Vedno in povsod varne na soncu

Kjer koli vas bo to poletje obsijalo sonce: na plaži, v mestu ali med tekom in športno aktivnostjo, držite se naših nasvetov in preživite varno poletje brez opeklin in dolgotrajnih poškodb.

27. 5. 2004

Kot zavedna ‘kozmovka’ verjetno že načrtujete dolgo, vroče poletje. Pomanjkljiva garderoba, zabave na plaži, odbojka na mivki ali prijetno pohajkovanje in raziskovanje zahtevajo popolno zaščito. Vse smo rade malce porjavele, tako smo videti bolj sveže, podočnjaki so manj vidni, celo bolj vitke smo in zgubana koža je bolj gladka.

Vendar naj vas trenuten dober videz ne zavede. Sončni žarki so pravzaprav glavni krivec za nastajanje gub, poškodujejo lahko naš DNK in uničujejo naravni imunski sistem, kar v najbolj črnem scenariju privede do najpogostejše oblike raka. Nočemo vas prestrašiti, vendar verjemite, da je stvar vsaj toliko resna kot posledice nezaščitenega seksa. Zato bodite vedno in povsod pripravljene!

1. žar na plaži ali ob bazenu

Sodite med tiste, ki ure in ure željno vpijate sončne žarke in se ves čas pražite? Ko greste v vodo, vzamete s seboj blazino, na kateri zaradi pljuskanja hladne vode zdržite celo večnost. Za vas obstaja dvojna zaščita. Mimogrede, za celo telo morate porabiti malo več kot polovico 50 ml stekleničke, če želite, da SPF-faktor zdrži obljubljeno zaščito.

Sicer pa bodite pozorne na kreme, ki poleg zaščitnih faktorjev in UV-filtrov vsebujejo tudi antioksidante. Ti kožo varujejo pred staranjem in poškodbami sončnih žarkov. Novost na tržišču je Eucerin linija za sončno zaščito kože, nagnjeno k sončnim alergijam in fotosenzibilizaciji, s posebnim visoko učinkovitim antioksidantnim sistemom.

Po sončenju obvezno uporabljajte vlažilne kreme, ki so narejene za kožo, ki je bila izpostavljena soncu, saj vsebujejo poleg vlage in hladilnih učinkovin tudi prepotrebne vitamine, ki jih je koža izgubila na soncu.

Več kot nasvet: Do fotosenzibilnosti kože lahko pride zaradi jemanja določenih zdravil, kot so: antibiotiki, antidepresivi, antidiabetiki, antihistaminiki, kontracepcija, citostatiki, diuretiki, zato se prej posvetujte z zdravnikom ali uporabljajte kremo, ki bo to preprečila.

2. prepotene na soncu

Ni nujno, da poležavate na brisači, sonce vas še hitreje in manj opazno poboža med igranjem odbojke na mivki (90 odstotkov sončnih žarkov dobimo od odboja vode, mivke in celo cementa), kolesarjenjem, deskanjem. Pot in sonce kožo razdražita. Pomembno je, da si kremo za sončenje nanesete vsaj dvajset minut pred aktivnostjo, da lahko prodre globlje in se ne spere s prvim potenjem.

Vedno izberite vodoodporno zaščito, ki bo delovala dlje. Navadno so vse otroške kreme vodoodporne, ker otroke težko prikličemo iz vode in so tako nenehno na udaru. Z brisačo si boste obrisale tudi kremo, zato si jo nanašajte vsaki dve uri. Ker pot in voda privabita še več žarkov, naj bo zaščitni faktor še enkrat višji.

Za posebne predele (nos, pleša, ušesa) imejte vedno pri roki nemasten stik Vichy Capital Soleil SPF 60. Da pa vam sonce ne ‘udari’ v glavo, nosite zračno kapo!

Več kot nasvet: Za obraz uporabljajte posebne kreme, ki so nemastne, ne zapackajo por in vsebujejo več antioksidantov, da kožo zaščitijo od nastajanja novih gub in gubic. Še posebej pomembno je to pri moški koži, ki je po naravi bolj mastna in ima več lojnic.

3. poletje v mestu

Čeprav niste ravno v bikiniju, vas lahko sonce ujame nepripravljene. Kar 70 odstotkov sončnih žarkov nas oplazi po naključju; ko pijemo kavico, hodimo po nakupih ali si ogledujemo znamenitosti. Celo v prosojnih in tankih tkaninah nismo varne, saj nam bombažna majica nudi le zaščito SPF 8 in smo varne le v džinsu in debelejših materialih.

Če želite testirati tkanine, jih pridržite proti soncu. Če prepuščajo svetlobo, pomeni, da vas ne ščitijo dovolj. Za vsak primer se doma namažite s kremo, najbolj priporočljiv je gel, npr. Eucerin Creme – Gel SPF15. Tudi pudri, ki obljubljajo zaščitni faktor 15, niso preveč ‘zaščitniški’, saj jih navadno nanesemo v zelo tankem sloju. Bolje bo, če prej uporabimo kremo; na primer Nivea Visage Natural Booster, ki daje vlago, zaščito, oži pore (kar je poleti zelo dobrodošlo tudi tistim, ki nimate mastne kože) in s kože briše prve sledi staranja.

Več kot nasvet: V torbici imejte vedno kremo z visokim zaščitnim faktorjem, da vas ne preseneti malo daljše klepetanje v sončnem lokalu ali nepredvideni piknik v parku. Priporočamo Dermalogica Ultra Sensitive Sun Block SPF 25; rahlo je obarvana in sestavljena s popolnoma naravnimi faktorji zaščite.

Ariana Vetrovec