V čokoholičnih državah je več nobelovcev!

"Flavonoidi, antioksidanti, ki jih najdemo v kakavu, zelenem čaju, rdečem vinu ali nekaterih sadežih, očitno upočasnjujejo ali celo povratno vplivajo na zmanjšanje kognitivnih sposobnosti, ki se pojavljajo s starostjo," je v reviji zapisal profesor Franz Messerli z univerze Columbia.

27. 10. 2012

Franz Messerli z univerze Columbia je namreč naredil zanimivo raziskavo – kakšna je linearna povezava med količino pojedene čokolade na prebivalca in številom Nobelovih nagrajencev na deset milijonov oseb.

No, rezultati so presenetljivo, v resnici se lahko 'čokoladne' države pohvalijo z več nobelovci.

Na vrhu obeh lestvic (čokoladne in Nobelove) so se znašli Švicarji, v sredini seznama so ZDA, Francija in Nemčija, na dnu pa Kitajska, Japonska in Brazilija.

A našla se je izjema, ki potrjuje pravilo: Švedi, ki na leto pojedo 6,4 kilograma čokolade na prebivalca. Glede na njihovo porabo čokolade "bi pričakovali, da bi imeli 14 Nobelovih nagrajencev, a jih imajo 32".

A Messerli pravi, da imajo Švedi vseeno malo privilegiran 'dostop' do nagrade.


Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri