V čem je smisel ločevanja hrane?

Neustrezno kombiniranje hrane ali združevanje ogljikovih hidratov in beljakovin v istem obroku povzroča slabo prebavo, napihnjenost, vetrove, zaspanost in zgago.

5. 11. 2010

Za predelavo ogljikovih hidratov (krompir) namreč potrebujemo baze, za predelavo beljakovin (meso), mlečnih izdelkov in oreškov pa kisline.

Osnove iz kemije

Ker se baze in kisline nevtralizirajo, to onemogoči učinkovito prebavljanja hrane. Tako hrana ostane v želodcu najmanj tri ure, preden preide v tenko črevo; medtem se ne razgradi, ampak se začne kvariti.

Neprebavljene beljakovine razpadajo, neprebavljeni škrob pa fermentira.

To povzroči slabo prebavo, napihnjenost in zgago, vse to zaradi neprimernega kombiniranja hrane.

ABC kombiniranja

Pri pravilnem kombiniranju hrane obrok vsebuje:

  • meso in zelenjavo (a žal ne krompir),
  • riž in zelenjavo,
  • kruh in zelenjavo
  • ali ribo in zelenjavo.

Namig: Nikoli ne jej sadja po obroku, kot sladico, saj zaradi druge hrane v želodcu ne bo dovolj hitro zapustilo želodca, kar utegne povzročiti bolečine in druge neprijetnosti.

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri