V čem je smisel ločevanja hrane?

Neustrezno kombiniranje hrane ali združevanje ogljikovih hidratov in beljakovin v istem obroku povzroča slabo prebavo, napihnjenost, vetrove, zaspanost in zgago.

5. 11. 2010

Za predelavo ogljikovih hidratov (krompir) namreč potrebujemo baze, za predelavo beljakovin (meso), mlečnih izdelkov in oreškov pa kisline.

Osnove iz kemije

Ker se baze in kisline nevtralizirajo, to onemogoči učinkovito prebavljanja hrane. Tako hrana ostane v želodcu najmanj tri ure, preden preide v tenko črevo; medtem se ne razgradi, ampak se začne kvariti.

Neprebavljene beljakovine razpadajo, neprebavljeni škrob pa fermentira.

To povzroči slabo prebavo, napihnjenost in zgago, vse to zaradi neprimernega kombiniranja hrane.

ABC kombiniranja

Pri pravilnem kombiniranju hrane obrok vsebuje:

  • meso in zelenjavo (a žal ne krompir),
  • riž in zelenjavo,
  • kruh in zelenjavo
  • ali ribo in zelenjavo.

Namig: Nikoli ne jej sadja po obroku, kot sladico, saj zaradi druge hrane v želodcu ne bo dovolj hitro zapustilo želodca, kar utegne povzročiti bolečine in druge neprijetnosti.