Vadba za vsako obliko telesa

Čemu je podobno tvoje telo? Izbereš lahko med jabolkom, hruško, ravnilom, peščeno uro ali kornetom in s Cosmom najdeš primerno vadbo za svoj tip postave.

27. 3. 2008

Predstavljaj si, da sta s prijateljico enako visoki, uživata približno enako vrsto in količino hrane, kljub temu pa ima ona popolno telo, ti pa se pritožuješ, da tudi odpoved sladkarijam ne deluje. Brez panike, težava se ne skriva v tebi (razen če ne poješ več hrane, kot jo v obliki energije čez dan tudi pokuriš), ampak v tvojih genih. Vsaka ženska se namreč rodi kot unikat!

Tip postave je določen glede na količino maščobe, ki se nabira na točno določenih predelih telesa. Zavedati pa se moraš tudi, da ta maščoba ne nastane enako, zato jo je na določenih predelih toliko teže odpraviti.

Jabolko nikoli ne more postati hruška, lahko pa pretežko jabolko postane zdravo jabolko. S to asociacijo ti želimo povedati, da svoje osnovne oblike telesa ne moreš spremeniti čez noč, lahko pa z vadbo in pravilno prehrano telo preoblikuješ do tolikšne mere, da bo navzven oblika videti lepo, navznoter pa telo zdravo – in takšno stanje je vredno vzdrževati tudi vnaprej.

Ker pa je dandanes na voljo cela poplava vaj in nasvetov, smo izbrali tiste najučinkovitejše za točno določene oblike telesa. Določi torej svojo obliko in na vadbeni uri kar se da največ naredi za zdravje in lepoto. Na izbiro imaš pet oblik – peščeno uro, hruško, kornet, jabolko in ravnilo.

Peščena ura

Tvoj videz: Srečnica! Če spadaš med predstavnice z obliko peščene ure, si lahko zelo zadovoljna, saj je tvoje telo oblikovano skladno, približuješ se idealnim meram 90-60-90. Najbolj si ponosna na ozek pas, ki ga rada poudariš. In prav je tako!

Bodi pozorna na: Nagnjena si k nabiranju telesne teže po vsem telesu, najbolj pa na področju bokov in prsnega koša.

Prilagojena vadba: Bolj kot čezmerna teža te motijo odvečni centimetri na točno določenih delih telesa – bokih, kajne? Ker lahko telo oblikuješ le z vadbo, stroga dieta pri tebi ne bo imela pravega učinka. Pomembno je, da se osredotočiš na udejstvovanje v aerobnih športih in jih kombiniraš z vajami za moč in oblikovanje telesa. Vsega po malem naj bo tvoje vodilo. Težavnost, s katero izvajaš vaje, naj bo majhna – s tem se boš izognila nastajanju prevelike količine mišic, kajti ravno za tvoj tip telesa je pridobivanje mišične mase najlažje.

Poskusi: Začni s tekom, kolesarjenjem na prostem ali na sobnem kolesu, plavanjem, hitro hojo po ravnem ali po terenu z manjšim naklonom, redno utrjuj mišice rok, ramen in prsi, hkrati pa v vsak trening vključi tudi nekaj vaj za močne noge.

Izogibaj se: Visokointenzivna vadba s številnimi poskoki in poudarjena vadba za spodnji del telesa nista primerna za tvoj tip. Predvsem pa se izogibaj vajam, ki obremenjujejo gležnje.

Prehrana: Poskrbi, da bo tvoje telo dobilo zadostno količino proteinov, zmerno uživaj ogljikove hidrate in pazi na skrite maščobe, ki lahko hitro skazijo tvoje obline.

Dobro je vedeti: Zate je značilno, da imaš močne kosti in si zelo dobro gibljiva. Z redno vadbo lahko hitro dosežeš lep mišični tonus, kajti izgubljanje teže je zate najmanj težavno. A pozor, enako velja za pridobivanje teže! Na starost boš v primerjavi z drugimi tipi teles manj dovzetna za obolevanje za osteoporozo in malo verjetno je, da boš imela težave s hrbtom.

Primerek iz sveta slavnih: Halle Berry

Hruška

Tvoj videz: Najbolj je okrogel tvoj spodnji del telesa. Sicer imaš ozek trup in predvsem lepo oblikovan pas ter drobne roke, najbolj pa ti gredo na živce tvoji obloženi boki.

Bodi pozorna na: Kot hruškici se ti bo vsak odvečen kilogram pokazal na predelu pod pasom. Maščoba, ki se skladišči na stegnih, se žal pogosto pretvori v celulit. In če se primerjaš z enako težko peščeno uro, boš navzven videti precej težja, kot ti v resnici kaže kazalec na domači tehtnici.

Prilagojena vadba: Zaradi nesorazmerja med zgornjim in spodnjim delom telesa se ti bo hitro poznalo, če boš začela migati. Ključ do uspeha se skriva v manj intenzivnih oblikah aerobne vadbe v kombinaciji z vajami za oblikovanje telesa, ki ne uporabljajo dodatnih obremenitev. Da bi se tvoje telo čim bolj sorazmerno oblikovalo, se osredotoči na aerobno vadbo za spodnji del telesa, z vajami pa utrdi mišice zgornjega dela. Tako se bodo razlike med spodnjim in zgornjim delom zabrisale.

Poskusi: Privošči si veliko hoje, lahko tudi počasnega teka, kolesarjenje z nižjo intenzivnostjo, skakanje čez kolebnico, najbolj pa naj bodo zastopane vaje za trebuh, hrbet, prsi, ramena in roke.

Izogibaj se: Vse težke vaje za noge niso najbolj primerne za tvoj tip telesa, prav tako ne visokointenzivna vadba. Vaj za noge naredi toliko, da bodo nožne mišice dobile ravno prav čvrsto podobo.

Prehrana: Prevelike količine ogljikovih hidratov se pretvorijo v maščobo in ta v celulit, zato naj bo teh živil na tvojem krožniku manj – nadomesti jih z zelenjavnimi prilogami in osvežilnimi sadeži z večjo vsebnostjo vode, ki te bodo hitro nasitili.

Dobro je vedeti: Ženske s širšimi boki redkeje obolevajo za srčnimi boleznimi. Temu primerno imajo redkeje visok krvni tlak, manj možnosti za kap ter manj težav z žolčnimi kamni, sladkorno boleznijo in rakom na dojkah … vse našteto hruške uvršča med bolj zdrave od jabolk. Prav tako je raven hormona estrogena pri hruškah višja, zato veljajo za najbolj plodne predstavnice ženskega spola.

Tipičen primerek iz sveta znanih: Kate Winslet

Kornet

Tvoj videz: Če imaš kratek zgornji del, ki sega do pasu, in noro dolge noge, si pravo nasprotje hruški in te lahko uvrstimo med kornetke, ki večino telesne teže nosijo na zgornjem delu telesa. Močne roke imaš zato, ker se največ maščobnih blazinic nabira na nadlahteh, zelo opazni pa so tudi maščobni obročki na trebuhu.

Bodi pozorna na: Obilen kornet je zaradi širine zgornjega dela telesa še bolj opazen, suhljatega spodnjega dela skorajda ni videti. Zato je debelost obilnejšega korneta zelo težko prikriti tudi z oblačili.

Prilagojena vadba: Za kornet je korist­na redna aerobna vadba v kombinaciji z vajami za trebuh in roke.

Poskusi: Zate je skupinsko kolesarjenje na sobnem kolesu (spinning) pravi izziv, hoja navkreber je koristna za tvoj tip telesa. S športi, ki zahtevajo dobro koordinacijo rok in moč v zgornjem delu telesa – to so športi z loparji –, boš opravila z lahkoto. Trup dodatno utrjuj z vajami za vse tri skupine trebušnih mišic, vaje z utežmi pa izvajaj za utrditev hrbtnih mišic.

Izogibaj se: Dvigom težkih uteži za roke in borilnim veščinam ter teku na daljše proge. Zadnje zate predstavljajo mučen napor.

Prehrana: Zate veljajo enaka pravila kot za hruško – manj ogljikovih hidratov in več zelenjave ter sočnega in vodenega sadja.

Dobro je vedeti: Mini krilo je obvezna oprema vsake kornetke, kajti lepo oblikovane noge pritegnejo pozornost in jo od obilnega trebuha in prsi prenesejo na spod­nji del telesa.

Tipičen Primerek iz sveta znanih: Gwen Stefani

Jabolko

Tvoj videz: Kot jabolček imaš obilen zgornji del – trup z bogatim oprsjem, večjim trebuščkom in širokim hrbtom, tvoji boki pa so vitkejši in noge malce krajše.

Bodi pozorna na: Zaradi počasne presnove si nagnjena h kopičenju maščob, prvi pridob­ljeni kilogrami pa se pokažejo na predelu trebuha in stranskega spodnjega dela hrbta – kot maščobne ročke.

Prilagojena vadba: Osredotočiti se moraš na aerobni trening za porabljanje maščobnih zalog. Vadbi za spodnji del telesa lahko dodaš več vaj za ramenski predel. Tvoja vadbena ura mora biti manj intenzivna, ne pretiravaj s ponovitvami, ampak si raje vzemi kakšno dodatno pavzo in s tem povečaj število serij. Tak trening bo pospešil tvoj metabolizem.

Poskusi: Vzpenjanje po stopnicah, hojo navkreber, počasen tek, plavanje … Zate so primerne vse vadbe, pri katerih je treba vztrajati dlje časa v gibanju in ki utrjujejo noge in hrbet ter razvijajo ravnotežje. Ravno zato aerobno vadbo lahko nadgradiš z obiskovanjem ur pilatesa in joge – takšne vaje bodo lepo oblikovale tvoj trup. Če trpiš zaradi nepravilne drže, bodo raztezno-krepilne vaje dobro dele tvoji hrbtenici, utrdile hrbtne in trebušne mišice, zaradi tega se boš v prihodnje držala bolj pokončno in posledice slabe drže bodo čez čas odpravljene.

Izogibaj se: Visokointenzivni in eksplozivni športi niso primerni zate, saj moraš najprej izgubiti del nakopičenega maščevja iz srednjega dela telesa. Izogibaj se hitremu teku, hitri hoji, težkim utežem za zgornji del telesa.

Prehrana: Privošči si veliko majhnih obrokov dnevno in glej, da boš v enem dnevu zaužila vse hranljive snovi. Ne pretiravaj z ogljikovimi hidrati, ki se najhitreje uskladiščijo v tvoj trebušček.

Dobro je vedeti: Kot tip jabolko se boš laže znebila odvečne telesne teže kot hruška, kajti maščoba, ki je shranjena na predelu trebuha, se hitreje pretvori v energijo, ki jo med vadbo porabljajo mišice. Maščoba, ki se nakopiči na predelu stegen in bokov ter zadnjice, pa velja za bolj trdovratno. A pri jabolkih je težava globlje – maščoba se ne kopiči samo na površju trebuha, ampak se oprime tudi notranjih organov, uskladišči se okrog ledvic, želodca, jeter, in kar je najpomembnejše – srca! Zato je iz zdravstvenega vidika bolj nevarno, če je debelost prisotna pri tipu jabolka.

Tipičen primerek iz sveta znanih: Catherine Zeta-Jones

Ravnilo

Tvoj videz: Kot ravnilo imaš srečo pri iskanju zase primernih oblačil, ker ti večina kosov lepo pristoji. Najbolj se približuješ lastnostim peščene ure, ker je tvoje telo zgrajeno skladno, dosti razlike med obsegom prsi, pasu in bokov ni, le v predelu trebuha nisi tako izrazito ozka kot peščena ura.

Bodi pozorna na: Navzven si vedno videti suha, če imaš odvečne kilograme, pa se ti poznajo le na predelu trebuha in spodnjega stranskega dela hrbta. Tvoje roke in noge kljub povečani telesni teži ostajajo dolge in vitke. Prav tako se napolni ritka, ki postane podobna hlebčku. Zanimivo je, a odvečna maščoba se ne nalaga na stranski del bokov, zato je odvečne kilograme opaziti le iz profila.

Prilagojena vadba: Posveti se gradnji mišic z vajami z uporom in v vadbo vključuj večje mišične skupine. Posebej moraš okrepiti zgornji del telesa – ramena, roke in hrbet – ter izboljšati telesno držo. Da boš opazila spremembe, moraš vaditi trikrat na teden, a vadba mora biti intenzivna. Zaradi večjih obremenitev na mišične skupine ti svetujemo, da si med treningi vzameš vsaj en dan počitka za regeneracijo mišičnih vlaken. Če imaš maščobne obloge, jih odpravi z aerobno vadbo in problematični predeli bodo hitro spet postali čvrsti kot nekoč.

Poskusi: Na tvoje počutje bodo pozitivno delovale vse vadbe, ki odstopajo od povprečja – če se boš lotila hoje, jo lahko nadgradiš s palicami, ki so značilne za nordijsko hojo. Če si domača v vodi, ti v kombinaciji s plavanjem predlagamo vodno aerobiko. Če ne maraš kolesariti sama, obišči skupinsko vadbo kolesarjenja – spinning. Če se bolje počutiš po mirnih vadbah, mišice trebuha utrdi s pilatesom.

Izogibaj se: Dolgotrajnemu teku, kolesarjenju in plavanju. Čeprav ti športi veljajo za odlične, saj povečujejo vzdržljivost, niso najbolj primerni zate, kajti zaradi njih boš izgubila še tisto malo teže, kot jo premoreš.

Prehrana: Tvoj jedilnik naj bo bogat z ogljikovimi hidrati in proteini v kombinaciji z zelenjavo in sadjem. Sadje lahko uživaš tudi suho.

Dobro je vedeti: Ker težko pridobiš mišično maso, imaš v primerjavi z drugimi tipi nižjo telesno težo. Ker je teža telesa razporejena simetrično, so tvoji sklepi temu primerno manj obremenjeni, ker pa nimaš ravno obilja mišic, ima tvoje telo manj moči. Da je boš imela dovolj za premagovanje vsakdanjih ovir, moraš posebej delati vaje, ki razvijajo moč.

Tipičen primerek iz sveta znanih: Keira Knightley

Čas je za spremembe!

Vajeti za upravljanje svojega telesa vzemi v svoje roke in se ob pravilni prehrani in redni vadbi v svoji koži počuti odlično.

1. Ne primerjaj se z drugimi. Vsak človek se rodi s svojim telesom, ki se razlikuje od drugih. Ti si rojena s svojim – sprijazni se!

2. Spoznaj svojo obliko. Stopi pred veliko ogledalo in si dobro oglej obliko svoje postave, nato pa si določi tip telesa.

3. Spoznaj tveganje, ki ga nosi tvoj tip. Odvečna maščoba na področju trebuha povečuje tveganje za nastanek bolezni: diabetes tipa 2, srčna obolenja in visok krvni pritisk. Odvečne blazinice, ki jih nosiš na spodnjem delu telesa, pa lahko vodijo do težav s krčnimi žilami in sklepi.

4. Otresi se občutkov krivde. Ne krivi sebe, da imaš takšno obliko telesa. Žal, geni so krivi, da ženske s hruškasto obliko nikoli ne bodo imele vitkih bokov, jabolka pa ne ploskega trebuščka.

Metka Pravst

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri