V vinu je resnica

Platon je imel prav - ali pa zgolj kakšen kozarček preveč pod kapo ;), ko je izrekel naslednji stavek: "Nič bolj dragocenega kot vino je bilo kdajkoli dodeljeno od bogov človeštvu.'

4. 4. 2011

Rdeče vino uživa zaradi številnih zdravstvenih koristi, ki naj bi jih posedovalo, precej medijske pozornosti, ob tem pa si lasti tudi večino zaslug za fenomen, bolje znan po imenu 'francoski paradoks'.

Ta termin se uporablja pri razlagi znanega dejstva, da imajo Francozi, kot narod, mnogo manj bolezni srca in ožilja v primerjavi z Američani ali drugimi narodi, kljub temu, da uživajo v prehrani bistveno več maščobnih živil (npr. sir).

Lahko zasluge za to pripišemo izključno rdečem vinu?

Dr. David Sinclair, profesor in raziskovalec s Harvarda, je pred kratkim 'odkril' naraven način za aktivacijo 'genov mladosti'. To nalogo menda zelo dobro opravljajo rastlinske spojine znane kot polifenoli, med njimi naj bi bil najuspešnejši ravno resveratrol, ki ga v obilici najdemo prav v rdečem vinu.

Trenutno velja, da naj bi resveratrol - najden v rdečih grozdih, grozdnih peškah, vijoličnem grozdnem soku, v manjših koločinah tudi v arašidih, borovnicah, brusnicah, malinah in murvah:

  • podaljšal življenje in izboljšal njegovo kvaliteto,
  • zaviral rast rakavih celic in tumorjev,,
  • povišal raven 'dobrega', HDL holesterola,
  • znižal tveganje za nastanek koronarne bolezni srca,
  • deloval močno antioksidativno in protivnetno,
  • povečal delovanje razstrupljevalnih encimov v jetrih (telesu pomagajo nevtralizirati škodljivost karcinogenov) in na ta način ohranjal funkcijo srca,
  • preprečeval prekomeren razpad možganskih celic (nevronov) in na ta način ščitil pred nekaterimi degenerativnimi boleznimi (Parkinsova, Alzheimerjeva bolezen in demenca),
  • zmanjšal odpornost na inzulin (ključni faktor v borbi proti metaboličnem sindromu in diabetesu tipa 2).

Na zdravje, a previdno z doziranjem! Novejše raziskave kažejo, da ženska, ki povprečno zaužije dve enoti alkohola dnevno zviža doživljenjsko tveganje za pojav raka na dojki za 8% v primerjavi z žensko, ki poseže le po eni enoti alkohola dnevno. Stopnja tveganja pa se eksponentno zvišuje z vsako naslednjo enoto zaužitega alkohola dnevno.

Več o tem si preberi na feelgood blogu, ki ga piše Mario Sambolec.