V čokoholičnih državah je več nobelovcev!

"Flavonoidi, antioksidanti, ki jih najdemo v kakavu, zelenem čaju, rdečem vinu ali nekaterih sadežih, očitno upočasnjujejo ali celo povratno vplivajo na zmanjšanje kognitivnih sposobnosti, ki se pojavljajo s starostjo," je v reviji zapisal profesor Franz Messerli z univerze Columbia.

27. 10. 2012

Franz Messerli z univerze Columbia je namreč naredil zanimivo raziskavo – kakšna je linearna povezava med količino pojedene čokolade na prebivalca in številom Nobelovih nagrajencev na deset milijonov oseb.

No, rezultati so presenetljivo, v resnici se lahko 'čokoladne' države pohvalijo z več nobelovci.

Na vrhu obeh lestvic (čokoladne in Nobelove) so se znašli Švicarji, v sredini seznama so ZDA, Francija in Nemčija, na dnu pa Kitajska, Japonska in Brazilija.

A našla se je izjema, ki potrjuje pravilo: Švedi, ki na leto pojedo 6,4 kilograma čokolade na prebivalca. Glede na njihovo porabo čokolade "bi pričakovali, da bi imeli 14 Nobelovih nagrajencev, a jih imajo 32".

A Messerli pravi, da imajo Švedi vseeno malo privilegiran 'dostop' do nagrade.


Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri