Vadba s "core boardom"

Naprava je še “topla”: lani so jo predstavili v ZDA, letos aprila na stari celini (v Nemčiji), že septembra pa so jo lahko preizkusili tudi Slovenke in Slovenci.

27. 12. 2001

“Core board” je novi član Reebokove družine vadbenih rekvizitov. Sestavljen je iz stabilnih nog v obliki črke X, na katere je pritrjen gumijasti obroč, nad njim pa je ploskev ovalne oblike.

Omogoča različne oblike treninga – za izboljšanje ravnotežja, moči, koordinacije, gibljivosti in vzdržljivosti. “Vadba na nestabilni površini deluje na živčno-mišični sistem in izboljšuje spretnost ter porabo energije med vadbo,” razlaga inštruktorica Katja Zupan.

Na “core boardu” lahko vadimo stoje (nanj stopamo z različnih strani, na njem prenašamo težo z noge na nogo, poskušamo obdržati ravnotežje na eni nogi, poskakujemo, simuliramo različne športe – smučanje, odbojko, košarko, tenis, sede, leže, lahko ga uporabljamo tudi samo za oporo. V vseh položajih moramo vedno obdržati ravnotežje.

Vadba je primerna za vse, začetnike in izkušene, ženske in moške, starejše in mlajše. V prihodnjem letu se je bo mogoče udeležiti tudi v Sloveniji.

Bo vadba po težki noči, polni zabave in alkohola, pripomogla k dobremu počutju ali ga bo poslabšala?

Odvisno od tega, kako ste se zabavale. Če ste močno pretiravale, potem vadbo preskočite in raje počivajte. Telo namreč potrebuje veliko energije in tekočine, da bo premagalo alkohol, ki je po takšni noči še vedno v njem.

Če pa maček in slabo počutje nista tako huda, vadba lahko tudi pomaga. Pospeši namreč metabolizem, tako da telo “ostanke zabave” hitreje prebavi.

Nasvet: z vadbo počakajte toliko časa, da v telesu ne bo več znakov dehidracije – popijte toliko vode, da bo vaš urin spet kristalno čist. Nato se lotite 30- do 45-minutne vadbe, ki bo pospešila srčni utrip – aerobika, tenis, hitra hoja ...

Ali zajtrk redi?

Čeprav raziskave kažejo, da zajtrk preprečuje napade lakote čez dan, telesu in postavi ne boste naredile usluge, če bo preobilen in neuravnovešen

Neprimeren zajtrk: velika bela žemljica s polnomastnim sirnim namazom (450 kalorij)

Boljši zajtrk: manjša žemlja z žličko jagodne marmelade (300 kalorij)

Razlika v kalorijah: 150

Neprimeren zajtrk: sendvič s salamo in sirom (450 kalorij)

Boljši zajtrk: ocvrto jajce z rezino nemastnega sira in koščkom kruha (230 kalorij)

Razlika v kalorijah: 220

Neprimeren zajtrk: borovničev kolaček z rezino masla (530 kalorij)

Boljši zajtrk: nemasten borovničev kolaček z rezino masla z manj maščobami toast s sladkim prelivom (210 kalorij)

Razlika v kalorijah: 275

Neprimeren zajtrk: toast s sladkim prelivom (600 kalorij)

Boljši zajtrk: vaflji z enakim prelivom (210 kalorij)

Razlika v kalorijah: 320

Neprimeren zajtrk: sladki kosmiči s polnomastnim mlekom (645 kalorij)

Boljši zajtrk: mešanica polnozrnatih kosmičev (pšenični, sojini, rženi) z nemastnim mlekom (155 kalorij)

Razlika v kalorijah: 490

Ulla

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri