Varna na poti z evropsko kartico ZZ

Poletje nas bo s svojimi obljubami o brezskrbnosti kmalu spet zvabilo na potovanja v tujino, a za vsak primer si pred potovanjem v drugo državo članico pred tem le priskrbi še evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja.

21. 5. 2010

Vsi državljani Evropske unije imamo pravico do brezplačne ali pa ugodnejše zdravstvene oskrbe v tujini, v kolikor bi se na potovanju poškodovali ali zboleli.

Vse to omogoča evropska kartica zdravstvenega zavarovanja, ki nam lahko med kratkim obiskom ene izmed držav članic EU, Islandije, Lihtenštajna, Norveške ali Švice, Hrvaške, Nekdanje Jugoslovanske Republike Makedonije, ob predložitvi konvencijskega potrdila pa tudi Bosne in Hercegovine, prihrani marsikatero nevšečnost ob morebitnih zdravstvenih težavah v tujini.

Z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja so postopki dostopanja do zdravstvenih storitev v omenjenih državah  precej enostavnejši, povračilo stroškov zdravstvene oskrbe pa hitrejše.

Vsaj štiri dni pred odhodom

Evropsko kartico zavarovanja si moramo zagotoviti pravočasno – naročiti jo je treba vsaj štiri delovne dni pred samim odhodom na zaslužen dopust ali poslovno potovanje.

Tako evropsko kartico, kot konvencijsko potrdilo (ki ga potrebujete v Bosni in Hercegovini), lahko naročiš prek interneta, mobilnega telefona z SMS sporočilom, na samopostrežnem terminalu v zdravstvenih domovih ali pa neposredno v katerikoli območni enoti ali izpostavi Zavoda za zdravstveno zavarovanje v Sloveniji (ZZZS).

Možnost za zamudnike

Seveda se ti lahko včasih zgodi, da pozabiš na najpomembnejša opravila.

V primeru, da si evropsko kartico pozabila naročiti pravočasno, se obrni na območno enoto ali izpostavo ZZZS, kjer ti bodo izdali certifikat, ki začasno nadomešča evropsko kartico. Enako je v primeru, če ti veljavnost že izdane evropske kartice poteče v času bivanja v tujini, nove pa ne moreš naročiti pred odhodom v tujino, ker kartica, ki jo trenutno imaš, velja še več kot 15 dni.

Kartica ni vsemogočna

Velja omeniti, da pri uveljavljanju pravic, ki nam jih nudi evropska kartica zdravstvenega zavarovanja, obstajajo tudi omejitve.

Tako lahko z evropsko kartico oziroma konvencijskim potrdilom uveljavljaš pravico do nujnih in potrebnih zdravstvenih storitev le pri zdravnikih ali zdravstvenih ustanovah, ki so del javne zdravstvene mreže. V zasebnih zavodih pa moraš stroške vseh storitev kriti sama. Poleg tega je potrebno upoštevati, da javni zdravstveni sistemi v različnih državah delujejo na podlagi različnih predpisov.

Ponekod je oskrba brezplačna, drugje sama kriješ del stroškov, v nekaterih državah pa moraš plačati celotno ceno in nato ob vrnitvi domov zahtevati povračilo stroškov. Zato je pomembno, da po obisku zdravnika v tujini hraniš vse račune, zdravniške recepte in potrdila, do prihoda domov.

Ekstra varovalka

Načeloma so torej stroški nujnih zdravstvenih storitev, ob predložitvi evropske kartice, kriti s strani obveznega zdravstvenega zavarovanja, sklenjenega v Sloveniji. Vseeno pa je priporočljivo, da za potovanja v tujino skleneš še dodatno zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini, ki krije stroške dodatnih zdravstvenih storitev v tujini in  tudi stroške nujnega zdravljenja v tujini v zasebnih zdravstvenih ustanovah.