicino, poleg splošnega pomanjkanja krvi, srečujejo z nihanjem zalog določenih krvnih skupin.

V ta namen je družba Petrol vzpostavila spletno stran www.daruj-kri.si, ki od 17. maja dalje vsak dan ažurno prikazuje skupno stanje zalog in potreb po krvnih skupinah v vseh Centrih za transfuzijsko dejavnost po Sloveniji.

Na ta način se lahko vsak posameznik takoj prepriča ali primanjkuje krvi njegovega tipa, posamezniki, ki pa se doslej še niso vpisali v bazo krvodajalcev, lahko to storijo preko spletne strani.

Podpora akciji je velika

Krvodajalsko akcijo, ki se je začela 16. maja in bo potekala mesec dni, so na dan začetka podprli tudi številni znani Slovenci in Slovenke, med njimi Jurij Zrnec, Branko Djurič – Ðuro, Marko Potrč, Katarina Venturini, Vinci Vouge Anžlovar, Pavle Ravnohrib, Rok Ferengja iz skupine Rok'n'bend, Aljaž Farasin iz skupine Eroika, Samuel Lucas, Jadranka Juras, Eva Moškon in Marijana Hlebš, Alenka Tetičkovič, Urška Majdič in Sergej Pobegajlo iz skupine Billysi, Regina, Omar Naber, Ivjana Banič, Denis Avdič, predsednik in regionalni kreativni direktor Studia Marketing JWT, Jernej Repovš, Jernej Šugman in Nuša Drašček. Znane osebnosti so se s svojo prisotnostjo na ponedeljkovem humanitarnem dogodku, osebno zahvalile vsem, ki so kadarkoli darovali kri za sočloveka.

Kri so že in še bodo tekom akcije darovali zaposleni v agenciji Studio Marketing JWT, ki je zasnovala celotno družbeno odgovorno akcijo 'Daruj energijo za življenje!'. K akciji je s svojo prostovoljno pomočjo na ponedeljkovem humanitarnem dogodku pripomogla tudi družba Sintal Koncern.

V znak podpore akcije so po zaključku današnje novinarske konference predsednik uprave Petrola, Tomaž Berločnik, minister za zunanje zadeve, Samuel Žbogar, in predsednik Zavoda RS za transfuzijsko medicino, Igor Velušček, darovali kri.

Pobudniki akcije 'Daruj energijo za življenje!' pozivajo celotno Slovenijo k vpisu v krvodajalsko bazo in darovanju krvi, ko je to potrebno.