Varni užitki v dvoje

Načrti so pomemben del tvojega življenja. Na primer, kaj boš oblekla naslednji dan, kako si boš sestavila nov jedilnik do malce večjih, kakšni so tvoji karierni cilji in s kom si boš delila posteljo. Mednje pa spada tudi načrtovanje kontracepcije, na dolgi rok ali v zadnjem hipu.

Varni užitki v dvoje (foto: Getty Images) Getty Images
14. 3. 2016

Saj vemo, da se vsega vedno ne da načrtovati in da še posebno pri strastnih igricah in v spolnosti velja spontanost pred načrtovanjem.

Pa vendar, tudi tukaj ne smeš biti preveč sproščena in brez nadzora, vsaj kar se tiče zaščite. Preberi, katero vrste zaščite je najbolje izbrati glede na tvojo spolno aktivnost, da ne bo rezultat strastne noči 1 + 1 = 3.

Dolgotrajno razmerje

En mesec ne šteje, šest si že blizu, vse, kar je več kot dve leti, pa vsekakor obeta. Pri dolgotrajnem razmerju je vajino spolno življenje konstistentno (upamo), redno, zato naj bo takšna tudi tvoja kontracepcija.

Za zelo učinkovito veljajo kontracepcijske tablete. Najbolj brez skrbi boš, če boš izbrala dolgo delujočo obliko kontracepcije.

Zakaj bi izbrala to obliko kontracepcije?

Ker je preprosta, ni ti treba vsak dan skrbeti, ali si vzela tabletko ali ne, je izjemno (več kot 99-odstotno) učinkovita ter traja dalj časa (od tri do deset let, odvisno od vrste).

Načrtujeta vikend oddih v toplicah ali gorski koči

Če se je odločil, da te naslednji vikend ponese med zvezde in pripravlja romantične trenutke, potem imaš zagotovo dovolj časa, da ne razmišljaš le o tem, kakšno spodnje perilo boš izbrala, ampak tudi katero vrsto zaščite.

Najbolj praktični in priročni zaščiti sta uporaba kondoma in diafragme, ki jo lahko kupiš (ali pa on!) v prosti prodaji, če pa ima tvoja ginekologinja prost termin, jo le obišči.

Poleg kontracepcijskih tabletk ti lahko predlaga še druge oblike kontracepcije, kot so vaginalni obroček, obliž, depo kontracepcijsko injekcijo ali katero od dolgo delujočih metod. Vse naštete metode so zelo učinkovite.

Če te fant povabi na zmenek v zadnjem hipu

Samska si, a imaš kar nekaj snubcev, kakšnega tudi zad­nji trenutek. Preventiva je vedno bolje kot kurativa, zato tudi če nisi prepričana, da bi se ta večer lahko kaj zgodilo, misli dva koraka vnaprej. Uporabi kondom!

Njihova prednost je v tem, da so najbolj dostopni, ob pravilni uporabi učinkoviti, predvsem pa edini, ki ščitijo pred spolno prenosljivimi okužbami.

Pri kondomu res nimaš izgovora, da ga nisi mogla kupiti (sicer ga ima veliko fantov vedno pri sebi, saj so itak vedno prepričani, da se jim bo posrečilo), na voljo so v lekarnah, trgovinah, bencinskih črpalkah, še v nekaterih klubih jih lahko kupiš.

Pri nerednih partnerjih in avanturah za eno noč ni pomembna le nezaželena nosečnost, ampak tudi zaščita pred spolno prenosljivimi okužbami. Če se nisi pripravljena odreči užitku brez uporabe kondoma, potem izberi kakšno od bolj zanesljivih metod ter se zaščiti vsaj pred neželeno nosečnostjo.

Tega pa sploh nisi načrtovala

Na žalost načrti včasih spodletijo in lahko se zgodi tudi tebi.

Če se pri seksu nisi zaščitila, brez panike, vse bo še v redu. Na srečo je na voljo jutranja tabletka, hormonska tabletka, ki v treh do petih dneh po nezaščitenem spolnem odnosu (odvisno od vrste) prepreči neželeno nosečnost.

Novejša tabletka, ki učinkuje še po petih dneh po nezaščitenem spolnem odnosu, je sicer dvakrat dražja od prve.

V vsakem primeru bodi pozorna, da tabletko vzameš čim prej, saj učinkovitost pada iz ure v uro. Prav je, da na to tabletko pomisliš tudi, če vama je počil kondom, a naj ti ne postane oblika zaščite.

Besedilo: Katja Štravs